Národní referenční rámec excelence - NRRE Ladislav Cabada

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBSAH TESTŮ JEJICH RELEVANCE A KVALITA Od „osnov“ k vyhodnocení testů.
Advertisements

Principy pro přípravu nové metodiky hodnocení VaV Návrh pracovní skupiny pro plénum ČKR Václav Hampl, UK Praha.
Jak a kde publikovat výsledky VaV
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
E-knihy a problematika hodnocení výsledků VaV karel oliva Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace, předseda OK SHV a člen KHV.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
SVOČ Stručné základní informace o možnostech zapojení studujících do studentských vědeckých odborných činností.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Proces řízení rizik.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Metodika: výsledek odborně kvalifikovaného postupu, nebo dohadovacího řízení? Jana Musilová Akademické fórum VI – Praha – 17. září 2009 Odborná skupina.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Zkušenosti z kontroly údajů v RIV Kolokvium Řízení, financování a hodnocení SHV Praha,
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Sedmý rok Metodiky … pokračování v neodbornosti? Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Mimořádné Akademické fórum – 23. březen 2010.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Rejstřík informací o výsledcích výzkumu a vývoje RIV
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Vzdělávací politika.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Ekonomika veřejného sektoru
Úvod do psychologie Barbara Caková Carl Rogers – Sposob bytia.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016) Výzva Dodatečných aktivit.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Výroční konference OP PIK
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Fond rozvoje sdružení CESNET
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Ekonomika veřejného sektoru
Martin Pešl, Martin Vrubel
Doktorské studium na FLD
Ekonomika veřejného sektoru
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016)
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Národní referenční rámec excelence - NRRE Ladislav Cabada

Zrod NRRE přelom let 2007/2008 a debata o jednotné metodice hodnocení výstupů z vědecké činnosti Komise pro hodnocení výstupů (KHV) Obava z diskvalifikace humanitních a společenských věd – KHV se usnesla na možnosti vytvoření NRRE

Návrh podoby NRRE Dvoutýdenní mailová komunikace členů KHV Hlavní téma – jaké obory zařadit do NRRE – jednání KHV Předseda KHV (dr. Marek Blažka) navrhnul zařadit oproti miailem sjednanému seznamu obory AD (Politologie a politické vědy) a AE (Řízení, správa a administrativa) a vyřadit obor AF (Dokumentace, knihovnictví, práce s informacemi) Návrhy schváleny Prof. Zrzavý navrhuje zařadit i AG (právní vědy) - neschváleno

První podoba NRRE Jako příloha Zápisu z KHV (16.1.) seznam Obory NRRE: AA – Filosofie a náboženství AB – Dějiny AC – Archeologie, antropologie, etnologie AD – Politologie a politické vědy AE – Řízení, správa a administrativa AI – Jazykověda AJ – Písemnictví AL – Umění, architektura, kulturní dědictví AM – Pedagogika a školství

Změna seznamu oborů NRRE AA – Filosofie a náboženství AB – Dějiny AC – Archeologie, antropologie, etnologie AD – Politologie a politické vědy AG – Právní vědy AE – Řízení, správa a administrativa AI – Jazykověda AJ – Písemnictví AL – Umění, architektura, kulturní dědictví AM – Pedagogika a školství

Pozitivní seznam neimpaktovaných vědeckých časopisů I. Kritéria: Časopis zařazen pod jeden z oborů NRRE Má www stránku s informací o poslání časopisu, vydavateli, RR, pokyny pro autory V RR alespoň polovina externích členů Vědecké stati tvoří alespoň ½ každého čísla Nezávislé recenzní řízení Alespoň 30 % textů je odmítnuto

Pozitivní seznam neimpaktovaných vědeckých časopisů II. březen 2008 – redakce vyplnily dotazník duben 2008 – vyhodnocení posouzení v KHV, poskytovali prostředků VaV, RVV Konec června 2008 – zveřejnění seznamu Seznam platný na 5 let, vždy v březnu možnost aktualizovat jej (doplňuje se, ale neškrtá …), tj. chybí systémová či alespoň namátková kontrola Na seznam se dostalo prakticky vše, paradoxně v prvním roce ne některé zjevně kvalitní časopisy (formální chyby redakcí apod.)

Dopady NRRE v hodnocení výstupů Dle Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná v letech 2010 až 2012): Článek v recenzovaném mezinárodním časopise (databáze ERIH ) u oborů NRRE 30, 20 či 10 bodů (u ostatních 12, 11, 10) Článek v českém recenzovaném časopise („Pozitivní seznam“) u oborů NRRE 10 bodů (u ostatních 4) Odborná kniha v oboru NRRE v 40 bodů, u ostatních oborů ve světových jazycích (AJ, FJ, NJ, RJ, ŠJ a čínština) 40 bodů, jiné jazyky 20 bodů Je zde tedy mírná preference některých výstupů (knihy, domácí i zahraniční články bez IF)

Výhody NRRE Zmírňuje dopady jednotné metodiky hodnocení VaV na obory, jež nedisponují „globálním zázemím“ Preferuje obory s velkým významem pro národní identitu, udržování stability, politické socializace, edukace apod.

Hlavní problémy NRRE Politické rozhodnutí o tom, který obor je či není v NRRE (případ Právních věd …) Možnost „oborové migrace“ – označím-li volební analýzu za text politologický, získám více bodů než pokud týž text zařadím jako sociologický Vysoká prostupnost kritérií Pozitivního seznamu – pravidla jsou formální, nejde dominantně o kvalitu Kontrola kvality chybí v celém procesu (nejen pro obory NRRE)