Ústav technických zařízení budov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Advertisements

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
TZ přednáška Otopné soustavy
Tepelné čerpadlo 3.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Lekce 1 Modelování a simulace
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Návrh a konstrukce otopných ploch II
Laboratorní model „Kulička na ploše“ 1. Analytická identifikace modelu „Kulička na ploše“ 2. Program „Flash MX 2004“ Výhody/Nevýhody Program „kulnapl.swf“
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
Vytápění Regulace ve vytápění
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ekvitermní regulace Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Tato prezentace byla vytvořena
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Únik zemního plynu z potrubí a jeho následky při havárii na plynovodu
Tato prezentace byla vytvořena
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
TZB21- Regulace otopných soustav
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Regulace sítí Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Optimalizace účinnosti elektrického pohonu s AM pomocí fuzzy logiky
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/2010 cv. 7.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/ reg.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
REGULACE Základní pojmy Řídicí obvody Vlastnosti členů.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT1 11. přednáška. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT2 Diskrétní regulační obvod Předpoklad: v okamžiku, kdy se na vstup číslicového.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotaceÚstřední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceZáklady.
Laplaceova transformace
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Regulované soustavy VY_32_INOVACE_37_748
Regulátory v automatizaci
Identifikace regulovaných soustav
Vytápění Dálkové vytápění
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
Regulátory v automatizaci
SMĚŠOVAČE vypracovala: Ing
Vytápění Regulace ve vytápění
SMĚŠOVAČE vypracovala: Ing
Transkript prezentace:

Ústav technických zařízení budov ZS – 2003/2004 MĚŘENÍ A 8-3 REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. www.fce.vutbr.cz/tst/rada.v

OBSAH Teorie řízení MODEL EKVITERMICKÉ REGULACE TOPENÍ analýza výchozích podmínek úvodní matematický popis blokové schema modelu simulace na modelu analýza dosažitelných výsledků

Teorie řízení ÚVOD Regulace otopných soustav se používá dlouhou řadu let. Jejím cílem je zabezpečit dodržen požadované teploty v daném (regulací ovlivněném) prostoru a to i při extrémních okolních podmínkách a vlivech. Proto návrh regulace musí zajistit rovnováhu mezi dodávaným teplem (spotřebovanou energií na jeho vznik a případně dopravu k místu spotřeby) a tepelnými ztrátami daného prostoru. To v praxi znamená zajistit optimální teplotu vyhřívacího média (obvykle teplé vody). Veličina, která by plně a přesně vyjadřovala hodnoty tepelných ztrát daného objektu a přitom ještě navíc byla celkem snadno měřitelná, zatím není k dispozici.

Teorie řízení ÚVOD Ekvitermickou regulace je regulace, kdy hodnoty tepelných ztrát daného prostoru nahrazuje aktuální hodnota venkovní teploty v bezprostředním okolí. Ekvitermická regulace se používá v otopných systémech rovněž řadu let. Ekvitermická regulace je druhem vlečné regulace, kdy je požadovaná hodnota ovlivňována (řízena) nějakou jinou veličinou (pomocná fyzikální veličina dostupná v regulovaném systému).

ÚVOD Teorie řízení Pro uváděný příklad je: požadovanou hodnotou teplota otopné vody v topné soustavě ekvitermně je řízena (závisí na ní) pomocnou veličinou, kterou je teplota venkovního vzduchu Uvedená závislost má nelineární charakter a obsahuje potřebné požadované informace o tepelných ztrátách daného prostoru. Při návrhu ekvitermní regulace je potřeba řešit zejména přechodové děje probíhající v otopné soustavě i následné ustálené děje.

Teorie řízení ANALÝZA PROBLÉMU Výchozím bodem analýzy je schema otopného systému = propojení jednotlivých prvků a jejich technická data. Na následujícím obrázku je takovéto schema obsahující tyto hlavní (rozhodující) prvky: teplovodní kotel * kondenzační kotel čtyřcestný ventil * třícestný ventil čerpadlo nuceného oběhu * čerpadlo nuceného oběhu radiátor * radiátor regulátor a propojení snímačů a výkonových prvků * regulátor a propojení snímačů a výkonových prvků

Teorie řízení ANALÝZA PROBLÉMU Použitý regulátor obsahuje: ekvitermický regulátor s řídícím programem snímač venkovní teploty snímač teploty otopné vody snímač teploty vody v místě výstupu z kotle

Teorie řízení ANALÝZA PROBLÉMU Při konvenčním vytápění předává použité palivo svou energii teplonosnému médiu – obvykle vodě cirkulující otopnou soustavou. Teplo, které jí předalo palivo, vnáší do radiátoru a ten ho povrchovým ohřevem předává vzduchu Ze vzduch je teplo předáváno všem předmětům a objektům umístěným v dané místnosti a její obvodové konstrukci (zdi, podlaha, strop, okna, dveře apod.) vymezujícím daný prostor. Probíhající výměna tepla je závislá jak na časové souřadnici (protože v čase probíhá a mění se), tak i prostorové souřadnici reprezentující vyhřívaný prostor.

Teorie řízení MATEMATICKÝ POPIS Dynamické (časové) chování uvedené regulované soustavy lze popsat parciálními diferenciálními rovnicemi s rozlože-nými parametry. Jejich řešení není ani rychlé ani snadné. Proto se v praxi nahrazují zjednodušeným popisem pomocí jednodušších obyčejných diferenciálních rovnic, jejichž koeficienty jsou dány technickými hodnotami použitých částí otopné soustavy (zejména časově-tepelné vlastnosti) a parametry vytápěného prostoru i jeho konstrukční soustavy (zejména údaji tepelných vlastností a tepelných ztrát). Při dalším zpracování budou důležitou roli hrát i případně se vyskytující nelinearity a dopravní zpoždění zejdnodušeně zahrnující opožděnou reakci vytápěného prostoru.

Teorie řízení MATEMATICKÝ POPIS Výchozím bodem je fakt, že součet tepelných toků (do i ze systému) musí být roven nule. Dynamika změny (přírůstku nebo úbytku tepelné energie) vyžaduje rovnost součtu tepelných toků s dynamikou změny v soustavě akumulované tepelné energie. Dalším krokem je stanovení přenosových funkcí jednotlivých prvků regulované soustavy.

Teorie řízení TECHNOLOGICKÉ SCHEMA radiátor Te Túkž Ti Túk regulátor kotel radiátor směšovací ventil regulátor servopohon Te Trv Túk Tk Ti čerpadlo (servo)pohon Túkž

Teorie řízení MATEMATICKÝ POPIS Základním jsou přenosové funkce jednotlivých prvků regulované soustavy vycházející z rovnice akumulace tepla v tělese a z rovnice pro tepelnou kapacitu. C * (dT / dt) = Q´p – Q´o C = m * c kde: C ……… tepelná kapacita tělesa [ J / K ] dT / dt … rychlost změny teploty [ K / s ] Q´p ……. celkový příchozí provozní tepelný tok [ W ] Q´o …… celkový odchozí provozní tepelný tok [ W ] m …….. .hmotnost tělesa [ kg ] c ……… měrné teplo [ J * kg-1 * K-1 ]

TECHNOLOGICKÉ A BLOKOVÉ SCHEMA Teorie řízení TECHNOLOGICKÉ A BLOKOVÉ SCHEMA Následující obrázky zachycují nejjednodušší schema otopné soustavy a její prvky a slouží k prezentaci základních problémů. místnost radiátor kotel systém ekvitermických křivek + - útlum posuv křivka venkovní teplota Te požadovaná teplota otopné vody Tukž střední teplota vody Tr v radiátoru skutečná teplota otopné vody Tuk skutečná teplota Ti v místnosti teplota vratné vody Trv teplota otopné vody Tukž

TECHNOLOGICKÉ A BLOKOVÉ SCHEMA Teorie řízení TECHNOLOGICKÉ A BLOKOVÉ SCHEMA místnost radiátor kotel systém ekvitermických křivek + - útlum posuv křivka venkovní teplota Te požadovaná teplota otopné vody Tukž střední teplota vody Tr v radiátoru skutečná teplota otopné vody Tuk skutečná teplota Ti v místnosti teplota vratné vody Trv teplota otopné vody Tukž Te Ti Tuk Tr Tukž Tuž Trv

TECHNOLOGICKÉ A BLOKOVÉ SCHEMA Teorie řízení TECHNOLOGICKÉ A BLOKOVÉ SCHEMA Je tedy čas nastolit otázku, jak převést toto schema na klasické regulační schema, které známe z Teorie řízení znázorněné na následujícím obrázku a přitom respektovat poziční strukturu znázorněné rovněž dále.

Základní schema regulačního obvodu Teorie řízení Základní schema regulačního obvodu

Principiální blokové schema Teorie řízení Principiální blokové schema

Teorie řízení Vstupními hodnotami jsou: požadovaná teplota v místnosti venkovní teplota bod ekvitermické křivky teplota vody vracející se do kotle Regulovanou veličinou je: - teplota otopné vody na výstupu z kotle a tedy i střední teplota radiátoru (záleží zda budeme respektovat transportní ztráty mezi kotlem a radiátorem Výstupní i zpětnovazební veličinou je: - teplota v místnosti

Teorie řízení Regu SPOJ

a CO DÁL …. ???    ☻      ☻    OK – ŘÍZENÍ a nic než práce