Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_VELKÁ BRITÁNIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Anglie, Severní Irsko, Skotsko, Wales, Man, Ben Nevis, Londýn, Temže, Birmingham, Liverpool, Manchester, Edinburg, Glasgow, Cardiff, Belfast. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 VELKÁ BRITÁNIE

4 Spojené království Velké Británie a Severního Irska (zkráceně označované jako Velká Británie) je ostrovní stát na severozápadě Evropy. Je ohraničeno Atlantským oceánem, Severním mořem, Lamanšským průlivem, Keltským mořem, Průlivem svatého Jiří a Irským mořem. S kontinentální Evropou je spojeno Eurotunelem.

5 Království tvoří čtyři země: Severní Irsko Anglie Wales Skotsko

6 Britská koruna má dále suverenitu nad tzv
Britská koruna má dále suverenitu nad tzv. korunními dependencemi, jakými jsou Ostrov Man, Jersey a Guernsey. Spojené království má dále čtrnáct zámořských teritorií po celém světě, což jsou poslední zbytky někdejšího Britského impéria.

7 Spojené království je parlamentní monarchií
Spojené království je parlamentní monarchií. Vláda vykonává moc jménem královny, která formálně drží veškerou výkonnou moc. Současnou hlavou státu je královna Alžběta II.

8 Proměnlivé, ale mírné podnebí Britských ostrovů je ovlivňováno Atlantským oceánem.
Západní pobřeží je charakteristické vysokými úhrny srážek, díky větrům vanoucím od oceánu, východní a jihovýchodní pobřeží je výrazně sušší.

9 Skotská vysočina se vyznačuje divokou a přírodou
Skotská vysočina se vyznačuje divokou a přírodou. Je zde nejvyšší hora Spojeného království Ben Nevis 1344 m a protáhlá jezera zvaná loch. Směrem na jih se země svažuje do údolí mohutné řeky Clyde.

10 Severní Irsko má zemědělskou půdu, hluboké zátoky a Lough Neagh – největší jezero Britských ostrovů. Wales je nádherná země zelených údolí, klikatících se řek, travnatých planin, zemědělských usedlostí v kopcovitém terénu a holých hor. Většinu země pokrývá Kambrické pohoří, poseté malými jezery a vodopády.

11 Velkou část střední Anglie tvoří zvlněná rovina, zatímco hranici se Severním mořem na východě představuje plochá nížina. Na hustě zalidněném jihovýchodě se nad úrodnými oblastmi zemědělské půdy tyčí nízké pahorkatiny z křídy. Na jihozápadě země se rozprostírají rozlehlé plochy mokřin pokryté vřesovišti. Vlny Atlantského oceánu bičují skaliska jihozápadního poloostrova Cornwallu. Velkou Británii lemují různé typy pobřeží. Nejčastěji se jedná o oblázkové pláže či vysoké svislé útesy (např. vápencové útesy u přístavu Dover).

12 Londýn je hlavní město Velké Británie, leží na jihovýchodě země při ústí řeky Temže.
Westminsterský palác je sídlem britského parlamentu.

13 Birmingham je druhé největší město Velké Británie Manchester Liverpool

14 Edinburgh je hlavním městem Skotska
Edinburgh je hlavním městem Skotska. Glasgow je největší skotské město a třetí největší ve Velké Británii. Belfast je hlavní město Severního Irska. Cardiff je hlavní město Walesu..

15 Spojené království je významným průmyslovým státem
Spojené království je významným průmyslovým státem. Nejdůležitějším nerostným bohatstvím jsou naleziště ropy a zemního plynu ležící pod dnem Severního moře. Pouze asi 2 % populace pracují v zemědělství. Produkují obilí, ovoce a zeleninu. Chovají skot a ovce. Rozsáhlé rozlohy osázené jehličnany produkují dřevo pro stavebnictví a papírenství. Z přístavů po celém pobřeží vyplouvají rybářské lodě.

16 Velká Británie je kolébkou fotbalu
Velká Británie je kolébkou fotbalu. Nejslavnějšími kluby patří ke světové špičce. Druhým nejoblíbenějším sportem je ragby. Ze Skotska pochází golf, v r se hrál už na 12 místech. Kriket hrají od konce 18. stol. všichni a všude, po víkendech před každým domem. Největším tenisovým turnajem je Wimbledon.

17 Co k čemu patří? Ben Nevis řeka protékající Londýnem London Eye světový tenisový turnaj Temže hlavní město Velké Británie Dover země Velké Británie Lough Neagh nejvyšší hora Velké Británie Londýn přístav Wimbledon hlavní město Severního Irska Skotsko největší britské jezero Belfast největší vyhlídkové kolo

18 Použité zdroje:

19 obrázky z galerie Office vlastní fotografie [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google