Větrná elektrárna Větrná energie je označení pro oblast technologie zabývající se využitím větru jako zdroje energie. Nejobvyklejším využitím jsou dnes.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie Vítr Větrné motory Využívání větrných motorů
Advertisements

Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Speciální Jednotka Armády České republiky
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Přečerpávací elektrárna
Větrné elektrárny Zpracovala: Jana Fojtíková
Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
EKO KVÍZ.
Konstrukce princip a provoz
Větrné elektrárny Energie a ekonomika ve světě 3.A Jan Frydrych.
Větrné Elektrárny Martin Svoboda. Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Pomáhají snížit český příspěvek ke globálním změnám klimatu i závislost.
Počítačové klávesnice
Větrná energie Energie větru.
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Michal Lukášek Michal Lukášek 8.A Michal Lukášek.
Elektrárny.
Větrné elektrárny.
06 Energie a její přeměny, stroje
KAPALINY.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Větrná energie.
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
Ročníková práce Větrné elektrárny.
Energetika.
Ch_111_Energie_Větrná energie
Dariusova větrná elektrárna
Fyzika Elektrárny.
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Výroba elektrické energie
Proudění vzduchu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Větrná energie Větrná energie
VYUŽITÍ MALÉ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY PRO VYTÁPĚNÍ MALÝCH OBJEKTŮ
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Zdroje energie Zdroje energie - Obnovitelné x neobnovitelné (jaderné, uhelné elektrárny, využití biomasy, solární, vodní a větrné energie) Radioaktivní.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
PROUDĚNÍ VZDUCHU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_29.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotacePřehled.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
Obnovitelné zdroje energie, jsou zdroje, které mají schopnost se částečně nebo úplně obnovovat.(samy nebo za pomoci člověka)
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZDROJE A PŘEMĚNY ENERGIE, VODNÍ STROJE. Při technické realizaci energetických přeměn existují omezení: - omezení hustoty toku energie; - každé technické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
ESZS Přednáška č.12.
Geotermální energie.
Historie Spalovacích motorů
Pracovní list k procvičení základních poznatků o práci a výkonu Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Větrná energie Dominik Šnajdr 8.A.
Fyzika větrných elektráren a mlýnů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Netradiční zdroje elektrické energie
Větrné mlýny na Slovácku
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
Proudění vzduchu.
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

Větrná elektrárna Větrná energie je označení pro oblast technologie zabývající se využitím větru jako zdroje energie. Nejobvyklejším využitím jsou dnes větrné elektrárny, které využívají síly větru k roztočení vrtule (větrná turbína). K ní je pak připojen elektrický generátor. Získaná energie je přímo úměrná třetí mocnině rychlosti proudící vzdušné masy, proto větrné elektrárny po většinu doby nedosahují nominálních hodnot generovaného výkonu. V historii se místo převodu na elektřinu přímo konala nějaká mechanická práce. Větrný mlýn například mlel obilí, větrnými stroji se čerpala voda, lisoval olej, stloukala plsť nebo poháněly katry. Vítr se také používá k pohonu dopravních prostředků, nejvíc u lodí (plachetnice).

Větrná elektrárna Hlučnost větrných elektráren Typická křivka závislosti hlučnosti větrného zdroje na vzdálenosti, vyznačena hygienická hranice 40 dbA pro noční dobu Větrné elektrárny jsou zdrojem nežádoucího hluku[3]. Jeho hlavními původci (zde a dále jsou uvažovány zdroje, pracující s vrtulí na nabíhající vzdušný proud) jsou aerodynamické hluky obtékání listů vrtule, gondoly a dříku stavby, turbulence, vznikající obtékáním náběžné hrany listu, víry v okolí konců vrtulových listů, turbulence nad odtokovou hranou listu a hluk laminárního proudění. Dále je hluk produkován mechanickými částmi konstrukce (servomotory a jejich převody, čerpadla, chladicí ventilátory měničů a mechanismů) a generátorem. Mimo slyšitelnou oblast jsou větrné elektrárny významným zdrojem hluků v oblasti 2-31,5 Hz (infrazvuk).

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna

THE END by Polikur & Vrbi