Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Charakteristika, dělení, technologické úpravy a tipy na přípravu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
POKRMY Z VNITŘNOSTÍ Bc. Daniel Vančura.
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava Vánoční večeře
Hovězí vnitřnosti žáludky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Přílohy.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Příprava pokrmů z vepřového masa
Přílohy z rýže a dalších obilovin
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Transkript prezentace:

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_17 Název DUMu: Přílohy z brambor Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

Střední škola Oselce Přílohy z brambor 1.Úprava brambor vařením 2.Úprava brambor dušením 3.Úprava brambor pečením 4.Úprava brambor smažením

Střední škola Oselce 1.Úprava brambor vařením Brambory vařené Oloupané, omyté, nakrájené brambory zalijeme horkou vodou, přidáme kmín, sůl a vaříme doměkka. Brambory scedíme, zdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou. U některých druhů pokrmů přelijeme brambory máslem např. řízek s bramborem, brambory se strouhaným tvarohem. Hmotnost 1 porce je 200 g.

Střední škola Oselce 1.Úprava brambor vařením Brambory vařené ve slupce Brambory vybíráme stejné velikosti. Důkladně je omyjeme, zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Vychladlé brambory oloupeme. Takto připravené brambory použijeme dále na přípravu pokrmů z brambor. Jarní brambory vařené ve slupce Brambory na talíři rozkrojíme. Podáváme se solí, přelité máslem, posypané zelenou petrželkou. Nebo se podávají s česnekovým máslem a měkkým tvarohem, s bylinkovým máslem aj. Brambory s bylinkovým máslem

Střední škola Oselce Úprava brambor vařením Bramborová kaše Oloupané, omyté a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a vyšleháme, pak přidáme máslo a horké mléko a znovu vyšleháme. Podáváme vějířovitě s petrželkou. Bramborovou kaši můžeme zjemnit smetanou. Hmotnost 1 porce je 200 g.

Střední škola Oselce Úprava brambor vařením Šťouchané brambory s cibulkou Oloupané, omyté a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a s kmínem doměkka. Scedíme a rozšťoucháme s osmaženou cibulkou na tuku. Můžeme zjemnit máslem. Šťouchané brambory doplníme s čerstvými nasekanými bylinkami. Hmotnost 1 porce je 200 g. Brambory, kmín, sůlOsmažená cibulka Přidaná cibulka do šťouchaných brambor

Střední škola Oselce 2.Úprava brambor dušením Lyonské brambory Ve slupce vařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle s osmaženou cibulkou, solí a mletým pepřem. Podáváme zdobené petrželkou, nebo snítkou meduňky.

Střední škola Oselce Úprava brambor dušením Brambory dušené na smetaně Oloupané, omyté, nakrájené brambory na plátky opečeme na másle a dusíme s trochou vývaru B nebo C (vepřovým, drůbežím) doměkka. Na konec zjemníme smetanou a dosolíme. Podáváme k masitým pokrmům.

Střední škola Oselce 3.Úprava brambor pečením Brambory pečené se slupkou Očištěné, omyté brambory, stejné velikosti vložíme na vymazaný pekáč, pokapeme olivovým olejem. Můžeme posypat rozmarýnem a pečeme v rozpálené troubě doměkka. Podáváme rozkrojené se solí, přelité máslem a posypané petrželkou. Pečené brambory s rozmarýnem

Střední škola Oselce Úprava brambor pečením Brambory pečené bez slupky Syrové brambory oloupané, omyté a nakrájené na různé tvary (půlky, kuličky, plátky, měsíčky) osušíme. Můžeme posypat drceným kmínem. Pečeme ve vymazaném pekáči, v rozpálené troubě dozlatova. Solíme až před podáváním. Podáváme k jemným telecím, drůbežím a rybím pokrmům.

Střední škola Oselce Úprava brambor pečením Pečené brambory na grilu Omyté uvařené brambory ve slupce rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem, posypeme kořením a pečeme v rozpáleném grilu. Takto připravené brambory připravujeme i na roštu.

Střední škola Oselce 4.Úprava brambor smažením Syrové oloupané brambory nakrájíme na požadované tvary. Vložíme do studené vody, necháme vyluhovat škrob, pak řádně osušíme v utěrce. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Solíme až před podáváním, aby brambory nezvlhly. Při smažení lupínků dáváme pozor, aby se lupínky neslepily. Tvary smažených brambor Hranolky, lupínky, nudličky, kostičky, kuličky, polštářky. Bramborové lupínky Hranolky

Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu bramborové kaše použijeme: brambory vařené ve slupce vařené brambory v osolené vodě máslo olej vařené brambory s kmínem smetana horké mléko studené mléko polohrubé mouky kořenovou zeleninu smaženou cibuli pepř vývar B

Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu vařených brambor použijeme: brambory ve slupce syrové brambory oloupané, nakrájené kmín olej syrové brambory oloupané, vcelku sůl horké mléko studené mléko kořenovou zeleninu smaženou cibuli pepř vývar B

Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku hs1s7f3pXV0/ULUtlWZ7L_I/AAAAAAAANjE/7XngjdyWpRg/s1600/ jpg