Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektřina.
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Vodič a izolant v elektrickém poli
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Odkud se bere elektřina
Elektrický proud.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrický náboj a pole
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektrické vlastnosti I.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Elektrický náboj. Elektrické pole
Elektromagnetická indukce
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Elektrické napětí Jakým způsobem zelektrujeme těleso
Vodiče a nevodiče elektrického proudu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vodiče a izolanty
Elektrické vlastnosti látek
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické vlastnosti II.
Elektrické vlastnosti látek
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Elektrický náboj.
Fyzika Elektrický náboj.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Siločáry elektrického pole
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Elektrické pole.
Elektrování těles při vzájemném dotyku
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vlastnosti elektrického náboje
Elektrické vlastnosti látek
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Transkript prezentace:

Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš Z čeho se skládá atom Kdy je atom elektricky neutrální Kdy se přitahují a kdy odpuzují elektricky nabitá tělesa Co se stane při tření skleněné tyče textilem Napiš značku, jednotku a měřící přístroj elektrického náboje

Elektrické pole Nabitá tělesa na sebe působí silou aniž jsou vzájemně spojena. Kolem elektricky nabitých těles se vytváří elektrické pole. Znázorňujeme ho pomocí elektrických siločar. M1: miska, 2 elektrody, olej, krupička, generátor statické elektriky, 2 vodiče, krokosvorky P1: tenká vrstva oleje, krupička, zelektrizované elektrody uspořádají zrnka krupičky do řetězců znázorňující elektrické siločáry Obr. 1

Elektrické pole vzniká nabitím tělesa nábojem El. pole zaniká vybitím náboje – odvedením náboje M1: miska, 2 elektrody, olej, krupička, generátor statické elektriky, 2 vodiče, krokosvorky P1: tenká vrstva oleje, krupička, zelektrizované elektrody uspořádají zrnka krupičky do řetězců znázorňující elektrické siločáry V1: Máme + a – desku a nebijeme je opačným nábojem + deska má nedostatek elektronů, - deska má přebytek elektronů , tím vzniká mezi deskami el. Napětí, které se šíří po papírcích a ty se snaží na sebe dosáhnout Odvedením náboje se napětí vyrovná a el. Pole vybije

Jak elektrické pole působí na tělesa: 1. Lehká nenabitá tělesa jsou touto silou přitahována. 2. Souhlasně nabitá tělesa se odpuzují. Obr. 2

3. Nesouhlasně nabitá tělesa se přitahují. Obr. 3

Jak se chová vodič a izolant v elektrickém poli? Látky, které vedou elektrický náboj ( proud), se nazývají elektrickými vodiči. O schopnosti vést elektrický náboj rozhoduje u pevných látek především množství volných elektronů. Látky, které nevedou elektrický náboj ( proud), se nazývají elektrickými nevodiči neboli izolanty.

Obrazové citace Použité obrázky jsou dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obr.2.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elek.#Dal.C5.A1.C3.AD Obr.3.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vzp%C4%9Bra%C4%8D Obr.1.: viz. autor