O perníkové chaloupce Bylo nebylo….

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Advertisements

Pekelný advent autor: Jan Sviták.
VY_32_INOVACE_05_LITERÁRNÍ VÝCHOVA
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Medovníkový domček Perníková chaloupka
Stavba věty jednoduché
Název materiálu: Vypravování
Číslo v digitálním archivu školy
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
Dejmlová Karolína Příběh o dívce a jejích přátelích.
Práce s pohádkou - poznej podle úryvku
Tahle pohádka není pro děti 2
O Karkulce Autor:František Šandor.
Když maminka jednoho dne večer chystala večeři,
Jeníček a Mařenka Třídění Odpadu. Žili, byli Jeníček a Mařenka v jednom činžovním domě, kdesi za sedmero horami a sedmero řekami.
Nebezpečí na internetu
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Alenka odešla do školy, ačkoli se necítila moc dobře
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
Jejda, tady byl někdo veliký popleta! Zkus doplnit zapomenuté čárky nad slovy.
Růžová Karkulka Autor: JIŘÍ UHERKO.
Jde zajíc za hadem a říká: "Hade promiň, že jsem se ti včera posmíval, že nemáš nohy... ", Had odpoví: "To je v pohodě... " a zajíc na to: "Jo? Tak ruku.
Cyber stalking (pronásledování) Nikol Káninská. Ahoj já jsem Petra a jednoho dne jsem si našla kluka. Jmenoval se Olda. Byl docela super do doby než jsem.
O poslušných kůzlátkách
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
O pohádce Červená Karkulka
Návštěva zoo Denisa Kukrálová. Malý Tomášek měl narozeniny. Přál si malou opičku. Maminka mu řekla, že opičku nedostane, protože je moc drahá a doma by.
Základní škola a Mateřská škola Řepníky,
Hádej, hádej, hádači Déšť mele prsty ve mlýnku
8 Vymysli a napiš příklady, aby jejich výsledek byl 8. Které číslo napíšeš do středu? 45 : 5 18 : 2 36 : 4 72 : 8 54 : 6 81 : 9.
To je ale krásné počasí, co myslíte, p táčci? Těším se za b abičkou! Zajdeme si hrát ven! Co je to za holku ?? Nikdy jsem ji tu nev i děl. Byla jednou.
O zlé koze vyprávění podle obrázkové osnovy.
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Napsala a vytvořila: Madlenka
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Historie studia 1. ročníku Studovat jsem začal na střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická Liberec. Přihlásil jsem se na obor strojírenství,
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk 1 Autor: Mgr. Romana Martináková Poznáš pohádku?
Rozvoj slovní zásoby Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: : VY_32_INOVACE_05_CJ1_rozvoj_slovni_zasoby.
Pohádka O Červené Karkulce Daniel Krátký. Byla jednou jedna holčička a ta se jmenovala Červená Karkulka. Červená se ji říkalo podle jejího červeného čepečku.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance….
Český jazyk – 3.ročník, Spojky.
Pohádka o Koblížkovi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Jestli chceš uskutečnit svůj sen, probuď se!
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Práce s textem úryvku z pohádky.
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pohádka o Koblížkovi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Čtení s porozuměním - básničky Vybírání vhodné ilustrace k textu.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
O kůzlátkách Autor: David Dolejší.
ČESKÝ JAZYK 3. roč. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09
„ Z pohádky do pohádky“ Projekt ŠD Medvědi, Pejsci, Zajíčci leden 2012
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
autorská čertovská pohádka
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Počítáme na prstech jedné ruky podle pohádky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Řešení problémů učením
Šípková Růženka Trochu jinak.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

O perníkové chaloupce Bylo nebylo…

Za devatero horami, a desatero řekami

Jednou jednomu hospodáři přinesla vrána holku. A za rok nato kluka.

Kluk se jmenoval Jeníček a holka Mařenka Kluk se jmenoval Jeníček a holka Mařenka. Jenže maminka jim zemřela když byli ještě malí. Tatínek se proto oženil znovu. Jenže nová máma děti neměla ráda. Tloukla je a děti se jí bály.

Proto jednoho dne muži řekla… Muži, zaveď děti do lesa a nech je tam!

Tatínek chtě nechtě musel macechu uposlechnout… Proto jednou vzal děti „na houby“. Ve skutečnosti tam děti ale nechal! Děti šly samotné lesem…

Byla už noc když Mařenka řekla Jeníčkovi: Mařenko, já se bojím! Jeníčku, vylez na strom, a podívej se jestli neuvidíš nějaké světýlko.

Jeníček vylezl se strachem na strom a rozhlížel se po okolí… A světýlko v dáli uviděl!

Mařenko, viděl jsem v dáli světlo Mařenko, viděl jsem v dáli světlo! A kde je světlo tam budou i dobří lidé. Pojďme tím směrem!

Šly temným lesem, až došly k chaloupce. Byla celá z perníku!

Dětem bylo hned veseleji a Jeníček vylezl na střechu a začal si perníček uždibovat.

To nic babičko to jenom větříček… Baba Ježibaba vyšla, co se to s její chaloupkou děje… To nic babičko to jenom větříček… Řekla Mařenka jemným hláskem…

A tak se to opakovalo ještě dvakrát… Babě Ježibabě už začalo být podezřelé, že ta chalupa tak chrastí. Celou ji prošmejdila, a když nenašla nic vevnitř, šla ven…

Ale, ale… Copak je to tu za dětičky?

A hned si děti zavřela! Mařenka jí musela uklízet a Jeníčka si baba vykrmovala že ho sní! Když si usmyslela, že už je dost tlustý, řekla Mařence:

Mařenko, vlez si na lopatu, a vyčistíš mi pec!

Mařenka ale nebyla hloupá a babě řekla: „Ale babičko já nevím jak se na lopatě sedí…“

Baba si tedy sedla na lopatu Baba si tedy sedla na lopatu. Jeníček s Mařenkou ji popadli a šup s babou do pece!

A hurá domů! Šťastně se shledali s tatínkem a dozvěděli se, že macechu vyhnal. A to je pohádky šťastný konec!