Pomocné prostředky tréninku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

Výživa v zimních sportech - lyžování
Vliv hluku na lidské zdraví
Kondiční a výživový specialista
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Fyziologické aspekty PA dětí
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Alternativní masážní přístroje
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Pitný režim.
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Zásady výživy sportovce
Potravinové doplňky v současném sportu
Regenerace - vodní procedury Učební text
Metabolismus vody Homeostáza II
Dřeň nadledvin - katecholaminy
MECHANISMUS REGULACE TĚLESNÉ TEPLOTY
DETOXIKACE – očista organismu
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
VY_32_INOVACE_TMM23960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Měření anaerobní kapacity
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Centrální nervový systém
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Doping- látky zakázané
VY_32_INOVACE_TMM22560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
Homeostáza a termoregulace
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Metabolismus vody Homeostáza I
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
VY_32_INOVACE_TMM25560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM24660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Regenerace ve sportu - stres
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
AROMATERAPIE.
MUDr.Kateřina Kapounková
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Výživa běžců.
Regenerace Školení trenérů Praha Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické.
Regenerace - vodní procedury Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
Svalová soustava.
Poruchy vnitřního prostředí
Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář
Žlázy s vnitřní sekrecí
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kondiční příprava ve sportu
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pomocné prostředky tréninku

Regenerace Rehydratace a remineralizace Masáž Strečink Sauna Aktivní a pasivní odpočinek

Dehydratace a ztráta minerálů Ke ztrátám vody a minerálů dochází pocením. Pot je vždy hypotonický, ztrácí se hlavně voda a Na+.

Důsledky dehydratace a iontové nerovnováhy Dochází K poruše přenosu vzruchů a stažlivosti svalů. Důsledkem jsou poruchy koordinace pohybu, případně křeče. K hypertermii. Důsledkem jsou poruchy funkce svalů a CNS. Hypovolémie vede ke zmenšení minutového objemu srdce. Důsledkem je snížení hlavně vytrvalostního výkonu.

Praktické principy rehydratace a remineralizace Během výkonu: vždy hypotonický vodní roztok s Na+, glukóza do 2%. Lépe opakovaně malá množství. Nikdy hypertonický roztok (při vstřebávání by voda přecházela do střeva). Po sportovním výkonu: sportovec má žízeň a chuť na slané, upraví si při jídle sám. K+ se vrací do buněk, vzniká hypokálie na niž ale nemáme receptory. Musíme tedy aktivně myslet na dodávku K+ (džusy, minerálky, ovoce)!!

Sportovní masáž Pomáhá připravit sval na výkon, udržet sval v pohotovosti v mezidobí výkonu a hlavně pomoci odstranit únavu. Účinek: mechanický (krevní a mízní cévy), chemický (látky histaminové povahy), reflexní (kožní a svalové receptory). Pomocné masážní prostředky – embrokace (indiferentní, hřejivé, chladivé).

Sauna Působení: vzestup teploty tělesného jádra, ztráta vody, minerálů a katabolitů, mobilizace sympatiku, zvýšení průtoku krve všemi orgány hlavně kůží a svaly. Využití: prohřátí po tréninkovém prochlazení, rychlejší odstranění únavy (před masáží), zvýšení nespecifické imunity, snižování tělesné hmotnosti před soutěží. Musí být sportovci příjemná, nenutit!

Aktivní a pasivní odpočinek Aktivní odpočinek: odlišná činnost, kterou sportovci provádějí rádi (hry – pozor úrazy, kulturní a pracovní vyžití). Pasivní odpočinek: spánek, ležení. Čím je větší fyzická zátěž, tím kvalitněji musí sportovec aktivně i pasivně odpočívat. Nevhodnost ponocování