Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_271 _Spojené království Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_271 _Spojené království Vzdělávací oblast:Člověk a příroda."— Transkript prezentace:

1 Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_271 _Spojené království Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.2046 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM:Září 2012

2 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki, konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázkuhttp://commons.wikimedia.org/wiki

3 Anotace:Výuková prezentace pro hodiny zeměpisu Jazyk:Český Očekávaný výstup:Názorná forma výuky, podpora při výkladu Ročník:VIII. Druh učebního materiálu:Prezentace Power Point

4 Spojené království Velké Británie a Severního Irska Bez Londýna

5 Konstituční monarchie složená z Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska Konstituční monarchie složená z Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska

6

7 Politický systém: konstituční monarchie Politický systém: konstituční monarchie Hlavní město: Londýn Hlavní město: Londýn Rozloha: 244 820 km² Rozloha: 244 820 km² Počet obyvatel: 61,7 milionu Počet obyvatel: 61,7 milionu Měna: libra šterlinků Měna: libra šterlinků Úřední jazyk: angličtina Úřední jazyk: angličtina Angličané tvoří více než 80 % obyvatel. Skoti téměř 10 % a zbytek jsou Velšané a Irové. Spojené království je též domovem různých komunit přistěhovalců, zejména z bývalých kolonií v Karibiku, Indii, Pákistánu, Bangladéše a Afriky.

8 Vládne zde královna Alžběta II, která byla korunována 2.6.1953. Vládne zde královna Alžběta II, která byla korunována 2.6.1953. Je vládnoucí královna šestnácti nezávislých států označovaných jako Commonwealth Realm. Jedná se o - Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy, Tuvalu. Je vládnoucí královna šestnácti nezávislých států označovaných jako Commonwealth Realm. Jedná se o - Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy, Tuvalu.

9 Podnebí Británie má mírné podnebí. Léta jsou teplá ale ne příliš horká, zimy chladné a srážky jsou pravidelné ale nepříliš husté. Letní teploty jen občas přesáhnou 33 °C. Hustá sněžení jsou zde téměř neznámá. Průměrné roční srážky v Londýně (pod 600 mm) jsou nižší než v Římě nebo Sydney. Londýnská zástavba, s horkými vytápěnými budovami, vytváří mikroklima, jež občas zvyšuje teplotu uvnitř Londýna o 5 °C oproti okolí.

10 Vodstvo V Británii jsou převážně krátké řeky. Nejdelší je Temže. Známá jezera jsou Loch Ness, Loch Lomond, Lough Neagh. V Británii jsou převážně krátké řeky. Nejdelší je Temže. Známá jezera jsou Loch Ness, Loch Lomond, Lough Neagh. Temže Temže

11 Ekonomika Velká Británie je jedním z nejvyspělejších států světa, který zaujímá významné místo v průmyslu, v mezinárodním obchodě, bankovnictví a financích, v letecké a námořní dopravě, ve vývozu kapitálu a investic. Nejdůležitějším odvětvím je průmysl, především zpracovatelský.

12 Oxfordská univerzita je nejstarší univerzita v anglicky mluvící části světa a jedna z nejstarších na světě. Sídlí v anglickém městě Oxford, je považována za jednu z nejprestižnějších univerzit ve Spojeném království a v žebříčcích nejlepších vysokých škol na světě pravidelně zaujímá místa v první desítce. Její tradiční barvou je tmavě modrá. je nejstarší univerzita v anglicky mluvící části světa a jedna z nejstarších na světě. Sídlí v anglickém městě Oxford, je považována za jednu z nejprestižnějších univerzit ve Spojeném království a v žebříčcích nejlepších vysokých škol na světě pravidelně zaujímá místa v první desítce. Její tradiční barvou je tmavě modrá. Univerzita funguje na bázi federativního zřízení, tvoří ji 38 autonomních kolejí, 6 permanent halls of residence a řada fakult. Univerzita funguje na bázi federativního zřízení, tvoří ji 38 autonomních kolejí, 6 permanent halls of residence a řada fakult.

13

14 Manchester je významné město v regionu severozápadní Anglie, historicky významné pro svou roli v průmyslové revoluci. je významné město v regionu severozápadní Anglie, historicky významné pro svou roli v průmyslové revoluci.

15 Manchesterská katedrála

16 Liverpool je město a metropolitní distrikt v regionu Severozápadní Anglie rozkládající se na východní části Merseyské zátoky. je město a metropolitní distrikt v regionu Severozápadní Anglie rozkládající se na východní části Merseyské zátoky. Město bylo významným průmyslovým centrem. Ve 20. stol. ale ztratilo velkou část pracovních míst a je tak jednou z nejchudších částí Anglie. Město bylo významným průmyslovým centrem. Ve 20. stol. ale ztratilo velkou část pracovních míst a je tak jednou z nejchudších částí Anglie.

17 Anglikánská Liverpoolská katedrála

18 Anglická kuchyně English Breakfast - tradiční anglická snídaně, ledvinky, klobásky, slanina, houby, vajíčka míchaná nebo volská, rajčata, fazole nebo opečená bramborová kaše (hash brown), to vše opečeno a podáváno teplé. Další britskou snídaní je ovesná kaše nebo kukuřičné lupínky (corn flakes). Britové taky k snídani s oblibou jedí uzené grilované herinky Christmas pudding - vánoční puding, tradiční pokrm každých anglosaských vánoc. Sytý dezert ze sušeného ovoce, oříšků, loje, cukru a melasy. Fish and chips - obalené a smažené kousky ryb nebo mořské plody

19 Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni v Jižní Anglii. je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni v Jižní Anglii. Větší kameny jsou v současnosti zality do betonu. Při stavbě byly vsazeny do jam a utěsněny kamennou drtí. Avšak po dvou světových válkách kameny následkem otřesů začaly vypadávat. Proto byli archeologové nuceni rizikové kameny zabetonovat. I přesto však jeden z kamenů spadl při vichřici v r. 1963. Větší kameny jsou v současnosti zality do betonu. Při stavbě byly vsazeny do jam a utěsněny kamennou drtí. Avšak po dvou světových válkách kameny následkem otřesů začaly vypadávat. Proto byli archeologové nuceni rizikové kameny zabetonovat. I přesto však jeden z kamenů spadl při vichřici v r. 1963.

20

21 Skotsko Jedna ze čtyř zemí monarchie, která se nachází v severní části ostrova Velká Británie. Jedinou suchozemskou hranici má s Anglií, na východě je Skotsko ohraničeno Severním mořem, na severu a západě Atlantským oceánem a na jihozápadě Severním průlivem a Irským mořem. Mimo pevninu se Skotsko rozkládá na více než 790 ostrovech, z nichž největší jsou Orkneje, Shetlandy a Hebridy. Jedna ze čtyř zemí monarchie, která se nachází v severní části ostrova Velká Británie. Jedinou suchozemskou hranici má s Anglií, na východě je Skotsko ohraničeno Severním mořem, na severu a západě Atlantským oceánem a na jihozápadě Severním průlivem a Irským mořem. Mimo pevninu se Skotsko rozkládá na více než 790 ostrovech, z nichž největší jsou Orkneje, Shetlandy a Hebridy.

22 Hlavní město: Edinburgh Hlavní město: Edinburgh Rozloha:78 772 km² z toho 1,9 % vodní plochy Rozloha:78 772 km² z toho 1,9 % vodní plochy Největším skotským městem je Glasgow, které kdysi bylo jednou z předních světových průmyslových metropolí a nyní je součástí velké glasgowské konurbace dominující Lowlands. Ve Skotsku žije 5 144 200 obyvatel. Největším skotským městem je Glasgow, které kdysi bylo jednou z předních světových průmyslových metropolí a nyní je součástí velké glasgowské konurbace dominující Lowlands. Ve Skotsku žije 5 144 200 obyvatel.

23 Skotská kultura V oblasti kultury se ve Skotsku nejvíce vyjímá hudba, literatura a sport. Hudba je tradičně spjata se starou gaelskou kulturou a skotské dudy jsou všeobecně známým hudebním nástrojem. Kromě nich ovšem ke klasickým skotským kapelám patří také housle, akordeon, a také harfa. V oblasti kultury se ve Skotsku nejvíce vyjímá hudba, literatura a sport. Hudba je tradičně spjata se starou gaelskou kulturou a skotské dudy jsou všeobecně známým hudebním nástrojem. Kromě nich ovšem ke klasickým skotským kapelám patří také housle, akordeon, a také harfa.

24 Loch Ness je druhé největší jezero ve Skotsku. Nachází se v ledovcově-tektonické dolině Great Glen ve správní oblasti Highland. Má rozlohu 56,6 km². Je 34 km dlouhé a 1,5 km široké. Dosahuje hloubky 230 m (až 305 m, pokud počítáme bahnité sedimenty). Leží v nadmořské výšce 16 m. je druhé největší jezero ve Skotsku. Nachází se v ledovcově-tektonické dolině Great Glen ve správní oblasti Highland. Má rozlohu 56,6 km². Je 34 km dlouhé a 1,5 km široké. Dosahuje hloubky 230 m (až 305 m, pokud počítáme bahnité sedimenty). Leží v nadmořské výšce 16 m.

25 Jezero Loch Ness se nejvíce proslavilo díky svému údajnému obyvateli, lochnesské příšeře tzv. Nessie která vypadá jako plesiosaurus. První spatření příšery v jezeře se traduje už ze 6. století. Jezero Loch Ness se nejvíce proslavilo díky svému údajnému obyvateli, lochnesské příšeře tzv. Nessie která vypadá jako plesiosaurus. První spatření příšery v jezeře se traduje už ze 6. století.

26 Wales Země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska s omezenou autonomií, rozprostírající se západně od Anglie na západě ostrova Velké Británie. Wales obývá keltský národ Velšanů. Wales je převážně hornatý, zvláště na severu a ve středu. Hory byly vymodelovány během poslední doby ledové. Nejvyšší hory se nacházejí ve Snowdonii. Nejvyšší horou Walesu je zdejší hora Snowdon (1085 m). Země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska s omezenou autonomií, rozprostírající se západně od Anglie na západě ostrova Velké Británie. Wales obývá keltský národ Velšanů. Wales je převážně hornatý, zvláště na severu a ve středu. Hory byly vymodelovány během poslední doby ledové. Nejvyšší hory se nacházejí ve Snowdonii. Nejvyšší horou Walesu je zdejší hora Snowdon (1085 m).

27 Hlavní a největší město: Cardiff Hlavní a největší město: Cardiff Rozloha: 20 779 km² Hustota zalidnění:2 903 085, 140/km² Rozloha: 20 779 km² Hustota zalidnění:2 903 085, 140/km² Od severu k jihu měří asi 274 km a od západu k východu asi 97 km. Wales hraničí na východě s Anglií, a s mořem na ostatních třech stranách: s Bristolským průlivem na jihu, se Svatojiřským průlivem na západě, a Irským mořem na severu. Velšské pobřeží má délku 965 km. Při pobřeží Walesu se nachází několik ostrovů, z nichž je největší Anglesey na severozápadě. Od severu k jihu měří asi 274 km a od západu k východu asi 97 km. Wales hraničí na východě s Anglií, a s mořem na ostatních třech stranách: s Bristolským průlivem na jihu, se Svatojiřským průlivem na západě, a Irským mořem na severu. Velšské pobřeží má délku 965 km. Při pobřeží Walesu se nachází několik ostrovů, z nichž je největší Anglesey na severozápadě.

28 Národní symboly Drak, který je součástí národní vlajky, je sám o sobě oblíbeným národním symbolem. Ačkoliv nejstarší doklady o použití tohoto symbolu pochází z 9. století, podle populární legendy byl drak již na standartě krále Artuše. Drak, který je součástí národní vlajky, je sám o sobě oblíbeným národním symbolem. Ačkoliv nejstarší doklady o použití tohoto symbolu pochází z 9. století, podle populární legendy byl drak již na standartě krále Artuše. Pórek je také národním symbolem Walesu. Podle legendy poručil svatý David svým velšským vojákům v jedné z bitev konající se v pórkovém poli, aby si na helmy připevnili tuto zeleninu. Pórek potom sloužil jako rozpoznávací znamení vojáků bojující za stejnou stranu. Pórek je také národním symbolem Walesu. Podle legendy poručil svatý David svým velšským vojákům v jedné z bitev konající se v pórkovém poli, aby si na helmy připevnili tuto zeleninu. Pórek potom sloužil jako rozpoznávací znamení vojáků bojující za stejnou stranu. narcis je národní květinou Walesu. Na den svatého Davida (1. března) se připevňuje na oděv. narcis je národní květinou Walesu. Na den svatého Davida (1. března) se připevňuje na oděv.

29 Severní Irsko Součást Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Rozkládá se v severovýchodní části ostrova Irsko, na jihu a západě hraničí s Irskou republikou. Má rozlohu 13 843 km² a čítá 1 759 500 obyvatel (2008), hlavním a největším městem je Belfast. Součást Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Rozkládá se v severovýchodní části ostrova Irsko, na jihu a západě hraničí s Irskou republikou. Má rozlohu 13 843 km² a čítá 1 759 500 obyvatel (2008), hlavním a největším městem je Belfast.

30 Zemědělství ve Velké Británii Pouze asi 2 % populace pracují v zemědělství. Rozlehlé oblasti úrodné půdy v jižní a východní Anglii produkují obilí, ovoce a zeleninu. Na pastvinách západní Anglie se pase mléčný skot a na skotské a velšské vrchovině ovce. Většina starých lesů byla v minulosti zničena, ale rozsáhlé plochy osázené jehličnany v současné době produkují dřevo pro stavebnictví a papírenství. Ze všech přístavů po celém pobřeží vyplouvají rybářské lodě a rybářská flotila Spojeného království je pátá největší v Evropské Unii. Pouze asi 2 % populace pracují v zemědělství. Rozlehlé oblasti úrodné půdy v jižní a východní Anglii produkují obilí, ovoce a zeleninu. Na pastvinách západní Anglie se pase mléčný skot a na skotské a velšské vrchovině ovce. Většina starých lesů byla v minulosti zničena, ale rozsáhlé plochy osázené jehličnany v současné době produkují dřevo pro stavebnictví a papírenství. Ze všech přístavů po celém pobřeží vyplouvají rybářské lodě a rybářská flotila Spojeného království je pátá největší v Evropské Unii.

31 Geografie Severní Anglie je rozdělena vápencovými a žulovými hřbety horského pásma Pennin. Na severozápadě jsou hory a jezera. Wales je země zelených údolí, klikatících se řek, travnatých planin, zemědělských usedlostí v kopcovitém terénu a holých hor. Většinu země pokrývá Kambrické pohoří, poseté malými jezery a vodopády. Severní Anglie je rozdělena vápencovými a žulovými hřbety horského pásma Pennin. Na severozápadě jsou hory a jezera. Wales je země zelených údolí, klikatících se řek, travnatých planin, zemědělských usedlostí v kopcovitém terénu a holých hor. Většinu země pokrývá Kambrické pohoří, poseté malými jezery a vodopády. Velkou Británie má různé typy pobřeží. Nejčastěji oblázkové pláže či vysoké svislé útesy (např. vápencové útesy u přístavu Dover nebo Seven Sisters na jihovýchodním pobřeží ostrova). Velkou Británie má různé typy pobřeží. Nejčastěji oblázkové pláže či vysoké svislé útesy (např. vápencové útesy u přístavu Dover nebo Seven Sisters na jihovýchodním pobřeží ostrova).

32 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki, konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázku http://commons.wikimedia.org/wiki HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN 80-7289-101-4.


Stáhnout ppt "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_271 _Spojené království Vzdělávací oblast:Člověk a příroda."

Podobné prezentace


Reklamy Google