Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
(Ne)vzdělanost v soukromém podnikání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Evropský sociální fond
Projekt empirického výzkumu
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Evaluace pilotního šetření a možnosti zavedení prvků švédského modelu v ČR Jiří Vyhlídal, Iveta Zelenková (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
OMC Pracovní expertní skupina
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
UNIVERZITA KARLOVA, PRAHA PEDAGOGICKÁ FAKULTA STŘEDISKO VZDĚLÁVACÍ POLITIKY Malátova 17, Praha 5 Tel.:
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky Pedagogická fakulta Univerzita Karlova v Praze

strana 2 Trendy a nové požadavky na absolventy Rostoucí důraz na vzdělání, flexibilitu a zaměstnatelnost Dynamický vývoj potřeb a nároků na trhu práce Profesní odbornost Funkční flexibilita Inovativnost a management znalostí Řízení lidských zdrojů Měnící se požadavky na absolventa:

strana 3 Účastníci projektu Reflex 13 účastnících se zemí: Finsko Francie Itálie Německo Nizozemsko Rakousko Španělsko Velká Británie Koordinace projektu: ROA (Nizozemsko) Maastricht University Norsko Švýcarsko Japonsko Portugalsko Česká republika

strana 4 Nakolik zaměstnavatelé využívají schopností absolventů a jak to souvisí s charakterem jejich organizace/firmy ? Jaké kompetence potřebují absolventi pro splnění nových požadavků na pracovním trhu ? Do jaké míry jednotlivé vysoké školy, fakulty a obory studia tyto kompetence rozvíjejí ? Výzkumné otázky

strana 5 Výzkumné nástroje 1.Národní studie zaměřené na strukturální a institucionální faktory rozvoje vysokého školství a pracovního trhu 2. Kvalitativní studie založené na rozhovorech se zástupci vysokých škol a zaměstnavatelů 3. Dotazníkové šetření mezi absolventy vysokých škol z let

strana 6 Klíčové oblasti dotazníku Charakteristiky a hodnocení vysokoškolského studia Charakteristiky a hodnocení uplatnění absolventa Zaměstnavatel jako organizace (firemní kultura, postavení na trhu) Srovnání kompetencí získaných studiem a potřebných v zaměstnání

strana 7 Očekávané mezinárodní výsledky Veřejně dostupná databáze pro další analýzy a výzkumy Poznatky pro politiku zaměstnanosti na národní i mezinárodní úrovni Vymezení standardů pro mezinárodní srovnávání uplatnění absolventů vysokých škol Vymezení úlohy vysokých škol v ekonomice znalostí

strana 8 Reflex navazuje na výzkum Cheers Cheers - proběhl ve 12 zemích v letech zkoumáni byli absolventi z roku v ČR se zúčastnilo přes 3 tisíce absolventů Reflex - přímo navazuje na metodologii Cheers Změny a posuny v požadavcích absolventů a na absolventy v situaci na trhu práce absolventů vysokých škol v pojetí studia na školách a v různých oborech

strana 9 Postup projektu Reflex v ČR do prosince 2005 – komunikace se školami a dalšími partnery – příprava dotazníku a metodiky (vzorek a způsob výběru atd.) leden – duben 2006 – začátek terénní fáze, rozesílání dotazníků, sběr dat květen – srpen 2006 – kódování, škálování a čištění dat září 2006 – březen 2007 – analýzy, příprava závěrečné zprávy a dalších výstupů výzkumu

strana 10 Realizace projektu Reflex v ČR V rámci projektu Reflex proběhlo v březnu – červnu 2006 šetření absolventů českých vysokých škol z let 2001 a 2002 (4-5 let po absolvování) Projektu Reflex se zúčastnilo: – 20 veřejných vysokých škol (83% z celkem 24 škol) – 84 fakult VVŠ s absolventy (71% z celkem 119 fakult) – 1 vysoká škola státní a 1 soukromá –rozeslaly svým absolventům téměř dotazníků – vyplněný dotazník vrátilo 6794 absolventů (23% dotázaných)

strana 11 Výstupy výzkumu v ČR Česká NÁRODNÍ zpráva Profilová ŠKOLNÍ zpráva Profilová zpráva podle i FAKULT a OBORU METODIKA A NÁSTROJE pro další výzkumy absolventů Srovnání vývoje od 90. let (Cheers) Srovnání mezi sebou nebo s dalšími 12 zeměmi EU a OECD