DOPING Něco málo na úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Sexuální výchova.
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.

Potravinové doplňky v současném sportu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Žena a sport.
Doping.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Vysvětlení pojmu hormony
Steroidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pohlavní soustava muže
Další přírodní látky.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Žlázy s vnitřní sekrecí
Doping Michael Vojtášek.
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Steroidy Hana Chodounská
Rozmnožovací soustava
Kultura a sporty v Kanadě.
VY_32_INOVACE_PSYPS10360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
DOPING.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_445.
ŘÍZENÍ LIDSKÉHO TĚLA.
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Biologické děje v dospívání
Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová.
Žlázy s vnitřní sekrecí
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA MUŽE
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_II-C-06.
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

DOPING Něco málo na úvod Jako doping se ve sportu označuje používání pravidly zakázaných podpůrných látek a prostředků. Jejich efektem je zlepšení výkonu, snížení únavy nebo pocitu únavy a povzbuzování k dalším výkonům. Doping se vyskytoval již od starověku (např. gladiátoři používali směs medu a alkoholu). Ve vrcholných sportovních soutěžích je intenzívně sledován od poslední čtvrtiny 20. století a bývá pravidelně příčinou řady skandálů. Kvůli možnému dopingu jsou vrcholoví sportovci povinni ihned po skončení soutěží odevzdávat vzorky moči k analýze, případný pozitivní výsledek testu vede zpravidla k diskvalifikaci sportovce ze soutěže a k odebrání medaile a jiných ocenění.

Kontrola dopingu v Německu

STEREOIDY Steroidy jsou deriváty cyklopentanperhydrofenanthrenu. Jedná se o fyziologicky a farmakologicky významné látky. Patří mezi ně např. D-vitamíny, žlučové kyseliny, pohlavní hormony, hormony kůry nadledvinek aj. Někdy jsou spolu s terpeny řazeny mezi isopermidy. Zřejmě nejznámějším steroidem je cholesterol. Veřejnosti dobře známé a v kulturistice často zneužívané jsou tzv. anabolické steroidy, kam patří např. testosteron a jeho deriváty. Dle funkčního zařazení se obvykle dělí na:

Kontrola dopingu

Cyklopentanperhydrofenanthren(nechtějte po mě abych to slovo přečetl) Pokud někdo neví co to je za slovo, já to také nevím, proto sem píši co znamená:-D Zkráceně pro přibližnou orientaci to vlastně je tetracyklický isoprenoidní uhlovodík steran, který tvoří základ stereoidů.

Nadopovaný pán

CHOLESTEROL Cholesterol je nejspíš nejznámější druh steroidu. Je to tuková látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce.

Jak doping vůbec vypadá?

TESTOSTERON Zneužívá se hlavně v kulturistice a atletice, veřejnosti je dobře známý. Je to steroidní hormon ze skupiny androgenů. Řadí se mezi anabolické steroidy. Přirozenou cestou vzniká v Leydigových buňkách. Ovlivňuje spermatogenezi a vývoj sekundárních pohlavních znaků. Patrný je jeho vliv především v pubertě, kdy dochází k růstu varlat a penisu, pigmentaci a vrásnění šourku, po těle začíná růst ochlupení, zvětšuje se prostata a hrtan, dochází k nárůstu svalové hmoty. V dospělosti testosteron s jinými androgeny udržuje mužský charakter ochlupení, stimuluje spermatogenezi a brání rozvoji osteoporózy. V lékové formě je k dispozici jako injekční nebo perorální preparát. Kromě lékařského využití při nedostatku tohoto hormonu je rozšířené jeho zneužívání ve sportu (např. v atletice, kulturistice apod.). Pro sportovce je zajímavý rychlý efekt pro vybudování svalové hmoty i získání síly. Vlivem testosteronu dochází po tréninku k rychlé regeneraci organizmu. Jako nepovolený dopink je proto testosteron i jeho deriváty zakázán mnoha sportovními asociacemi.

ZDROJE http://www.google.cz/search?hl=cs&sa=X&oi=spell&resnum=1&ct=result&cd=1&q=cyklopentanoperhydrofenanthren&spell=1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Testosteron http://cs.wikipedia.org/wiki/doping http://cs.wikipedia.org/wiki/steroidy

Citace Wikipedie : steroidy [online]. 2001 , 22.12.2007 [cit. 2008-01-09]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Anabolick%C3%BD_steroid>. Wikipedie [online]. 2001 [cit. 2008-01-09]. Dostupný z WWW: <Wikipedie : steroidy [online]. 2001 , 22.12.2007 [cit. 2008-01-09]. Dostupný z WWW: .>. Wikipedie [online]. 2001 [cit. 2008-01-09]. Dostupný z WWW: <Wikipedie [online]. 2001 [cit. 2008-01-09]. Dostupný z WWW: .>.

Ještě jeden detail NASHLEDANOU, The End…