Wales a hlavní město Cardiff.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská nej….
Advertisements

Itálie.
Spojené království Anglie a severního Irska
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Velká Británie III2-Z7-III-06
Anglie Vojta Krejčí.
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Velká Británie.
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu
Polsko Eliška Pokorná.
Téma hodiny: Západní Evropa
Cestujeme po jižních Čechách
KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody.
Uganda Zš a Mš Křesetice Únor 2012 Vypracovali: Štěpánka Henzlová,
Vypracovali: Zdeněk Černý,
Veronika Šturcová Druhá
Vypracoval: Jakub Šmídek
Velká Británie (Great Britain).
Francie Petra Kovaříková 8.A
EVROPA Irsko III2-Z7-III-07.
Ghana ZŠ a MŠ Křesetice Únor 2012
ASIE Japonsko III2-Z7-II-16.
Středočeský kraj.
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Nový Zéland.
Kraj Vysočina.
Česká Republika a její kraje
Peru a Ekvádor.
Město Brno.
Hlavní města Austrálie
Velká Británie.
Velká Británie Valentýna Martínková.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Nový Jižní Wales.
Německo.
Pojmy – východní Evropa
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_271 _Spojené království Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Velká Británie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
BRNO Matěj Pilát
Název školy: Zš a Mš Březno Autor: Marie Hájková Název:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Wales a hlavní město Cardiff

Pár základních věcí -je metropolí Walesu od 1955 -nabízí hodně historických památek -320 000 obyvatel (16.největší město ve Velké Británii) -rozloha Walesu je 20 779 km² -Cardiff má dvě centra.

Historie Cardiffský hrad První zmínky o obyvatelích Cardiffu jsou už z roku 600 před n. l. Římané v polovině 1. Století n. l. obsadili většinu území dnešního Walesu. Světlé cihly u základů cardiffského hradu jsou prý památkou na římskou pevnost, která tu vznikla už před devatenácti stoletími.Roku 1284 byl anglické Koruně podroben Wales, k plnému sjednocení s Anglií však došlo až v roce 1536. Caernarfon Castle měl sloužit jako symbol anglické moci ve Walesu. Po ní prý město zdědilo i jméno - z castra Didi (Didiova tábora) se časem stal velšský Caerdydd a pak anglický Cardiff. V 90.letech byly již skoro uzavřeny všechny uhelné doly v jižním Walesu. Cardiffský hrad

Povrch Krajina Walesu je velmi členitá a hornatá. Na severu je omýván Irským mořem, Svatojiřským průlivem na západě a Bristolským zálivem na jihu. Vnitřní Wales vyplňují Kambrické hory s nejvyšší horou Snowdon(1085m) na severozápadě. Ve středním Walesu pramení řeka Severn, druhá nejdelší řeka Británie, která se vlévá do Bristolského zálivu. Obvyklým typem krajiny ve Walesu je vřesoviště.

Obrázky Vlajka Walesu hora Snowdon Cardiffské pobřeží

Závěr Zdroje: ●Encyklopedie Zeměpis Světa Prezentaci o Walesu jsem se rozhodl udělat proto, že je to jeden ze států, které bych chtěl navštívit. Zdroje: ●Encyklopedie Zeměpis Světa ● Kapesní Atlas Světa ● www.wikipedie.cz ● www.seznam.cz