CZ.1.07/1.3.45/01.0014 Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Světové hospodářství.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie A.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Investiční multiplikátor
Ukazatele ekonomické efektivnosti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Makroekonomické výstupy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Platební / obchodní bilance
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Základy ekonomie Seminář 2/2.
1. HDP.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Národní hospodářství. Obsah výkladu Charakteristika národního hospodářství a jeho struktura Hodnocení národního hospodářství HDP a jeho výpočet Problematika.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Základy ekonomie Seminář 11..
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Realizace projektu:

HDP – Hrubý domácí produkt HNP – Hrubý národní produkt

CELKOVÝ PRODUKT Množství statků a služeb, které ekonomika vyprodukovala za určité období (většinou za jeden rok) ‏.

Nejdůležitější ukazatele HDP HNP

HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT  s souhrn statků a služeb vyjádřený v penězích  v vytvořený za určité období výrobními faktory (práce, přírodní zdroje, kapitál) na území státu – mohou vlastnit občané státu i cizinci

HRUBÝ NÁRODNÍ PRODUKT  souhrn statků a služeb vyjádřený v penězích  vytvořený za určité období výrobními faktory ve vlastnictví občanů příslušné země (tj. na území státu i v zahraničí) ‏

Ukazatel HDP a HNP HDP  je počítán na územním principu  preferují ho evropské země HNP  je postaven na národním principu  používá ho především Severní Amerika

HDP v ČR U nás se jako základní ukazatel naší ekonomiky používá hrubý domácí produkt (HDP).

HDP můžeme počítat zbožovou produkční metodou důchodovou příjmovou metodou

Zbožová metoda vychází z výroby sčítá všechny vyrobené finální statky a služby za určité období

HDP = C + I + G + CEX spotřeba domácnosti investice soukromých domácích firem vládní nákupy čistý vývoz C I G X - M

Spotřeba domácností největší položka HDP tvoří 2/3 HDP výdaje za zboží krátkodobé a dlouhodobé spotřeby, které dají občané za rok množství statků a služeb nakoupené domácnostmi za jeden rok C

Investice soukromých domácích firem množství statků a služeb vyrobených ve sledovaném období, které podnik neopouští výdaje za stroje, budovy, technologie, změny stavu zásob I

Vládní nákupy množství statků a služeb nakoupených ze státního rozpočtu ( hrazené státem) ‏ výdaje  na infrastrukturu  obranu státu  školství  zdravotnictví  ochranu životního prostředí G

Čistý vývoz rozdíl mezi objemem vývozu a dovozu (saldo obchodní bilance) ‏ = export - import X - M MX

Důchodová metoda každý účastník výroby získává odměnu vychází z fáze rozdělování

HDP = mzda opotřebení investic nepřímé daně úroky zisk renta + +

obě metody jsou si rovnocenné určují míru stejného vyrobeného zboží, ale pokaždé z jiného pohledu - z pohledu: výroby a následné spotřeby vlastnictví výrobních faktorů a rozdělování

KONEC