Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění výrobního postupu cukrářských piškotů a jejich vad. Šablona číslo materiálu: III/2-24 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské piškoty
trvanlivé úzké protáhlé tyčinky s rozšířenými konci na povrchu sypané moučkovým cukrem křehké, světle žluté barvy, pórovité chuť piškotová
Výrobní postup bílky + 2/3 cukru žloutky + 1/3 cukru moukaprosátí šlehání cukr moučka spojení šlehání posypání tvarování
Vady cukrářských piškotů rozpeklé piškoty - velké množství par v peci nízké piškoty - řídká hmota piškoty nemají hladký povrch - piškoty nebyly před pečení pocukrovány
Zápis Cukrářské piškoty trvanlivé tyčinky, na povrchu sypané moučkovým cukrem křehké, světle žluté barvy, pórovité chuť piškotová
Výrobní postup: vyšleháme žloutky s 1/3 cukru a bílky se 2/3 cukru po vyšlehání obě hmoty spojíme a lehce vmícháme mouku hmotu nastříkáme sáčkem s hladkou trubičkou na pečící papír povrch posypeme moučkovým cukrem pečeme při 220°C, dopékáme při 180 °C
Vady cukrářských piškotů: rozpeklé piškoty nízké piškoty piškoty nemají hladký povrch
Použité zdroje Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, ISBN