Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění popisu křehkého těsta a jeho výroby. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Křehké těsto Author: Arnold Gatilao
Charakteristika díky surovinám, které křehké těsto obsahuje, patří mezi tzv. levnější druhy pevných tukových těst obsahuje méně tuku, více cukru a navíc se přidává voda a kypřidla má světle žlutou barvu bez tmavších nebo světlejších skvrn a teček těsto se musí nechat odležet, nejlépe do druhého dne odleželé je krátké a elastické při vyvalování v ploše i krajích nepraská
Suroviny Hmotnost v kg Mouka hladká 1,500 Cukr moučka 0,700 Margarín 0,500 Vejce 0,200 Sušené mléko 0,050 Voda 0,160 Kypřící prášek 0,020 Suroviny celkem 3,130 Ztráty-0,030 Hotové těsto 3,100
Výrobní postup Kypřící prášek Cukr moučka Prošlehání Vejce Sušené mléko Odležení Mouka hladká Zamíchání Homogenizace Prosátí Margarín
Zápis Křehké těsto Charakteristika: patří mezi tzv. levnější druhy pevných tukových těst obsahuje méně tuku, více cukru a navíc se přidává voda a kypřidla má světle žlutou barvu bez tmavších nebo světlejších skvrn a teček těsto se musí nechat odležet, nejlépe do druhého dne odleželé je krátké a elastické při vyvalování v ploše i krajích nepraská
Suroviny: mouka hladká, cukr moučka, margarín, vejce, sušené mléko, voda, kypřící prášek Výrobní postup: mouku, cukr a sušené mléko prosejeme a vložíme do šlehacího stroje přidáme tuk spolu s prošlehaným roztokem vajec, vody a kypřidla důkladně promícháme do stejnorodé konzistence hotové těsto necháme odležet do druhého dne
Použité zdroje arine_Pie.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_very_beautiful_Nect arine_Pie.jpg Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, ISBN ; Alena Půlpánová.