Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Základní struktura, metainformace
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Způsoby přesné družicové navigace
Orientujeme se na planetě Zemi
Jak funguje GPS VY_32_INOVACE_GPS_BU_02 Sada: GPS ve výuce
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
GPS.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
GPS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Mobilní telefonní síť GSM
Global Positioning Sytem
Sběrnice Obr. 1.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
GPS – Global Positioning System
Jméno a příjmení: Marek Janoušek Téma: GPS Třída: 5.A
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
Elektromagnetické záření 2. část
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Základní jednotka notebooku
Satelitní měření polohy
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Transkript prezentace:

Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou armádou pro vlastní potřebu. Umožňující zjistit velmi přesně (s přesností na několik metrů, desítek centimetrů) pozici uživatele kdekoliv na zemi. Evropa postupně buduje svůj vlastní systém se jménem GALILEO.

Navigační systém GPS Celý systém GPS sestává z 24 družic obíhajících ve výšce přibližně 20 000 km nad povrchem země. Družice vysílají rádiový signál, který obsahuje informaci o pozici a času interních, velice přesných atomových hodin družice. Obr. 1

Princip GPS Každá družice vysílá následující informace: Systém GPS se dělí na tři části Kosmická – tvoří 24 družic Řídící – monitoruje a koriguje činnost družic Uživatelská – tvoří ji přijímače GPS signálu Každá družice vysílá následující informace: Přesný čas z atomových hodin Svou polohu Přibližné polohy ostatních družic Pro výpočet polohy se využívá časový rozdíl mezi okamžikem vyslání signálu z družice a okamžikem jeho přijmutí.

Princip GPS Přijímač (musí mít přímou viditelnost na oblohu) musí přijmout signál nejméně ze čtyř družic. Čím více signálů (družic) přijímač dostane, tím přesněji dokáže určit polohu. K uvedenému výpočtu je nutné, aby i v přijímači byl přesný čas. Pokud by byl čas rozdílný byť jen o jednu tisícinu vteřiny, chyba v určení polohy by byla řádově stovky kilometrů. Obr. 2

Princip GPS Samotný GPS přijímač nic nevysílá! Neexistuje způsob, kterým by někdo cizí zjistil, kde se majitel přijímače nachází. Protože GPS přijímač zná svoji vlastní polohu, dokáže spolu s dalšími odvoditelnými informacemi tyto informace uživateli zobrazit. Zeměpisné souřadnice Přesný čas Aktuální rychlost Nadmořskou výšku Azimut Sílu signálu družic,

Dráhy družic Dráhy družic jsou takové, aby na jakémkoliv místě země bylo nad horizontem aspoň 8 družic. Obr. 3

Druhy GPS přijímačů GPS přijímače jsou: Ruční přijímače se dělí na: Pro vestavbu do auta, lodě nebo letadla Ruční přijímače se dělí na: Mapové Nemapové Nemapové umí pracovat pouze s tzv. body zájmu, což jsou souřadnice nějakého objektu, ke kterým nás umí GPS "dovést".

Možnosti využití GPS přijímačů Využití pro autonavigaci Pro pěší turistiku Pro cykloturistiku Pro hru geocaching - princip spočívá v hledání míst, jejichž poloha je určená GPS souřadnicemi. Při sportovním i civilním létání Při plavbě říční i námořní

Otázky k opakování Jak přesný je navigační systém GPS? Z kolika družic se navigační systém sestává? Kolik družic je nutno zachytit pro správné určení polohy? Jak pracuje GPS? Jak se rozdělují GPS přijímače? Jaké jsou možnosti využití GPS přijímačů?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Navigační systém GPS“ [online]. 24. listopadu 2012 13:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/30_Navigacni_system_GPS.pdf Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-24] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/GPS_Satellite_NASA_art-iif.jpg/748px-GPS_Satellite_NASA_art-iif.jpg Obr. 2 [cit. 2012-11-24] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Good_gdop.png/268px-Good_gdop.png?uselang=cs Obr. 3 [cit. 2012-11-24] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/ConstellationGPS.gif?uselang=cs