Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
Hodnocení stavu růstu a výživy pacientů s PKU a HPA
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Klinický případ č.1 Rizikové faktory :
Ovlivnění medikace prostřednictvím dlouhodobé redukce váhy
stravovací režim školáků
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Obezita Hejmalová Michaela.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Klinická propedeutika
Poradenství a praktičtí lékaři
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika nutričního poradenství
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
Vyšetření mozkomíšního moku
Pohyb a ICHS Matouš M. Klinika tělovýchovného lékařství Univerzita Karlova 2. lékařská fakulta Fakultní nemocnice v Praze – Motole.
Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
a zdravého životního stylu.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ. 1.Anamnéza Popis : Osobní data nemocného: Jméno pacienta ( iniciály), pohlaví,věk.
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Jitka Slaná Reissmannová
Pozdní diagnóza Crohnovy nemoci
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Principy zdravé výživy
Víš co jíš? Web MZe.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Komplexní testové systémy
5-denní jídelníček.
Malnutrice.
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
AUTOR: Blanka Petlánová
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK Poradny zdravé výživy Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK

Poradny zdravé výživy Vyšetření zdravotního stavu Vyšetření nutričního stavu Zhodnocení spotřeby (FFQ, 24 recall) Zhodnocení zdravotních rizik Edukace pacienta

Zhodnocení rizik Identifikace základních rizikových faktorů Antropometrie Biochemie Základní a jiná onemocnění Zhodnocení stravovacích návyků rizikové potraviny časový rozvrh stravování místo stravování a způsob přípravy Pohybová aktivita Kuřácké návyky

Edukace pacienta 1. návštěva Další návštěvy Vysvětlení zdravotních rizik Ve spolupráci s pacientem návrh změn životosprávy a celkového životního stylu Příp. zařazení pacienta do pohybového centra nebo centra pro odvykání kouření Informační brožurky/letáky Zápis dat do databáze Další návštěvy Změny v životosprávě? Kouření? Pohybová aktivita? Doplňující informace o případných onemocněních, recepty, tipy do kuchyně …

Hodnocení nutričního stavu Anamnéza – osobní, nutriční Antropometrické vyšetření Klinické vyšetření Biochemické a hematologické vyšetření Imunologické vyšetření

Anamnéza – osobní základní onemocnění (délka trvání, vývoj, léky…) jiná onemocnění (ICHS,DM,HT...) onemocnění související s výživou střevní obtíže (zácpa, průjem) stolice (pravidelná/ nepravidelná) váha (stabilní/ nestabilní) váhové přírůstky zhubnutí (kolik kg, v jakém čase) ztráty tekutin zvýšená / snížená potřeba energie

Nutriční anamnéza zjišťuje zpětně výživové zvyklosti pacienta (6 m, 1 rok) skladba jídelníčku strava – kvalitativně a kvantitativně kulinární úprava pokrmů kouření alkohol (pivo, víno, destiláty) káva (počet šálků denně)

Klasifikace nadváhy a obezity podle BMI a OP klasifikace tělesné hmotnosti BMI (kg/m2) stupeň obesity RIZIKO VZNIKU NEMOCÍ (relativní vzhledem k normální těl. hm. a OP) obvod pasu muži ≤ 102 cm ženy ≤ 88 cm muži > 102 cm ženy > 88 cm podváha < 18,5 – norma 18,5 - 24,9 nadváha 25,0 - 29,9 zvýšené vysoké obezita 30,0 - 34,9 I velmi vysoké 35,0 - 39,9 II extrémní o. ≥ 40 III extrémně vysoké

Klinické vyšetření somatoskopie jednoduché fyzikální testy: měření krevního tlaku (HT > 140/90) fragilita dásňových kapilár (krvácivost dásní – nedostatek vit. C, paradontóza)

Biochemické a hematologické vyš. časné odhalení malnutricí (nedostatek, přebytek) hodnoty: adekvátní,hraniční,deficientní krev, plasma, sérum, erytrocyty, moč bílkoviny v séru: albumin, transferin, prealbumin KO: Hb, bílé a červené krvinky, … krevní lipidy: HDL, LDL, Chol, TAG vitamíny: v plasmě, moči minerály: v plasmě, moči lymfocyty: norma > 1800 / ug

Děkuji za pozornost.