Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

Majetek podniku.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Účetnictví.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Rozvaha banky.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Krátkodobý finanční majetek Peníze na cestě
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Krátkodobý finanční majetek Ceniny
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Krátkodobý finanční majetek Pokladna
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
Hospodaření s oběžným majetkem
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Finanční analýza.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování - vztahy v rozvaze Anotace: Digitální učební.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Účtování na výsledkových účtech a hospodářský výsledek
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Základy účetnictví 3. přednáška.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Položka Dlouhodobá aktiva Oběžná aktiva Vlastní zdroje Cizí zdroje
ROZVAHOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070111
Majetek podniku a zdroje financování
SOUVISLÝ PŘÍKLAD listopad 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070116
UC_A1_Základy účetnictví
Rozvahové a výsledkové účty
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy 2 Anotace: Digitální.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Výkazy ve finančním řízení I. Ing. Petra Koudelková.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Aktiva a pasiva podniku
Procvičování sestavení rozvahy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Princip účtování.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Ing. Hana Pokorná Oběžný majetek Zásobování zabezpečuje na trhu část výrobních činitelů nutných zajištění hlavní funkce podniku Oběžný majetek.
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Rozvaha – funkce a struktura 9. září 2012VY_32_INOVACE_140101_Rozvaha_DUM

Pohled na majetek z hlediska účetnictví Účetnictví se dívá na majetek dvěma pohledy : Z hlediska druhu majetku Z hlediska zdrojů, ze kterých byl majetek pořízen

Aktiva a pasiva Majetek uspořádaný podle složení = to jsou aktiva. Majetek uspořádaný podle zdrojů, ze kterých byl pořízen – pasiva. Platí : Aktiva = pasiva

Rozvaha =přehled o aktivech a pasivech podniku k určitému okamžiku, uspořádaných vhodným způsobem. Má tzv. T-formu, v levé části se uvádějí aktiva, v pravé části pasiva. Aktiva Pasiva Rozvaha ke dni

Pan Josef Novák zakládá podnik ke dni , má v hotovosti Kč ,-, jsou to jeho vlastní peníze. Sestavíme rozvahu :

Aktiva Rozvaha ke dni Pasiva Peněžní prostředky ,-Vlastní zdroje (vlastní kapitál ,- Rozvahový den Rozvahová položka Rozvahový stav Zamezovka je šikmá čára, kterou přeškrtneme volné místo v rozvaze, aby nemohlo dojít k pozdějšímu doplňování údajů.

Druhy rozvahy : Zahajovací – při založení podniku, zahájení podnikání Počáteční – na začátku účetního období Konečná – na konci účetního období

Funkce rozvahy Přehledně uspořádat majetek podniku v peněžním vyjádření a jeho zdroje financování, a tím poskytnout možnost zhodnocení finanční situace podniku. Rozvaha nedává přehled o časovém vývoji hospodaření, je to statický pohled na majetek. Umožňuje zjistit hospodářský výsledek : Zisk = aktiva – pasiva (bez zisku).

Struktura rozvahy AKTIVAPASIVA I. Dlouhodobý majetekI.Vlastní zdroje (=vlastní kapitál) DLM hmotný Základní kapitál DLM nehmotný Kapitálové fondy a fondy ze zisku DLM finanční Hospodářský výsledek II.Oběžný majetekII. Cizí zdroje Zásoby Úvěry Krátkodobý finanční majetek Ostatní závazky Pokladna a ceniny-dodavatelům Bankovní účty-zaměstnancům Krátkodobé cenné papíry -ostatním subjektům (FÚ, zdrav.pojišťovny, správa sociálního zabezpečení pohledávky

Praktický příklad sestavení rozvahy Paní Evelyna Steimarová má firmu na výrobu šperků. K vykázala tato aktiva a pasiva : Závazky vůči dodavatelům zlata a drahých kamenů Kč ,-, pohledávky u odběratelů Kč ,-, osobní automobil Kč ,-, bankovní úvěry Kč ,-, zlatnická bruska Kč ,-, zlato Kč ,-, peníze na běžném účtu Kč ,-, závazky vůči zaměstnancům Kč ,-. Zjistěte, kolik činí vlastní kapitál a sestavte rozvahu podnikatelky k

Rozvaha k AktivaPasiva Dlouhodobý majetek Oběžný majetek DLM hmotný Zásoby Bankovní účty = Pohledávky Základní kapitál = Vlastní zdroje (=vlastní kapitál) Úvěry Cizí zdroje Ostatní závazky Závazky vůči dodavatelům = Pohledávky u odběratelů= Osobní automobil = Bankovní úvěry = Zlatnická bruska= Zlato = Závazky vůči zaměstnancům= Celkem aktiva = Základní kapitál = = Výpočet chybějící rozvahové položky – základního kapitálu :

Opakování a shrnutí učiva Vysvětlete, co je to rozvaha Co jsou to aktiva a pasiva Vysvětlete pojmy – rozvahový den, rozvahová položka, rozvahový stav, zamezovka Druhy rozvahy Struktura rozvahy Řešení je součástí prezentace