Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,"— Transkript prezentace:

1 Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená, že na konci značky s e musí udělat lomítko. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená, že na konci značky s e musí udělat lomítko. Značka img má dva povinné atributy, src a alt. Značka img má dva povinné atributy, src a alt. Atribut src určuje cestu k danému obrázku. Atribut src určuje cestu k danému obrázku. Atributu alt určuje komentář. Atributu alt určuje komentář.

2 Obrázky Na stránkách WWW lze používat různé formáty obrázků. Nejčastěji se používají: Na stránkách WWW lze používat různé formáty obrázků. Nejčastěji se používají: *.JPG (komprimované obrázky – ztrátová komprese) *.JPG (komprimované obrázky – ztrátová komprese) *.GIF (animace, transparentní pozadí, komprimované obrázky – neztrátová komprese) *.GIF (animace, transparentní pozadí, komprimované obrázky – neztrátová komprese) *.PNG (obdoba jako GIF) *.PNG (obdoba jako GIF) - zobrazení obrázku s alternativním textem. - zobrazení obrázku s alternativním textem.

3 Obrázky a CSS Změna vlastností obrázku, obtékání textu, pozicování a podobně lze provést pomocí CSS. Změna vlastností obrázku, obtékání textu, pozicování a podobně lze provést pomocí CSS. Obtékání textu zajistíme pomocí plovoucího objektu Obtékání textu zajistíme pomocí plovoucího objektu float:left float:left float:right float:right float:none float:none Jiné způsoby zarovnání obrázku se dá provést například pomocí neviditelné tabulky. Jiné způsoby zarovnání obrázku se dá provést například pomocí neviditelné tabulky.

4 Obrázky a CSS Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

5 CSS vlastnosti pro obrázky VlastnostHodnotyVýznam widthjednotkyšířka prvku heightjednotkyvýška prvku border-widthjednotkyšířka ohraničení border-style none, dotted, dashed, solid, double, groove, ridge, inset, outset styl ohraničení border-colorbarvabarva rámečku floatleft, right, noneplovoucí objekt clearnone, left, right, both skončení plovoucího objektu

6 Otázky k opakování 1. Jaká značka se používá pro vložení obrázku? 2. Jaké typy obrázků se mohou používat u webových stránek? 3. Jakým způsobem lze zajistit obtékání textu?

7 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Tvorba www stránek“ [online]. 7. února 2013 11:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/35_Tvorba_WWW_stranek.pdf http://www.blabik.cz/vyuka/ict/35_Tvorba_WWW_stranek.pdf Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,"

Podobné prezentace


Reklamy Google