Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030102 Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
První státní útvary západních Slovanů
Advertisements

Název dokumentu: Velkomoravská říše Autor: PhDr. Jana Burianová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Středověk v českých zemích
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava (Velkomoravská říše)
Velká Morava Období století.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Dej 1 Velkomoravská říše
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Velká Morava České země v 9. a 10. století Raný středověk.
Velká Morava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Velká Morava.
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Je to první stát na našem území. Velkomoravská knížata:
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_154.
Velká Morava Lubomír Berka.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Velká Morava Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2. ročník,
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Velká Morava.
Středověk – první státní útvary na našem území
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
zpracovaný v rámci projektu
Vliv Konstantina a Metoděje na vzdělanost Velké Moravy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Velká Morava.
Velkomoravská říše Historie - knížata.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Panovníci Veľkej Moravy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Křesťanství a středověká Evropa
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas:15 – 20 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/ Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin Velké Moravy za vlády Mojmíra I.

Velká Morava

1

První „stát“ na našem území Okolo 830 – 906 Kolem 833 moravský kníže Mojmír I. ( ) Vypudil z Nitry knížete Pribinu a obě knížectví spojil Pribina odešel do Panonie ke knížeti Radbodovi a nakonec se usadil jižně od Balatonu (Mosaburk – Blatenhrad)

Mojmírovci Mojmír I. (830–846) zakladatel rodu r českých knížat přijalo v Řezně křest a uznalo závislost na Východofranské říši r. 846 podnikl Ludvík Němec tažení proti Velké Moravě, sesadil Mojmíra I. a dosadil jeho synovce Rastislava

Rastislav (846 – 870) podmanil si Čechy, čímž se dostal do konfliktu s Východofranskou říší, která je považovala za svoje závislé území r. 855 Ludvík Němec neúspěšně oblehl centrum Velké MoravyLudvík Němec Rastislav se snažil vymanit z církevního vlivu Východofranské říše a kolem r. 860 se obrátil na papeže s žádostí o zřízení vlastního biskupství na Moravě odpovědi se nedočkal a tak se r. 863 obrátil na byzantského císaře Michala III, který jeho žádosti vyhověl

2 Střední Evropa v roce 870. Východní Franky jsou označeny modře, Bulharsko oranžově, Velká Morava za vlády Rostislava zeleně. Zelená linie naznačuje hranice velkomoravské říše po teritoriální expanzi Svatopluka I. (894).

Trvalý zápas o zachování nezávislé státní existence Východofrancká říše zasahuje vojensky navíc pronikání křesťanství z francké říše (latinští misionáři) k větší nezávislosti má přispět samostatná církevní organizace (snaha osamostatnit zemi, dosud podřízenou biskupovi v Pasově) papež odmítl (spojenec Franků)

Použité materiály a seznam citací Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, s. ISBN