SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Volitelné předměty pro 3. ročník 2012/13. Každý student současného 2. ročníku obchodní akademie si zvolí pro druhou polovinu svého studia volitelný blok.
Advertisements

Učební plán. Rámcový učební plán rámcový učební plán uvádí vzdělávací obory, ze kterých škola vytváří ve školním učebním plánu vyučovací předměty rámcový.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Specializační vzdělávací program
Workshop - internetové poradenství. Vzdělávání v oblasti IP Nová oblast Nová oblast  Pro nás  Obecně Do současné doby se kurzům IP věnovaly zejména.
Sociální zabezpečení a důchodová politika SZDP Přednášející: Mgr. Hana Grzegorzová Typ předmětu: povinně volitelný, kontrola docházky…..nastaveny na první.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Použitelnost a výhody OPTIMEDu pro studenta klinické části studia.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Registr klinických laboratoří Seminář pro registrované laboratoře Lékařský dům, Praha 5. dubna 2007 Bilyk I., Sedláková J.
Fakulta zdravotnických studií
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Ošet ř ovatelské vzd ě lávání v Portugalsku CALOUSTE GULBENKIAN SUPERIOR NURSING SCHOOL LISABON.
Interní lékařstvíChirurgické vědyTeoretické vědyDIA a neurovědy Analýza obsahu datového skladu a základní sumární statistiky.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Evaluace výuky na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci za akad. rok 2009/2010 prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D. proděkan LF UP.
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Případová studie Seminář 2014.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Struktura bakalářské práce
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
ZÁPIS STUDENTŮ VŠTE ČERVENEC 2015 TÁBOR.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Projekt Centra společných služeb(CSS) realizovaný Svazem měst a obcí ČR Projekt Centra společných služeb č. CZ /0.0/0.0/15_019/ Operační.
Fakulta zdravotnických studií
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Společné setkání „minitýmů“
Bakalářský studijní obor OPTIKA A OPTOMETRIE garantuje KPO
Fakulta zdravotnických studií
Institut zdravotnických studií Ústav ošetřovatelství
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Ústav zdravotnických věd
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Evidence studijních plánů
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Kreditní systém studia
Podpora pedagogické praxe u předmětů odborné praxe studentů FZS TUL
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Fakulta zdravotnických studií
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci

Úvod do problematiky Jedním z cílů v rámci zkvalitnění kurikula studijního programu Všeobecné lékařství na LF UP je omezit pokračující atomizaci výuky a zvýšit úsilí o její vertikální a horizontální integraci. Pro další období bude nutné prohloubit integraci výuky, která by mohla zkvalitnit výukový proces, snížit počet zkoušek a omezit prohlubující se dělení výuky na jednotlivé předměty bez propojení s dalšími lékařskými obory, které by prakticky demonstrovalo význam probíraného tématu.

Při řešení jsou a dále budou postupně realizovány ve třech etapách následující kroky: První etapa integrace výuky – zahájení diskuze k integraci výuky v akademické obci LF UP za účelem získat výchozí podklady Druhá etapa integrace výuky – prezentace konkrétních návrhů celé akademické obci LF UP (studentům, akademickým pracovníkům) – příprava změn do „Bílé knížky“ Třetí etapa integrace výuky – praktická realizace prvních změn v rámci integrace výuky je plánována na akad. rok 2008/2009

První etapa integrace výuky Zahájení diskuze k integraci výuky v akademické obci LF UP za účelem získat výchozí podklady – Tématická integrace – již je částečně realizovaná (např. anatomie-chirurgie) – Předmětová integrace – Synergická integrace

Tématická integrace Možnosti výuky vybraných témat teoretických a preklinických oborů v rámci výuky oborů klinických: – přesunutí části výuky anatomie do předmětů chirurgie, neurochirurgie, urologie – současně i prezentace výukových DVD z chirurgických operací ve výuce anatomie – přesunutí části výuky histologie, mikrobiologie, patologie, farmakologie, patologické fyziologie a dalších do vybraných klinických předmětů

Tématická integrace Charakteristika tématické integrace: – změna sylabů – změna rozvrhů – nemění se kurikulum – nemění se časová dotace jednotlivých předmětů – nemění se odborná garance jednotlivých předmětů.

Předmětová integrace Využití stávajících výukových předmětů a jejich aktivní propojení, např. integrovaná propedeutika – interní, chirurgická Charakteristika předmětové integrace: – změna v sylabech – změna v rozvrhu – změna v kurikulu – nemění se celková časová dotace jednotlivých předmětů (výsledná časová dotace je součtem časových dotací původních předmětů) – spolugarance předmětu.

Synergická integrace Tvorba nových výukových předmětů kategorie „A“ jako modelových pro integrovanou výuku, např. „Sepse“, „Péče o pacienta v intenzivní péči“. Charakteristika synergické integrace: – změna v kurikulu – tvorba nových sylabů – nové požadavky na časovou dotaci – změna v rozvrhu – stanovení odborných garantů

Příklady integrované výuky Některé doplňující předměty kategorie C splňují požadavek tématické integrace – lze zvážit jejich převedení do kategorie volitelných předmětů. Je realizována tématická integrace v rámci výuky anatomie. Návrh realizace kontaktu studentů s pacienty již od I. ročníku v rámci předmětu „Základy péče o nemocné“ s cílem zkvalitnit schopnost studentů v oblasti přístupu k pacientům. – zařazení do 2. a 3. semestru – povinná ošetřovatelská praxe 1 týden po I. ročníku

Děkuji za pozornost…. Veškeré aktuální informace k integraci výuky jsou k dispozici na webových stránkách LF UP v sekci výuky (Studijní plány a rozvrhy).