Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
AIDS.
Hmyz u nás v domě.
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
Viry.
Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-15
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
AIDS Eva Ivánková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Číslo: VY_32_INOVACE_14_07 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_06 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_18_ Přenos HIV Autor Motejlková Věra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Lymská borelióza.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vliv radiace na člověka
Eliška Dětáková Jiří Krafka
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4 A I D S … LÁSKA MŮŽE I ZABÍJET Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4

A I D S = Acquired Immune Deficiency Syndrome = syndrom získaného selhání imunity Acquired - získaný, tedy ne dědičný, ale způsobený virem, kterým se pacient nakazil během života Immune Deficiency - imunodeficit, selhání obranyschopnosti, oslabení imunitního systému Syndrome - syndrom, kombinace příznaků a projevů typických pro určité onemocnění

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Roku 1981 američtí vědci poprvé popsali u homosexuálního stewarda G. Dugase AIDS. Od té doby HIV nakazil 65 milionů lidí a 25 milonů z toho jich už stačil usmrtit. Onemocnění AIDS je způsobováno virem HIV. Známe dva základní typy: HIV 1 a HIV 2. Při nakažení virem HIV organismus není schopen bránit se choroboplodným zárodkům. V pozdějších stádiích dochází ke zvýšené vnímavosti organismu vůči různým infekcím nebo k neobvyklým formám nádorového bujení.

HIV 1   v epidemii AIDS nejdůležitějším virem. patrně se dlouhou dobu vyskytoval u izolovaně žijících lidských skupin HIV 2 - stejně jako HIV 1 může u člověka způsobit onemocnění AIDS, jeho přenos je však obtížnější. - rozvinuté onemocnění se ve srovnání s infekcí HIV 1 projeví méně často a za delší dobu HIV je odlišný od většiny ostatních virů v tom, že se specializuje na napadání těch buněk, které jsou určeny k obraně proti němu. Kvůli této skutečnosti je HIV tolik nebezpečný vir – napadá imunitní systém organismu

JAK SE HIV PŘENÁŠÍ ? - nechráněným pohlavním stykem - krevní cestou a) podáním infikované krve nebo krevních přípravků (transfuze) b) Při sdílení kontaminovaných jehel, injekčních stříkaček - z infikované matky na plod Virus HIV je velmi citlivý k zevním vlivům, ničí ho běžné fyzikální a chemické prostředky, např. teplota nad 60 °C, běžné dezinfekční prostředky i mýdlo. Vyskytuje v tělesných tekutinách, zejména v krvi, ve spermatu a v poševním sekretu. Při zaschnutí záhy hyne. Virus je odolný vůči chladu, gama záření, RTG záření, UV záření

JAK SE HIV NEPŘENÁŠÍ ? - při běžném společenském styku (podání ruky) - společným užíváním nádobí, WC - polibkem (sliny HIV pozitivního sice mohou obsahovat virus, ale ve velmi malém množství. Navíc jsou ve slinách obsaženy látky, které virus ničí) - objímáním Existují sexuální praktiky, které lze označit z hlediska možností přenosu HIV jako nerizikové (petting) - v sauně, bazénu - hmyzem

- nebyl prokázán žádný případ přenosu AIDS komáry nebo jiným bodavým hmyzem - v rodinách infikovaných osob dochází k přenosu infekce pouze mezi sexuálními partnery a z matky na dítě. Kdyby infekci přenášeli komáři, vyskytoval by se virus také u ostatních členů rodiny - ani domácí zvířata virus nepřenášejí !!! - u koček se někdy vyskytuje onemocnění blízké AIDS, způsobené virem FIV (Feline immuno-deficiency virus). Tento virus se na člověka nepřenáší. Péče o postižená zvířata není spojena s  žádným nebezpečím

STÁDIA Stádium I - často žádné zdravotní komplikace - testy na HIV jsou zatím negativní Stádium II - neobjevují se žádné příznaky - období bezpříznakové séropozitivity - v těle se objevuje aktivní virus Stadium III - zduření uzlin Stádium IV - AIDS - dochází k postižení celkového stavu, zhubnutí o více než 10 % hmotnosti, horečka přes 38 °C, průjem trvající déle než 1 měsíc, celková slabost a noční pocení

Následuje postižení nervů a mozkové činnosti v přímé souvislosti s HIV infekcí. Záněty mozkových blan, demence oportunní infekce. Oportunní znamená vyčkávající příležitosti. Jedná se o infekce, které by za normálních okolností nebyly pro člověka nebezpečné, ale při snížené imunitě jsou příčinou úmrtí všech osob trpících AIDS. Jedná se houbová onemocnění, infekce, záněty mozkových blan (encefalitida, meningitida atd.) všechny tyto oportunní infekce se obtížně léčí a mají sklon k recidivám (objevují se opakovaně) typická je plicní tuberkulóza a recidivující bakteriální infekce

PREVENCE - ve velké většině případů není člověk infekcí zasažen, ale nakazí se sám. Prevence zůstává v současné době jediným prostředkem boje proti šíření HIV v rozvinutých státech se daří osvětou lidi přimět k tomu, aby se nechovali rizikově. Nové přípravky mohou navíc zajistit ochranu i osobám, které si svým způsobem života o nákazu virem HIV přímo říkají (např. prostitutky) u uživatelů drog dodržování nutných pravidel předpokládat nelze, naopak riziko nákazy rok od roku stoupá. Například v Indii od roku 1998 stoupla rizikovost nakažení při injekčním užívání drog během 7 let až na 60 %.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA Prevence sexuálního přenosu - je potřeba znát své sexuální partnery, vyhnout se promiskuitě, používat prezervativy vyhnout se hromadného používání injekčních stříkaček. Bere-li člověk drogy, měl by používat svoji vlastní injekční stříkačku   přenos z HIV+ matky na její plod - Každá gravidní žena, která se domnívá, že byla vystavena infekci HIV, by se měla poradit s lékařem. Riziko přenosu z HIV pozitivní matky na dítě se v různých zemích pohybuje mezi 20 - 30 %

OBRÁZKY … MLUVÍ ZA VŠECHNO

Virion HIV 1

Co říká test na AIDS? Pozitivní výsledek testu znamená přítomnost HIV viru v těle, HIV pozitivitu. Diagnózu AIDS může stanovit lékař na základě klinického vyšetření HIV pozitivního člověka. Negativní výsledek znamená, že jste se nenakazili virem HIV do doby dva až tři měsíce před provedením odběru krve na vyšetření. Bylo vyzkoušeno více než 20 typů očkovacích látek. Žádná z nich neposkytuje spolehlivou ochranu, ale jejich vývoj přinesl mnohé poznatky. Americké farmaceutické firmy přišly s novinkou ve formě jediné tabletky na den. Od 50 prášků denně, předepisovaných v 90. letech, je to velký pokrok. Nicméně léčba jednoho pacienta ročně přijde na 30 000 USD. Obyvatelé afrických států si takovou částku nevydělají za celý život.

Lidí s virem HIV v krvi v ČR nadále přibývá AKTUALITA   Lidí s virem HIV v krvi v ČR nadále přibývá Celkem bylo od počátku sledování v roce 1985 do konce letošního září zjištěno u Čechů a cizinců s trvalým pobytem v Česku 899 HIV infekcí, z toho se nemoc rozvinula u 204 lidí, z nich 123 zemřelo, upřesnila odbornice. V 85 procentech se infekce přenesla sexuální cestou, zhruba čtyři procenta případů byla u injekčních uživatelů drog.

AIDS A HIV V ČÍSLECH ROK HIV+ AIDS SMRT 1987 50 3 1 1988 85 9 2 1989 93 16 1990 108 21 13 1991 121 23 15 1992 144 32 1993 171 47 28 1994 209 59 37 1995 249 72 44 1996 300 91 ROK HIV+ AIDS SMRT 1997 362 111 68 1998 393 119 75 1999 443 136 87 2000 501 150 89 2001 552 157 94 2002 602 165 102 2003 665 173 105 2004 737 186 109 2005 827 197 2006 899 204 123

DŮLEŽITÉ KONTAKTY A ADRESY Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) – DŮM SVĚTLA LINKA AIDS POMOCI: 800 800 980 Malého 3/282, Praha 8 - Karlín, 186 21 SANANIM – kontaktní centrum Osadní 2 Praha 7 tel.: 283 872 186 Projekt Šance – pro mládež na ulici Ve smečkách 28 Praha 1 tel.: 222 211 797 Národní linka pomoci AIDS „HELP LINE AIDS“ bezplatné volání z kteréhokoliv místa ČR pondělí - pátek 13-18 hod. tel.: 800 14 44 44

Zdravotní ústavy na následujících adresách: Myslíkova 6 Praha 2 tel.: 224 910 757 Dittrichova 17 Praha 2 tel.: 224 914 966 Skrétova 15 Plzeň tel.: 377 155 220 Závodní 94 Karlovy Vary tel.: 353 301 311 Havlíčkovo nábřeží 600 Zlín tel.: 577 553 214

ZDROJE www.aids-pomoc.cz http://www.ceskenoviny.cz/ http://www.21stoleti.cz/ http://aids-hiv.unas.cz/grafy.html http://hiv-aids.webz.cz/co_je_virus.htm http://osn.preview.cz/aids2004/aids-v-cr.php http://www.planovanirodiny.cz http://www.aids-hiv.cz/ram.htm www.helplineaids.cz