Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_7_Dýchací soustava Téma: 12B_PŘ8.roč. Datum ověření: VM ověřen dne ve 8.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu, procvičení učiva a doplnění učiva z učebnice Ekologický přírodopis od D. Kvasničkové. Žáci se seznamují se stavbou a funkcí dýchací soustavy. Materiál slouží také k zápisu.

2 DÝCHACÍ SOUSTAVA

3 DÝCHÁNÍ Kyslík je pro život nezbytný.
Na dýchání se podílí více soustav. Dýchací ústrojí umožňuje přenos kyslíku ze vzduchu do krve a krví je poté kyslík pomocí srdce a oběhového systému dopraven do celého těla Dýchací pohyby zabezpečuje svalový a kosterní systém.

4 Stavba a činnost dýchací soustavy
HORNÍ CESTY DÝCHACÍ Dýchací soustavu tvoří dýchací cesty a plíce. Dýchací cesty dělíme na horní a dolní cesty dýchací. DUTINA NOSNÍ NOSOHLTAN HRTAN DOLNÍ CESTY DÝCHACÍ PRŮDUŠNICE PRŮDUŠKY PLÍCE

5 Dutina nosní Nosohltan začíná dvěma nosními dírkami,
je rozdělena přepážkou na dvě části, začíná dvěma nosními dírkami, ohraničena nosními skořepami, spojena s vedlejšími dutinami, její sliznice je pokryta řasinkovým epitelem, obsahuje čichové buňky. Nosohltan - horní část hltanu. Vedlejší dutiny nosní Skořepy nosní chrupavky nosohltan Nosní dírky Tvrdé patro Měkké patro

6 Dolní cesty dýchací Hrtan - stěny jsou vyztužené chrupavkami,
jazylka Membrána štítno-jazylková Hrtan - stěny jsou vyztužené chrupavkami, největší z nich je chrupavka štítná –ohryzek, - uzavírá hlasivkové vazy a svaly, které tvoří hlasové ústrojí. Štítná chrupavka průdušnice

7 Tvorba hlasu Při průchodu vzduchu z plic začínají vibrovat hlasivky. Tím vzniká zvuk, jehož výška závisí na délce a napnutí hlasivek a na rychlosti vibrace. Typ zvuku záleží na mnoha faktorech, například na nosní a ústní dutině, jazyku, rtech aj.

8 Průdušnice se větví na 2 hlavní průdušky, které se vnořují do plic.
Vzduch se z hrtanu nasává do průdušnice, která je vyztužena chrupavkami a leží před jícnem. Průdušnice se větví na 2 hlavní průdušky, které se vnořují do plic. Průdušky se dále větví v menší průdušinky končící v plicních váčcích, které mají stěny vyklenuté v plicní sklípky. hrtan průdušnice průdušky Větvení průdušek Plicní váček Plicní sklípek průdušinka

9 Plíce Pravá plíce se dělí na 3 laloky, levá jen na 2 laloky.
Povrch plic pokrývají dvě blány. Poplicnice obaluje přímo povrch plic, pohrudnice vystýlá hrudní dutinu. Blány jsou od sebe odděleny pohrudniční dutinou vyplněnou kapalinou.

10 Dýchání Vzduch se do plic a z plic dostává pomocí změn mezi tlakem v plících a okolním atmosférickým tlakem. Těmto změnám napomáhají dýchací svaly, jsou to mezižeberní svaly a bránice. Dýchání je řízeno reflexně z nervového systému, dýchací centrum je uloženo v prodloužené míše.

11 NÁDECH VÝDECH ŽEBRA SE SMRŠŤUJÍ ŽEBRA SE ROZTAHUJÍ VZDUCH VEN
VZDUCH DOVNITŘ PLÍCE BRÁNICE NÁDECH VÝDECH

12 Výměna plynů se nazývá dýchání. Dělíme ho na:
Zevní dýchání – výměna plynů mezi dýchacím orgánem a vnějším ovzduším. Vdechovaný vzduch obsahuje 21 % kyslíku a 0,03 % oxidu uhličitého; vydechovaný vzduch obsahuje 16 % kyslíku a 4 % oxidu uhličitého. Vnitřní dýchání – výměna plynů mezi krví a tkáňovými buňkami.

13 Výměna plynů v plících Když okysličený vzduch vstoupí do plicních sklípků, musí projít několika tenoučkými vrstvami, než se dostane k červeným krvinkám v krvi. Okysličenou krev pak rozvádí žíly ke tkáním celého těla.

14 Nemoci dýchací soustavy:
nachlazení, chřipka, infekce horních cest dýchacích, zápal plic, tuberkulóza (TBC), pneumotorax – kolaps plíce po protržení jedné nebo obou blan, průduškové astma – ve většině spjaté s alergiemi, rakovina plic.

15 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:  LORD AKRYL. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < ARCADIAN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < OLEK REMESZ (WIKI-PL: OREM, COMMONS: OREM). [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < PATRICK J. LYNCH, MEDICAL ILLUSTRATOR. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < LADYOFHATS. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < HELIX84. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Citace: Anotace:

16 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < EMMANUELM AT EN.WIKIPEDIA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Citace: Anotace:


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google