Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Hlavní složky životního prostředí
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Právní úprava ochrany vod
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Ústav technologie vody a prostředí
Znečišťování vodních zdrojů.
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Aplikovaná hydrobiologie II.
Stanovení základních ukazatelů znečištění odpadních vod
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Návrh změny nařízení vlády č. 61/2003
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Salinita – iontové složení vody a
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách (vodní zákon) Ústí nad Labem 10/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Složky ŽP Jana Soukopová. Obsah přednášky Základní složky životního prostředí, ovzduší, voda, znečišťovatelé, způsoby ochrany.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekologická politika EU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko, 6.11.2004 Ochrana vod Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko, 6.11.2004 Brainstorming – jaké problémy ochrany vod Málo pitné vody (globální vodní stres) – dle % odběrů vody z celkového dostupného ročního množství Znečištění Neudržitelné rybaření Globální změna vodních cyklů, zvyšování hladiny oceánů,

Globální vodní stres Nevylučuje povodně: Povodně 2002: srážky byly extrémní, zato ale tvořily pouze 68 % toho, co je u nás fyzikálně možné. Případy kumulace povodní jsou z minulosti známé (1871, 1890, 1897, 1899). Rok 2003 naopak nejsušší za posledních 30 let s nadnormální teplotou.

Hlavní znečišťující látky BSK5 CHSKCr kyslíkový režim Dusík (NO3- …) Fosfor živiny Nerozpuštěné látky Těžké kovy Ropné látky

BSK svět

Dusičnany - změna

Fosfor – změna

ČR ?? – ptát se

Odběr povrchových vod ČR

Odběr podzemních vod ČR

Vypouštění do vod povrchových ČR

Hlavní zdroje znečištění Bodové Obce Průmyslové zdroje Soustředěná živočišná výroba Plošné Zemědělství Eroze Atmosférická depozice Havarijní Zemědělství představuje v současné době jeden z nejvážnějších zdrojů ohrožení kvality povrchových vod

Vývoj vypouštěného znečištění ČR Za rok 2001 a 2002 nebyly údaje o zpoplatněném znečištění k dispozici s ohledem na přesun kompetencí u poplatků za znečištění na krajské úřady podle zákona č. 254/2001 Sb.; od roku 1999 se místo BSK zpoplatňuje CHSK.

Monitoring kvality vod Počátky v 60. letech 20. století Fyzikálně-chemický Koncentrace látek ve vodě Biologický Typ vodního společenství – celkový zdravotní stav vodního ekosystému Třídy I-V Síť kontrolních profilů na řekách + také kontrola podzemních vod na odběrných místech (mělké a hluboké vrty + prameny) – bodový monitoring Biologický – vypovídá o větším úseku toku (mobilita organismů)

Zdroj: Zpráva o stavu ochrany vod ČR, 2002

Změny znečištění toků Zdroj: PřFUK, 2003 Změny znečištění toků v české části povodí v 90. letech - organické znečištění, ukazatel BSK5. Zatímco na velkých tocích dochází k poklesu znečištění, drobné vodní toky v okrajových částech povodí zaznamenávají nárůst zátěže zejména v oblasti komunálního znečištění. Pramen: J. Langhammer, 2003; Data ČHMÚ, VÚV

Dusíkaté látky v podzemních vodách Jakost podzemních vod se měří 2x ročně v mělkých a hlubokých vrtech a na pramenech (státní monitorovací síť jakosti podzemních vod) – celkem se jedná o 463 objektů v roce 2003. Je stanovováno celkem 120 ukazatelů. Především je kladen důraz na nebezpečné látky. Měření se provádí jako hodnocení překročení meze stanovitelnosti, potom A,B,C dle Metodického pokynu MŽP z roku 1996 a potom je to také porovnáváno s limity pro pitnou vodu. Nadlimitně pro požadavky na pitnou vodu vychází zejména dusičnany, CHSKMn. Především mělké vrty mají problémy se znečištěním (ne všechny, ale cca 40 %). Zdroj: Zpráva o stavu ochrany vod ČR, 2002

Politika ochrany vod

ČOV Plzeň

Množství ČOV IN do ČV cca 8000 Kč/obyvatele, do kanalizace cca 4x tolik; Kanalizace 80% obyvatel, vodovod 86% obyvatel IN do roku 2010 cca 80 mld. Kč

Nástroje politiky ochrany vod Povinnost: ČOV obce Imisní a emisní standardy Poplatky za vypouštění odpadních vod do vod povrchových Dotace Dobrovolné dohody Prací prášky Česká stomatologická komora zejména pro výstavbu kanalizačních systémů a čistíren městských odpadních vod v aglomeracích kategorie 2 000 – 10 000 ekvivalentních obyvatel a na intenzifikaci (odstraňování dusíku a fosforu) čistíren městských odpadních vod nad 10 000 EO v tzv. citlivých oblastech Prioritou zůstává především výstavba čistíren odpadních vod a kanalizačních systémů u obcí o velikosti 2000 – 5000 EO, rekonstrukce a modernizace stávajících čistíren v kategorii nad 5 000 EO a dovybavení sídel menších než 2 000 EO s kanalizací čistírnami odpadních vod V zemích Evropské unie platí jednotné imisní a emisní standardy pro ochranu jakosti povrchových vod

Imisní standardy ukazatele a hodnoty přípustného znečištění povrchových vod celkem 124 ukazatelů Imisní standardy vyjadřují přípustné znečištění povrchových vod při průtoku Q355 Dosažení dobrého stavu vodních útvarů povrchových vod podle Rámcové směrnice 2000/60/ES o vodní politice Společenství do 22. 12. 2015.

Přechodné období Směrnice 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod Aglomerace 2 000 – 10 000 EO ČOV Intenzifikace (N, P) >10 000 EO Pouze v citlivých oblastech (tzn. celá ČR)

Poplatky za vypouštění zn. vod