Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_19_Horniny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_19_Horniny"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_19_Horniny
Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Šablona VY_32_INOVACE_19_Horniny Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, rozdělení a přehled hornin Ročník: 9.

2 Anotace: DUM je určen pro výklad nového učiva nebo zopakování probrané látky, na konci je zařazen test k opakování probraných pojmů.

3 Horniny Horniny jsou přírodniny, které jsou tvořeny zrny jednoho nebo více nerostů. Vznikají v hloubce nebo na povrchu zemské kůry. Věda, která se zabývá horninami se nazývá petrologie.

4 Podle způsobu vzniku dělíme horniny na:
1. vyvřelé (magmatické) horniny – vznikají utuhnutím magmatu v hlubinách nebo na povrchu hlubinné - utuhnutí magmatu v hlubinách výlevné - utuhnutím magmatu na povrchu žula čedič 2. usazené (sedimentární) horniny – vznikají zvětráváním starších hornin, přenosem materiálu a jeho usazováním, popřípadě zpevňováním na povrchu úlomkovité – nezpevněné a zpevněné chemogenní (chemické) organogenní (organické) slepenec těžba vápence travertin 3. přeměněné (metamorfované) horniny – vznikají přeměnou vyvřelých, usazených a již dříve přeměněných hornin působením tlaku a tepla v zemském nitru rula mramor

5 Shrnutí: Co jsou horniny?
jsou přírodniny, které jsou tvořeny zrny jednoho nebo více nerostů Kde vznikají? vznikají v hloubce nebo na povrchu zemské kůry Jak se nazývá nauka o horninách? petrologie Na které 3 základní skupiny podle vzniku se dělí horniny? vyvřelé, usazené, přeměněné Jak vznikly vyvřelé horniny? vznikají utuhnutím magmatu v hlubinách nebo na povrchu Jak se dělí vyvřelé horniny? Uveď příklady. hlubinné – žula výlevné – čedič vznikají zvětráváním starších hornin, přenosem materiálu a jeho usazováním, popřípadě zpevňováním na povrchu Jak vznikly usazené horniny? Jak se dále dělí usazené horniny? Jmenuj příklady. úlomkovité – pískovec chemogenní – travertin organogenní – vápenec vznikají přeměnou vyvřelých, usazených a již dříve přeměněných hornin působením tlaku a tepla v zemském nitru Jak vznikly přeměněné horniny? Jmenuj příklad přeměněné horniny. rula, mramor

6 http://upload. wikimedia


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_19_Horniny"

Podobné prezentace


Reklamy Google