Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Advertisements

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Vytváření a posilování protikorupčního.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Petr Krčál Katedra politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU
Sociální politika a Welfare State
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Politologie jako věda Politika moc
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Základní otázky demokracie
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
ETICKÉ PROBLÉMY FYZIKŮ Roman Král. O CO JDE Nastínění problému Situace 17. x 20. Století Manhattan Project Německý jaderný program Poválečný přístup k.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Průřezová témata.
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Profesní etické kodexy
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Sociální zabezpečení v EU
Vládní výdaje a zdanění
Subjekty a objekty veřejných politik
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Etika veřejné sféry Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
STUDENÁ VÁLKA 1.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Úvod do problematiky sociální politiky
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Osvícenství, klasicismus
Vládní výdaje a zdanění TNH 2 (S-8)
Transkript prezentace:

Etika ve VP

Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu „etika“ = silné reakce v zemích stř. a vých. Evropy; důvody: „etika“ = silné reakce v zemích stř. a vých. Evropy; důvody: Ideologie Ideologie Komunistický režim Komunistický režim Chybí povědomí o morálních aspektech Chybí povědomí o morálních aspektech

V zemích stř. a vých. Evropy = řadoví občané i vrcholní představitelé se vyjadřují cynicky o dobrých úmyslech ostatních V zemích stř. a vých. Evropy = řadoví občané i vrcholní představitelé se vyjadřují cynicky o dobrých úmyslech ostatních Obrovský cynismus ohledně záměrů většiny státních úředníků Obrovský cynismus ohledně záměrů většiny státních úředníků Problém v komunismu – komunistické státy učily, že kapitalismus je morálně zkrachovalý Problém v komunismu – komunistické státy učily, že kapitalismus je morálně zkrachovalý Mnoho případů korupce, mafiánských praktik apod. Mnoho případů korupce, mafiánských praktik apod. Stále častější utajování a zadržování informací – naopak nedostatek enthusiasmu, iniciativy o veřejné blaho Stále častější utajování a zadržování informací – naopak nedostatek enthusiasmu, iniciativy o veřejné blaho

Etické základy veřejných a soukromých institucí Nové demokratické a tržní struktury jsou snadno zneužitelné = korupce Nové demokratické a tržní struktury jsou snadno zneužitelné = korupce Státy stř. a vých. Evropy = nerespektují etická doporučení a kritiky od tzv. prostředníků = organizace, které však nejsou dostatečně rozvinuté Státy stř. a vých. Evropy = nerespektují etická doporučení a kritiky od tzv. prostředníků = organizace, které však nejsou dostatečně rozvinuté Aby státy ve stř. a vých. Evropě byly vyspělými demokrat. společnostmi, je třeba posilovat etické standardy = etika součástí hodnot a etických kodexů Aby státy ve stř. a vých. Evropě byly vyspělými demokrat. společnostmi, je třeba posilovat etické standardy = etika součástí hodnot a etických kodexů

Morálka etiky a další hodnoty Formálně = etika se zabývá tím, co je dobré a co ne Formálně = etika se zabývá tím, co je dobré a co ne Specifické koncepty : spravedlnost, rovnost, spravedlivé zacházení, pravda a ohled na základní potřeby druhých Specifické koncepty : spravedlnost, rovnost, spravedlivé zacházení, pravda a ohled na základní potřeby druhých Kriterium, jak se zachovat = morálka Kriterium, jak se zachovat = morálka Morálka = intuitivní a ne pevně daná pravidla Morálka = intuitivní a ne pevně daná pravidla

Etika a hodnotové otázky Absence etických hodnot v pol. procesu = vyvolání pochybnosti o ostatních hodnotách Absence etických hodnot v pol. procesu = vyvolání pochybnosti o ostatních hodnotách Etika a právo = nejsou identické, překrývají se, právní nástroje lze využít k prosazování neetických cílů Etika a právo = nejsou identické, překrývají se, právní nástroje lze využít k prosazování neetických cílů Etika a ekonomické hodnoty = soustředění se pouze na ekonomické hodnoty x sociální hodnoty Etika a ekonomické hodnoty = soustředění se pouze na ekonomické hodnoty x sociální hodnoty Etika a etické kodexy = v USA mnoho etických kodexů x stř. a vých. Evropa, přesto USA není ideální model Etika a etické kodexy = v USA mnoho etických kodexů x stř. a vých. Evropa, přesto USA není ideální model

Shrnutí Etika v zemích stř. a vých. Evropy je nedokonalá Etika v zemích stř. a vých. Evropy je nedokonalá Slouží praktickým účelům Slouží praktickým účelům Primární iniciátor VP je vláda Primární iniciátor VP je vláda Slabost pol. demokracie = morální slabost Slabost pol. demokracie = morální slabost