Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_17 Název DUMu: Přílohy z brambor Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:
Střední škola Oselce Přílohy z brambor 1.Úprava brambor vařením 2.Úprava brambor dušením 3.Úprava brambor pečením 4.Úprava brambor smažením
Střední škola Oselce 1.Úprava brambor vařením Brambory vařené Oloupané, omyté, nakrájené brambory zalijeme horkou vodou, přidáme kmín, sůl a vaříme doměkka. Brambory scedíme, zdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou. U některých druhů pokrmů přelijeme brambory máslem např. řízek s bramborem, brambory se strouhaným tvarohem. Hmotnost 1 porce je 200 g.
Střední škola Oselce 1.Úprava brambor vařením Brambory vařené ve slupce Brambory vybíráme stejné velikosti. Důkladně je omyjeme, zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Vychladlé brambory oloupeme. Takto připravené brambory použijeme dále na přípravu pokrmů z brambor. Jarní brambory vařené ve slupce Brambory na talíři rozkrojíme. Podáváme se solí, přelité máslem, posypané zelenou petrželkou. Nebo se podávají s česnekovým máslem a měkkým tvarohem, s bylinkovým máslem aj. Brambory s bylinkovým máslem
Střední škola Oselce Úprava brambor vařením Bramborová kaše Oloupané, omyté a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a vyšleháme, pak přidáme máslo a horké mléko a znovu vyšleháme. Podáváme vějířovitě s petrželkou. Bramborovou kaši můžeme zjemnit smetanou. Hmotnost 1 porce je 200 g.
Střední škola Oselce Úprava brambor vařením Šťouchané brambory s cibulkou Oloupané, omyté a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a s kmínem doměkka. Scedíme a rozšťoucháme s osmaženou cibulkou na tuku. Můžeme zjemnit máslem. Šťouchané brambory doplníme s čerstvými nasekanými bylinkami. Hmotnost 1 porce je 200 g. Brambory, kmín, sůlOsmažená cibulka Přidaná cibulka do šťouchaných brambor
Střední škola Oselce 2.Úprava brambor dušením Lyonské brambory Ve slupce vařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle s osmaženou cibulkou, solí a mletým pepřem. Podáváme zdobené petrželkou, nebo snítkou meduňky.
Střední škola Oselce Úprava brambor dušením Brambory dušené na smetaně Oloupané, omyté, nakrájené brambory na plátky opečeme na másle a dusíme s trochou vývaru B nebo C (vepřovým, drůbežím) doměkka. Na konec zjemníme smetanou a dosolíme. Podáváme k masitým pokrmům.
Střední škola Oselce 3.Úprava brambor pečením Brambory pečené se slupkou Očištěné, omyté brambory, stejné velikosti vložíme na vymazaný pekáč, pokapeme olivovým olejem. Můžeme posypat rozmarýnem a pečeme v rozpálené troubě doměkka. Podáváme rozkrojené se solí, přelité máslem a posypané petrželkou. Pečené brambory s rozmarýnem
Střední škola Oselce Úprava brambor pečením Brambory pečené bez slupky Syrové brambory oloupané, omyté a nakrájené na různé tvary (půlky, kuličky, plátky, měsíčky) osušíme. Můžeme posypat drceným kmínem. Pečeme ve vymazaném pekáči, v rozpálené troubě dozlatova. Solíme až před podáváním. Podáváme k jemným telecím, drůbežím a rybím pokrmům.
Střední škola Oselce Úprava brambor pečením Pečené brambory na grilu Omyté uvařené brambory ve slupce rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem, posypeme kořením a pečeme v rozpáleném grilu. Takto připravené brambory připravujeme i na roštu.
Střední škola Oselce 4.Úprava brambor smažením Syrové oloupané brambory nakrájíme na požadované tvary. Vložíme do studené vody, necháme vyluhovat škrob, pak řádně osušíme v utěrce. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Solíme až před podáváním, aby brambory nezvlhly. Při smažení lupínků dáváme pozor, aby se lupínky neslepily. Tvary smažených brambor Hranolky, lupínky, nudličky, kostičky, kuličky, polštářky. Bramborové lupínky Hranolky
Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu bramborové kaše použijeme: brambory vařené ve slupce vařené brambory v osolené vodě máslo olej vařené brambory s kmínem smetana horké mléko studené mléko polohrubé mouky kořenovou zeleninu smaženou cibuli pepř vývar B
Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu vařených brambor použijeme: brambory ve slupce syrové brambory oloupané, nakrájené kmín olej syrové brambory oloupané, vcelku sůl horké mléko studené mléko kořenovou zeleninu smaženou cibuli pepř vývar B
Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku hs1s7f3pXV0/ULUtlWZ7L_I/AAAAAAAANjE/7XngjdyWpRg/s1600/ jpg