Autor výukového materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
Autor výukového materiálu:
Autor výukového materiálu:
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Autor výukového materiálu:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor výukového materiálu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.22 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Dýchací soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Dýchací soustava.
ČLOVĚK SRDCE - PLÍCE VY_32_INOVACE_II-C-11.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Prezentace – výklad učiva
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Autor výukového materiálu: Mgr. Jaroslava Lázničková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Listopad 2011 Číslo klíčové aktivity: V/2 , VY_52_INOVACE_PR.8.12 Stupeň a typ vzdělávání, ročník: Základní vzdělávání – lehké mentální postižení, 2. stupeň, 8. ročník Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tématický okruh, téma: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Orgánové soustavy lidského těla – dýchací soustava Téma: Stavba a činnost dýchací soustavy Druh učebního materiálu: Prezentace PowerPoint Očekávaný výstup: Popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce Anotace/metodický list: Výuková prezentace přehledně a názorně seznámí žáky s činností dýchací soustavy člověka

Činnost dýchací soustavy Dýchací soustava II Činnost dýchací soustavy

Dýchání je nezbytné pro život. Pro zajištění životně důležitých pochodů v organizmu je nutný dostatečný přívod kyslíku. Okysličování probíhá ve všech buňkách. Dýchání je výměna kyslíku a oxidu uhličitého. Hlavním dýchacím orgánem jsou plíce.

Činnost dýchací soustavy Dýchání je střídání vdechu a výdechu. Při vdechu se hrudník rozšiřuje a vzduch se nasaje do plic. Hrudník se rozšiřuje za pomoci dýchacích svalů a bránice. Při výdechu se hrudník vrací do původní polohy, vzduch se z plic vypuzuje.

Dýchání – pohyb bránice Výdech Nádech Bránice

Zajímavosti Počet dechů se zvyšuje: při tělesném pohybu, v horku, Zdravý člověk má za 1 minutu 16 – 18 dechů. Počet dechů se zvyšuje: při tělesném pohybu, v horku, při teplotě, při citových stavech (pláč, smích, strach).

Nedostatek kyslíku Čistota ovzduší Kouření Infekční nemoci Vlivy na dýchání Nedostatek kyslíku Čistota ovzduší Kouření Infekční nemoci

Kyslík Dýchání je výměna kyslíku a oxidu uhličitého. Nedostatek kyslíku se projevuje modráním kůže a rtů.

Vzduch Čistota ovzduší ovlivňuje zdravotní stav dýchací soustavy. Velmi znečištěné ovzduší může vést k zaprášení plic.

Kouření Kouření škodí zdraví! Při kouření poškozují zplodiny hoření sliznici dýchacích cest. Kouření vede k závažným onemocněním a nádorům.

Infekční nemoci Virové infekční nemoci, které se šíří vzduchem a dostávají se do dýchacích cest: Rýma Kašel Chřipka Angína Zánět hrtanu – laryngitida Zánět průdušek Zápal plic

Obrázky jsou dostupné pod licencí Datakabinet na WWW: http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Ilustrace-a-obrazky/Dychani-pohyb- branice.html http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Ilustrace-a-obrazky/Dychaci-soustava-2- cast.html http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Ilustrace-a-obrazky/Prudusnice-a-plice.html