GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
Advertisements

MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Složení zemské kůry - mineralogie
RISK Minerály.
© copyleft Jiří Trávník
Chemie technické lyceum 1. ročník
Horniny Vladislava Zubrová.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Geologie věda o zemi.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
PŘÍRODOPIS - 9. ročník NEROSTY A HORNINY
Chemie a její obory.
Dělení hornin Podle vzniku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Usazené horniny.
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Nerosty Filip Bordovský.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Země ve vesmíru Digitalizace výuky Příjemce
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Geologie a Její vědy.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
VY_52_INOVACE_PŘ.9.30 –VĚDY O ZEMI– pracovní list
Práce geologa v terénu.
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_423.
Mineralogie věda o nerostech
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Škola:. Základní škola Kladruby
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Systematická mineralogie Oxidy - hydratované
Horniny Filip Bordovský.
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Horniny versus nerosty
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
GEOLOGICKÉ VĚDY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Horniny versus nerosty
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Mineralogie.
Částicové složení látek
MINERALOGIE.
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Petrologie - úvod Název školy
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Transkript prezentace:

GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1) PŘÍRODOPIS - 9 GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1)

Kamení kolem dokola…/DVD Zaznamenej co nejvíce názvů minerálů a označ je zkratkou (M) Zaznamenej co nejvíce názvů hornin a označ je zkratkou (H) Poznamenej si informace z DVD o tom, jak člověk využíval nerosty, horniny i informace o planetě Zemi ve svůj prospěch. Které druhy hornin se často používaly k tvorbě soch? Které druhy hornin se používaly k dláždění silnic a chodníků v minulosti? Která hornina se užívala k malbě v historii? Ze kterých přírodovědných oborů musí mít geolog velmi dobré znalosti? Jaký je rozdíl mezi petrologií a mineralogií? Vysvětli na jakém principu je založen proces sedimentace. Jaký je rozdíl mezi sedimentací krve a sedimentací hornin?

PRÁCE S INTERNETEM PRÁCE S UČEBNICÍ Mineralogie pro školy: http://www.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/index.html PRÁCE S UČEBNICÍ Pracovní sešit Školní sešit

? GEOLOGICKÉ VĚDY ? Který vědní obor se zabývá: a) sesuvy půd, geologickým podložím při výstavbě železnice b) vyhledáváním nových nalezišť nerostů c) chemickým složením a způsobem vzniku pískovce d) koloběhem vody na planetě Zemi e) změnami rozmístění chemických prvků v atmosféře i zemském tělese v minulosti i současnosti f) fyzikálními vlastnostmi hornin a vnitřní stavbou Země Jaký je rozdíl mezi archeologií a paleontologií a)typ vědního oboru b)sbíraný materiál c)používané metody práce

MINERÁL nebo HORNINA? Škrtněte nevhodné slovo v tomto tvrzení: Minerál je látka : a)organická/anorganická b)složení je možné zapsat chemickým vzorcem / nelze zapsat… c)různorodá/stejnorodá Napište vlastnost minerálu, která jej jednoznačně charakterizuje: - limonit - rtuť - opál Vysvětli pojmy: amorfní, litosféra, krystalická látka, proces krystalizace, vyluhování, žíla, metamorfóza Definuj, co je to vyvřelá hornina Definuj přesně, co znamená proces zvětrávání

PLANETA

VÁPNÍK a UHLÍK v moři

VZNIK a ZÁNIK minerálů Napiš chemický vzorec uhličitanu vápenatého Nakresli tvar schránky rozsivky Které organismy v moři vytvořily největší množství schránek z uhličitanu vápenatého a jsou tak dnes zdrojem těženého vápence v ČR? Co je to sublimace? Z čeho a za jakých podmínek vzniká slída? Co je to atom a molekula? Napiš chemický vzorec minerálu nazvaného halit Které organismy rozkládají v přírodě organické látky a přeměňují je na látky anorganické? Jak se tento proces nazývá Zdůvodni, proč je tento proces tak důležitý

? CO VÍME ? Geologické vědy úzce souvisí s těmito vědními obory: Vyjmenuj alespoň 8 nerostů a uveď k čemu se používaly nebo doposud používají Vyjmenuj alespoň 8 hornin a uveď k čemu se používaly nebo doposud používají Co se pojí s termínem prospektor? Jaké uplatnění má geolog na trhu práce? Co je to geologický profil a k čemu se dají využít tyto znalosti? Vyjmenuj alespoň 8 druhů drahých kamenů Znáš v našem kraji místa, kde se nacházely drahé kameny nebo zlato?