Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení zemské kůry - mineralogie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení zemské kůry - mineralogie"— Transkript prezentace:

1 Složení zemské kůry - mineralogie
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/ 9. třída

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Neživá příroda Téma: Složení zemské kůry – mineralogie Anotace: Prezentace na Složení zemské kůry – mineralogie + zápis

3 Zemská kůra má rozdílnou mocnost = tloušťku Oceánská(pod oceány) 6–15 km Pevninská (pod kontinenty) 30–70 km Zemskou kůru tvoří horniny složené z nerostů

4 Složení nerostů = minerálů udává chemický vzorec či značka a zkoumá je věda mineralogie
Nerosty většinou vznikají krystalizací z roztoků nebo roztavených látek v magmatu. Vytvářejí tělesa zvaná krystaly.

5 Minerál (z lat. minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla jako produkt přírodních procesů na Zemi nebo na jiném kosmickém tělese Podle velikosti krystalů dělíme nerosty na: Krystalované (velké krystaly) Krystalické (drobné až mikroskopické krystaly) Amorfní (bez krystalů)

6 Krystal je trojrozměrné těleso, které má zákonitou stavbu (odpovídá uspořádání atomů, molekul či iontů) a určitou souměrnost.

7

8 Vlastnosti nerostů závisí na vnitřním uspořádání nerostů 1. Tvrdost
Je odpor, který nerost klade vnikajícímu tělesu

9

10 Zápis: Zemská kůra má rozdílnou mocnost = tloušťku Oceánská (pod oceány) 6–15 km Pevninská (pod kontinenty) 30–70 km Zemskou kůru tvoří horniny složené z nerostů Složení nerostů = minerálů udává chemický vzorec či značka a zkoumá je věda mineralogie Nerosty většinou vznikají krystalizací z roztoků nebo roztavených látek v magmatu. Vytvářejí tělesa zvaná krystaly.

11 Minerál (z lat. minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická slučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla jako produkt přírodních procesů na Zemi nebo na jiném kosmickém tělese Podle velikosti krystalů dělíme nerosty na: Krystalované (velké krystaly) Krystalické (drobné až mikroskopické krystaly) Amorfní (bez krystalů)

12 Krystal je trojrozměrné těleso, které má zákonitou stavbu(odpovídá uspořádání atomů, molekul či iontů) a určitou souměrnost. Vlastnosti nerostů závisí na vnitřním uspořádání nerostů 1. Tvrdost Je odpor, který nerost klade vnikajícímu tělesu.

13 Zdroje: Přehled zápisů.  [cit ]. Dostupné z: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Pazourek [online]. c2013 [citováno 10. 03. 2013]. Dostupný z WWW: < Nová forma síry - Inovační portál Zlínského kraje.  [cit ]. Dostupné z: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Křemen [online]. c2013 [citováno 10. 03. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ametyst [online]. c2013 [citováno 10. 03. 2013]. Dostupný z WWW: < Přírodopis pro 9. ročník.  [cit ]. Dostupné z: Přírodopis pro 9. ročník.  [cit ]. Dostupné z: Krystal, krystalové plochy a tvary.  [cit ]. Dostupné z: Mohsova stupnice tvrdosti minerálů.  [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Složení zemské kůry - mineralogie"

Podobné prezentace


Reklamy Google