Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008
Svatý kopeček
Plody jižní MORAVY
MIKULOV NA MORAVĚ Krajina Pálavských vrchů, vína a příjemných lidí. Je to město s dlouholetou vinařskou tradicí. Město kde se v letech vyráběla známá mikulovská VENUŠE. Krajina Pálavských vrchů, vína a příjemných lidí. Je to město s dlouholetou vinařskou tradicí. Město kde se v letech vyráběla známá mikulovská VENUŠE. Šumivé víno vyráběné klasickou metodou Kvašeno v lahvi
Několik pohledů na město
Nyní se vrátíme o několik roků zpátky a připomenem si zapomenutou dobu. Provedu Vás tehdejší výrobou šumivých vín v. šumivých vín v Mikulově. Píše se rok 1984
Mikulov na Moravě
Šumivé víno vzniká řádným kvašením vína v uzavřené lahvi. Přidané kvasinky rozkládají cukr na alkohol a oxid uhličitý. Ten se váže do vína a víno se tak stane šumivým.
Zde je víno určené jen pro výrobu sektu
Každá láhev se myje
Víno s přídavkem cukru a kvasinek se plní do lahví
Zde se uzavírá zátkou
Tady se zajišťuje zátka sponou
Lahve se ukládají do kvasírny asi na měsíc
Po vykvašení jsou lahve uloženy do sklepa. Tlak v lahvi je 6 at.
V sklepě při teplotě 12°C zraje víno několik měsíců
Na stojanech se setřásají kaly
Každý den se musí lahvemi otáčet
Kaly jsou setřeseny na zátce a víno musí ještě odpočívat
Odkalování vín je důležitá operace
Tlak vystřelí usazený kal z hrdla ven
Nyní se do vína přidává expediční likér
Do hrdla se vtlačí nová zátka
Zátka se zajistí sponou
Přidaný expediční likér se musí promíchat
Adjustace lahví se provádí jen ručně
Pohled do dílny
A to je ona mikulovská VENUŠE
Rok 1984
Rok 1995
K lidskému štěstí a k směvné pohodě patří protřený stůl, víno přátelé a hudba HOMÉR
Na zdraví!