Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem."— Transkript prezentace:

1 Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem. Studiem minerálů se zabývá věda mineralogie.

2 Tvary krystalů S výjimkou několika případů, jako je například opál, minerály vytvářejí krystaly. Je pro ně totiž charakteristický krystalický stav, který je dán jejich vnitřní stavbou - krystalovou strukturou. Ta vzniká zákonitým trojrozměrným opakováním atomů, iontů nebo molekul, z nichž je minerál složen.

3 Tvary krystalů Krystalové soustavy: trojklonná jednoklonná
kosočtverečná čtverečná šesterečná klencová krychlová

4 Elektrické vlastnosti
Vlastnosti nerostů Tvrdost Hustota Štěpnost Lom Lesk Barva Mnohobarevnost Propustnost světla Vryp Žáruvzdornost Elektrické vlastnosti Magnetismus Chemické vlastnosti Fyzikální vlastnosti Chemické složení Polymorfie Izomorfie Reakce s kyselinami Rozpustnost ve vodě Barvení plamene

5 Mineralogický systém I.Prvky - diamant, grafit, měď, síra, stříbro, zlato. V přírodě existuje přes 20 minerálů tvořených samostatnými prvky

6 II. Sulfidy (sirníky) -soli kyseliny sirovodíkové (H2S)
II. Sulfidy (sirníky) -soli kyseliny sirovodíkové (H2S). Od ryzích kovů se liší hlavně křehkostí. antimonit, cinabarit (rumělka), galenit, chalkopyrit, pyrit, sfalerit.

7 III.  Halogenidy - Halogenidy jsou sloučeniny fluoru (F), chloru (Cl), bromu (Br) a jodu (J).
Halogenidy se nacházejí v rozpuštěném stavu v mořské vodě - fluorit, halit (sůl kamenná).  

8 IV.  Oxidy a hydroxidy Oxidy jsou sloučeniny kyslíku. Patří sem minerály navzájem odlišné vlastnostmi i způsobem vzniku a výskytu. Mnoho z nich je důležitými rudami železa a cínu. Další jsou ceněné drahokamy (rubín a safír). V přírodě vznikají vylučováním z tavenin i roztoků. Často vznikají okysličením při rozkladu nerostů a při větrání hornin (limonit, opál).

9 hematit, cínovec, korund, limonit, magnetit, opál, uraninit.

10 křemen růženín ametyst záhněda tygří oko achát chalcedon

11 V. Uhličitany - jsou soli kyseliny uhličité
V.  Uhličitany - jsou soli kyseliny uhličité. Mají výrazně nekovový vzhled. aragonit, azurit, kalcit, magnezit, malachit, siderit.

12 VI. Sírany-jsou soli kyseliny sírové.
baryt, chalkantit (modrá skalice), sádrovec.

13 VII.  Fosforečnany Fosforečnany jsou soli kyseliny fosforečné. Jejich hlavním zástupcem je apatit. Apatit a několik dalších minerálů fosforu je magmatického původu. Po zvětrání nerostů s obsahem fosforu v půdě, se fosfor dostává do rostlin a s nimi pak do koster, zubů a výkalů obratlovců. Na korálových ostrovech v Tichém oceánu jsou významné usazeniny guana (trusu mořských ptáků s velkým obsahem fosforu).

14 VIII.  Křemičitany Křemičitany neboli silikáty jsou sloučeniny oxidu křemičitého (SiO2). Tyto minerály jsou největší třídou nerostů a jsou také nejdůležitější součástí zemské kůry. Jsou také součástí kamenných meteoritů. Nerosty - amfibol, augit, beryl

15 Další křemičitany: biotit (tmavá slída), kaolinit, mastek, muskovit (světlá slída)

16 granát, olivín, ortoklas, topaz, turmalín

17 IX. Organické minerály - jantar
vznikly rozkladem organismů


Stáhnout ppt "Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem."

Podobné prezentace


Reklamy Google