Hodnocení plnění POH LK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Nebezpečné odpady.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Informace z CENIA J. Valta
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
co o nich vypovídají čísla
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
PŽP 12 Odpady, obaly.
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systém kontrolní činnosti SEI
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Podnikový informační systém pro odpadové hospodářství
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
územního plánování na obcích v roce 2007
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Hodnocení plnění POH LK Ing. Zuzana Kubínová (ORVZŽP KÚLK)

Vyhodnocování POH kraje povinnost stanovená zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech (§ 43/11) každoročně vždy do 15.11. následujícího roku zasílání MŽP pomocí soustavy indikátorů POH ČR stanovených v jeho závazné části (35) hodnocení plnění jednotlivých strategických cílů stanovených v závazné části POH kraje (38)

Soustava indikátorů POH ČR 35 indikátorů rozdělených do 3 skupin základní (I.1 až I.18) – vyhodnocení pro všechny odpady, ostatní, NO, KO doplňkové (I.19 až I.22) – množství sběrových míst NO (nehodnoceno), produkce odděl. sběru KO a obalů, podíl BRKO ukládaného na skládky vzhledem k r.1995 specifické (I.23 až I.35) – např. celková produkce odpadů azbestu, autovraků, PCB, stavební odpady, plnění cílů recyklace a využití odpadů z obalů dle příl. 3 obal. zák.

MŽP každoročně zpracovává metodiku pro vyhodnocování POH krajů – některé indikátory se nevyhodnocují vůbec (r. 2005 – 11, r. 2006 – 10), u některých je provedena korekce vstupních dat metodika je zpracovávána ve spolupráci s kraji, firmou INISOFT s.r.o., VÚV - CeHO metodika byla zatím vždy vydávána se zpožděním - cca 1 měsíc před zákonným termínem pro předložení vyhodnocení MŽP

Strategické cíle POH LK v závazné části POH LK je stanoveno 38 cílů avšak 39 cílových hodnot některé cíle a indikátory jsou shodné s I ČR (9)

Vyhodnocování POH LK 1. vyhodnocení v roce 2005 za rok 2004 vyplývá z data, kdy byl POH LK schválen ZK a následně, kdy byla Závazná část POH LK vyhlášena OZV – 03/2004 následovalo vyhodnocení za roky 2005 a v letošním roce za r. 2006 zdroj dat – EVI 9 (software pro evidenci odpadů pro kraje), ISOH (verifikovaná data za celou ČR), EKO-KOM a. s., systémy ZO výrobků

Problémy při vyhodnocování nekvalitní EVI duplicita v evidování produkce odpadů především oprávněnými osobami – problém nastaveného systému vedení EVI nesprávné zařazování odpadů dle Katalogu odpadů – odpad zařadí oprávněná osoba, která nerespektuje zařazení do skupin odpadů dle odvětvové činnosti, nikoliv původce nesprávně používané kódy nakládání s odpady

odpady produkované obcemi / občany přednostně evidovat ve skupině 20 dle Katalogu odpadů nanejvýš v podskupině 1501 (= obaly) !!! kromě stavebních odpadů nedostupné informace (zdroje dat) - některé zdroje dat nezbytné pro vyhodnocení cílů POHLK se ukázalo praxí, že nejsou dostupné – např. info. o zpětném odběru výrobků (systémy zpětného odběru výrobků), rozbor komunálního odpadu nedostupné informace o konečném způsobu nakládání s odpady u konkrétních původců (předání oprávněné osobě, která se zabývá pouze výkupem odpadů)

podílové indikátory – vyčíslení poměru využitých/odstraněných odpadů na území kraje k celkové produkci v kraji je nereálné vzhledem nastavenému systému vedení evidence odpadů některé cíle a indikátory nebyly dosud konkretizovány do podoby umožňující jednoznačnou identifikaci cíle nebo indikátoru

na základě těchto problémů není možné většinu cílů vyhodnotit

Vyhodnocení POH LK 2005 a 2006 zpracováno firmou UNIVERZA–SoP, s.r.o. (Praha) vyhodnoceno 38 cílů – 39 cílových hodnot

Porovnání vyhodnocení 16 cílů splněno nebo plněno průběžně 5 cílů splněno 2 cíle splněny s výhradami 2 cíle plněny průběžně 18 cílů nebylo možné vyhodnotit (termín plnění nenastal nebo nebyl dostatek informací) 28 cílů - okolnosti neumožňují hodnotit splnění cíle – cíle jsou vyhodnoceny jako splněné 3 cíle nebyly splněny (nebyly dosaženy cílové hodnoty) 3 cílové hodnoty nebyly dosaženy – cíle nesplněny

Cíle POH LK s termínem plnění r. 2006 Zajistit sběr, recyklaci a využití odpadů spotřebitelských obalů – hodnocení viz tabulka_1 (blíže EKO-KOM a. s.) Zajistit sběr a využití odpadních olejů a zvyšovat množství zpětně odebraných odpadních olejů – nehodnoceno (nedostupný zdroj informací)

Zajistit sběr a využití použitých přenosných zdrojů proudu 1. nesplněno - 23,52 g/ovyv./rok (100 g) 2. splněno – v roce 2006 nebylo na území kraje zjištěno skládkování Zajistit sběr a využití autovraků – nehodnoceno (cíl stanoven zákonem) Zajistit sběr a využití OEEZ 1. nesplněno - 3,29 kg/obyv. (4 kg/osoba) 2. a 3. nehodnoceno

Závěrem některé cíle nebo indikátory, jak se ukázalo při vyhodnocování, nejsou zvoleny právě nejvhodněji ve většině případů zpracovatel vyhodnocení doporučil cíle přeformulovat vč. indikátorů – to znamená také změnu POH kraje dle informací z MŽP dojde ke změně POH ČR během dvou až tří let → změna POH krajů a původců

vyhodnocení plnění POH LK za rok 2006 bude zveřejněno na internetových stránkách kraje www.kraj-lbc.cz (pod odpadovým hospodářstvím) Děkuji za pozornost!