Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se vám dýchá?.
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí)
Ochrana Ovzduší cvičení 1 Luboš Forejt Ústav techniky prostředí, Fakulta stojní, ČVUT Zimní semestr 2004.
Atmosférické znečištění
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Emise PM 10 a jejich zdroje Helena Hnilicová SEMINÁŘ SKALSKÝ DVŮR2 Smogové situace v minulosti a současnosti Redukční smog (též londýnský.
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
Marek Chromec Lukáš Matoušek
Kyselý déšť.
Znečištění ovzduší Hynek Moliš 2.L.
Emise automobilů Michal Jílek, 9.C ZŠ Šumperk, Dr. E. Beneše 1.
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Markéta Pokorná, sk. 19 Vyučující: Ing. David Hynek
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Automobily a výfukové plyny
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
SMOG SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
INVERZE . Inverze teploty vzduchu neboli teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá,
Znečišťování ovzduší VY_32_INOVACE_ 03 - Znečišťování ovzduší.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Ing.Miroslava Rýparová
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Znečistěný vzduch, půda a voda
Krajina a životní prostředí
Referát na téma: SMOG Autor: Roman MAROUŠEK.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
VY_32_INOVACE_CH VZDUCH - prezentace
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň Třetí úroveň –Čtvrtá úroveň »Pátá úroveň 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nový zákon o ochraně ovzduší
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
Vliv člověka na ovzduší
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Znečištění ovzduší Vypracoval: David Hampl
Národní program snižování emisí České republiky
Transkript prezentace:

Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová

Co je vlastně znečišťování ovzduší? Vnášení jedné nebo více znečišťujících látek do ovzduší v důsledku lidské činnosti vyjádřené v jednotkách hmotnosti za jednotku času (zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů).

Obecné informace kvalita ovzduší v České republice se od roku 1989 výrazně zlepšila – pomohly k tomu zákony, které donutily elektrárny odsířit a všechny velké zdroje znečištění snížit emise v posledních letech se tento pozitivní trend zastavil a kvalita ovzduší se začíná opět zhoršovat tentokrát za to ovšem nemohou velké továrny, ale často také sami občané největším současným problémem jsou neklesající emise prachových částic – a ty pocházejí především z lokálních topenišť a automobilů

Zdroje (podle typu vzniku) PRIMÁRNÍ - spočívají v prostém uvolňování polutantů přímo z určitého zdrojů - např. oxid uhelnatý, oxid siřičitý, vedlejší produkty spalování SEKUNDÁRNÍ - vytvářeny reakcemi primárních polutantů mezi sebou nebo s jinými látkami - například látka vznikající v motorech aut

Zdroje (podle původu) ANTROPOGENNÍ (lidského původu) PŘÍRODNÍ - spojené se spalováním různých typů paliv (uhlí, benzín, dřevo apod.) PŘÍRODNÍ - např. prach, písek, bioplyn, radon, kouř a oxid uhelnatý, sopečná aktivita

Prachové znečištění problém prachového znečištění se tak netýká zdaleka pouze průmyslových oblastí a velkých měst, ale i malých obcí právě v nich se nejčastěji dosud spaluje nekvalitní uhlí nebo dokonce odpadky. Navíc jsou v provozu kotle staré někdy i několik desítek let, často ve špatném technickém stavu kromě prachu jsou spalováním nevhodných paliv v zastaralých kotlích do ovzduší uvolňovány také další nebezpečné karcinogenní látky, které bývají na jemné prachové částice navázány → důsledek zná asi každý z nás. Zejména v době inverzí se ve většině našich vesnic doslova nedá dýchat.

SMOG smog je chemické znečištění atmosféry, které je způsobené lidskou činností název pochází z anglického spojení dvou slov smoke (kouř) a fog (mlha) jedná se o jev, během kterého je atmosféra obohacena o složky, které v ní normálně nejsou a které jsou škodlivé pro zdraví

Druhy smogu REDUKČNÍ OXIDAČNÍ (též londýnský nebo zimní) - složený převážně z SO2 a některých dalších látek, které snadno podléhají oxidaci → silně redukční účinky na okolí OXIDAČNÍ ( též kalifornský, losangelský, fotochemický či letní) - vysoká koncentrace přízemního ozónu, a směs uhlovodíků, oxidů dusíku a uhlíku → silné oxidační, agresivní, dráždivé a toxické účinky

VIDEO

Grafy

Průměrný podíl významných sektorů na národních primárních emisích prachových částic PM10: PM10 = Částice, jejichž aerodynamický průměr nepřesahuje 10 µm.

Denní koncentrace prachových částic (> 10 µm) v roce 2006:

Roční průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu v roce 2006 :

Průměrný podíl významných sektorů na národních emisích polyaromatických uhlovodíků:

Zdravotní rizika znečištění ovzduší Pevné částice (PM10 a PM2,5) jsou významným rizikovým faktorem s mnohočetným efektem na lidské zdraví. podle expertních odhadů zemřelo v roce 2000 na znečištění ovzduší antropogenními částicemi v Evropě 370 000 obyvatel konkrétně v České republice způsobilo znečištění ovzduší PM2,5 v roce 2000 snížení očekávané délky lidského života o téměř 12 měsíců pokud budou k roku 2020 realizována opatření v rámci navrženého scénáře Tematické strategie o znečišťování ovzduší, povede to ke snížení počtu předčasných úmrtí v EU o 140 000 obyvatel a v České republice ke zvýšení očekávané délky života o více než 6 měsíců.