Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Právní úprava v oblasti elektronických komunikací Zákon č. 121/2005 Sb. o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Moderní personalistika I. BLOK
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Zákon o elektronických komunikacích
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Standardizace odborné zdravotní péče
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Evropská dimenze legislativy
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové

Návrh zákona  Na základě usnesení vlády č. 987/2002  Bez předkládání věcného záměru ke schválení vládě  Obsahem bude: Zejména transpozice práva ES (6 základních směrnic a dále několik dalších směrnic, rozhodnutí a doporučení) – směrnice obsahují požadavky/cíle, které je nutno zajistit Kromě úpravy práva ES – zejména návaznosti na krizové situace, stavební problematiku Zvláštní problematika regulátora trhu elektronických komunikací

Nové směrnice ES  Návaznost na předchozí právo ES  nutnost precizních přechodných ustanovení v nové právní úpravě  Významný nový princip - regulace na základě analýz trhu Rámcová směrnice (2002/21/ES) Autorizační směrnice (2002/20/ES) Směrnice o přístupu (2002/19/ES) Směrnice o univerzální službě (2002/22/ES) Směrnice o zpracování os. údajů (2002/58/ES) Směrnice o konkurenci (2002/77/ES)

Rámcová směrnice Upravuje:  Cíle regulace prováděné regulátorem  Principy regulace (vč. technologické neutrality)  Provádění analýz trhů (určování podnikatelů s významnou tržní silou - SMP)  Konzultace rozhodování regulátora s odb. veřejností, v určitých případech také s Evropskou Komisí a s regulátory v ostatních členských státech

Autorizační směrnice Upravuje:  Vykonávání činností na základě všeobecných oprávnění (bude obsahovat řadu povinností)  Individuální oprávnění – přidělování kmitočtů, čísel

Směrnice o přístupu Upravuje:  Propojení je zvláštní případ přístupu  Ukládání povinností zpravidla podnikatelům s SMP  Systémy podmíněného přístupu

Směrnice o univerzální službě Upravuje:  Obsah US (nově zejm. požadavek na takovou kvalitu připojení, která umožní funkční přístup k Internetu – tzn. zpravidla 56kbps)  Výpočet a úhradu čistých nákladů (včetně započítání nepřímého prospěchu plynoucího poskytovateli US)  Ochranu zájmů spotřebitelů a uživatelů (volba poskytovatele služby – CS, CPS – jen SMP; přenositelnost čísla – i mobilní; jednotné číslo tísňového volání 112,…)

Směrnice o zpracování osobních údajů Upravuje:  Požadavky na bezpečnost sítě a na zachování tajemství dopravovaných zpráv  Ochranu osobních údajů při poskytování služeb elektronických komunikací (vč. zamezení identifikace volané a volající linky) při sestavování a vydávání seznamů/adresářů  Opatření proti nevyžádané komunikaci (včetně elektronické pošty)

Postavení regulátora Je třeba řešit:  Úkoly + pravomoci - obecně vůči vládě/ministerstvu, věcně – kmitočtové plány, číslovací plány, mezinárodní organizace vč. EU,…)  Organizační uspořádání (kolektivní rozhodování?)  Nezávislost – na operátorech, rozhodování (politická), finanční

Návrh textu zákona – současný stav  Na ČTÚ je ve spolupráci s pracovníky MI dokončován text, který je převodem požadavků práva ES (vymezení rámce ES), v další fázi bude s využitím tohoto textu zpracován ucelený legislativní návrh, který bude obsahovat rovněž návaznosti právem ES podrobněji neupravené (zejm. podoba regulátora, krizové situace, stavební problematika)  Uvedený legislativní návrh bude předložen odborné veřejnosti k diskusi

Děkuji za pozornost