Hlavní poruchy myšlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_08.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHICKÉ STAVY.
Úvod do psychopatologie
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
„Test“ schopnosti imaginace
Myšlení a jeho poruchy prof. MUDr. Eva Češková, CSc.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Obecná psychopatologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Psychopatologie přednáška – 1. velice stručná obecná psychopatologie, 2. behaviorální syndromy Materiál není určen k další distribuci ani k citování,
Poruchy nálady – klasifikace, klinický obraz, průběh
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Symptomy duševních poruch sociální šetření
Poruchy osobnosti žáka KPS/0014
Obrazotvornost či představivost
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
Sociální deviace v SPSP
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Akutní psychotické poruchy, první pomoc
Deprese Diagnostika a léčba
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
PORUCHA OSOBNOSTI NARCISMUS
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Narcismus.
(Presenium) Jiří Vítovec
Témata kognitivní psychologie
Další psychotické poruchy
Psychologické aspekty zdraví
PSYCHIATRIE historie, vyšetřovací metody, základy terapie
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Světová literatra mezi světovými válkami
SCHIZOFRENIE.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Psychotické poruchy Jaké konkrétní poruchy lze zařadit mezi psychotické poruchy ? Jaké jsou základní symptomy psychotických poruch ? Co jste slyšeli.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Poruchy jednotlivých funkcí psychiky PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
PSYCHOPATOLOGIE Poruchy jednotlivých funkcí psychiky
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Hlavní poruchy myšlení Tomáš Veselý

Myšlení = složitý kognitivní proces jehož funkcí je formování pojmů, rozpoznávání a nacházení vztahů a řešení problémů. Úzce souvisí s inteligencí. Kvantitativní linie myšlení A  Z = determinující linie (zda je schopen začít u A skončit u Z) Roztržité myšlení (myšlení je narušeno dalším problémem (vnějším)) Zabíhávé myšlení (není schopen rozlišit podstatné od nepodstatného) B) výrazná změna tempa, poruchy tempa myšlení  Bradypsychismus (celkový útlum myšlení, tempo pomalé) Tachypsychismus (zrychlené myšlení) Kvalitativní (Změněn obsah) Myšlenkový záraz (je v kontaktu, najednou bez zjevné příčiny přestane mluvit )  příčina blud, halucinace Roztříštěné (myšlení nenavazuje, nemá strukturu) Autistické myšlení (člověk unášen vlastní fantazií, uniká do svého světa)

Vznik: vzniká na základě emočně nepříjemných prožitků a pocitů Bludy = mylné přesvědčení, které vzniká na psychotickém podkladu, přičemž mu pacient věří a je o něm nevývratně přesvědčen Vznik: vzniká na základě emočně nepříjemných prožitků a pocitů Bludná nálada: cítí se špatně, kolem se dějí divné věci (všichni jsou protivní, sledují ho…)  hledá vysvětlení, proč to tak je = krystalizační fáze  najednou na to přijde = formulování bludné představy – pro něj logickým vysvětlením (mám zvláštní schopnosti, proto na mě koukají), je to pro něj jasné, přišel na to sám svou logikou, proto je o tom nevývratně přesvědčen Mikromanické bludy Vše je hrozné a špatné (mínusové), krystalizace smutku Megalomanské bludy velikášské – přeceňují své schopnosti, sebe. Paranoidní bludy Je sledován, pozorován

Děkluji za pozornost