ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy databázových systémů
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
ZÁKLADNÍ DESKA.
Požadované vybavení pro připojení a komunikaci s IS OTE (CDS)
Základní pojmy V informatice.
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Integrace technických parametrů EOC v IDS
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Databázové systémy Architektury DBS.
JEDINÉ ŘEŠENÍ – OD HESEL K ČIPOVÝM KARTÁM! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ T SERIES Univerzita Tomáše Bati Zlín června 2005.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Přístupové a identifikační systémy Čipové karty v Německém zdravotnictví Autor: Jiří Štempin.
2008 Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Jak pracuje počítač Název školy
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Selektivní šifrování dat v databázích
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Hardware osobních počítačů
Mikroprocesor.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
PC základní jednotka.
Vypracoval / Roman Málek
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Vnitřek skříně počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Lékařská informatika Čipové karty ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Osnova Historie Typy čipových karet Základní funkce Technické parametry Využití Využití ve zdravotnictví Závěr ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Historie Kunitaka Arimura – japonský vynálezce jako 1. zapustil v r.1970 mikroelektronický obvod do plastikového substrátu Roland Moreno – franc. žurnalista patentoval v r. 1974 nezávislý elektronický objekt s pamětí (včetně PINu). – zakladatel společnosti Société Internationale pour l’Innovation, později Innovatron – od které současní výrobci čipových karet získávají licenci. První čipové karty bez procesoru, nyní s procesorem tzv. Smart karty ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Typy čipových karet Co to jsou čipové karty ? Pod pojmem čipová karta rozumíme integrovaný obvod, zalisovaný v nějakém nosiči. Obsahují kryptografický koprocesor s dostatečně velkou pamětí (RAM, ROM, EEPROM) a software (operační systém). Mezi smart karty patří – klasické čipové procesorové karty rozměru kreditní karty, tokeny (USB-tokeny, „klíčenky“), SIM karty, platební čipové karty standardu EMV. Nejbezpečnější jsou tzv. PKI karty (public key infrastructure) Poskytují dvou-faktorovou bezpečnost – Karta + PIN Můžeme rozšířit o další bezpečnostní prvky – magnetické proužky, integrované antény, natištěné informace (jméno, rodné číslo, fotografie, identifikační číslo, atd.). ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Typy čipových karet Bezkontaktní karty (proximitní karty) - normovány podle ČSN ISO/IEC 14443-x, x=1,2,3,4. Kontaktní karty - Společným základem kontaktních karet jsou pravidla definovaná základní sadou norem ISO/IEC 7816-x, resp. českých ekvivalentů ČSN EN 27816-x. Hybridní karty - karty opatřené dvěma čipy, každý čip obvykle komunikuje přes jedno rozhraní. Duální karty - karty s jedním čipem, který komunikuje přes bezkontaktní i kontaktní rozhraní. ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Typy čipových karet Kontaktní čipové karty Nejlepší čipové karty podporují PKI, elektronickou autorizaci dat (elektronický podpis) a šifrování (sym. i asymetrické). Schopny v koprocesoru generovat šifrovací klíčové páry a provádět s nimi požadované operace => klíč neopustí kartu. Velká paměť EEPROM umožňuje ukládání digitálních certifikátů (využívaných pro ověření uživatele - PC, sítě,..), šifrování komunikace a e-podpis, dokumentů i webových formulářů. Bezkontaktní čipové karty Obsahují bezkontaktní čip a anténku Čip obsahuje většinou jen sériové číslo karty => ověření uživatele Dosah až 50 cm. ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Základní funkce Čip (čipový kontroler, čipový modul) na smart kartě disponuje vlastním CPU, operačním systémem,pamětí typu EEPROM, ROM, RAM, oblastmi pro ukládání dat, kanály pro komunikaci s I/O zařízeními. Čipový modul je umístěn na plastu (karta, USB-token, ..) s příslušným komunikačním rozhraním realizovaným kontaktním polem resp. do plastu zalisovanou anténou pro RF rozhraní. Vstup/Výstup - spojuje čip s vnějším světem Paměť ROM - slouží k uložení operačního systému karty. Paměť RAM - se používá k uložení výsledků výpočtů ověřujících vstupní kódy. Tato data se po ukončení operace okamžitě smažou. Paměť EEPROM - slouží k uložení programu a parametrů používaných pro jednotlivé aplikace (platební karta, věrnostní karta apod.). ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Základní funkce Centrální řídící jednotka CPU - řídí veškeré operace a pohyb dat uvnitř čipu, mezi ním a vnějším prostředím. Provádí všechny kontrolní výpočty. U aplikací s vysokými nároky na bezpečnost spolupracuje CPU s dalším bezpečnostním prvkem – koprocesorem, který má schopnost pracovat se šifrovacími algoritmy 3DES a RSA, s klíči o délce až 1.054 bitů. Čtečky – sériové, USB, PCMCIA, duální Operační systémy (Smart Card Operating Systems) - COS patří mezi tzv. „embedded OS“. Rozdělení podle způsobu řízení operací na kartě a aplikačních profilů karty se souborovými operačními systémy, pevná příkazová (instrukční) sada (Starcos/G&D, Cryptoflex-Cyberflex/Schlumberger, SIMphonIC/Oberthur, DKCCOS/Datakey..) karty na bázi otevřené platformy, příklady (Java Card, jayaCard OpenSource COS, Multos, ...) ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Základní funkce ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Technické parametry Základní řada CPU pro smart karty - 8bitové CPU Typické příklady CPU Intel 8051 a jeho modernizované a výkonnější verze 80C51 CPU Motorola 6805 (inovovaná) CPU Atmel (risc architektura) Nejvýkonnější řada: 32bitové CPU, disponuje každý větší výrobce čipů, např. často používán Intel MX51 EEPROM - rozsah 8kB – 128kB (až 1MB), zápis 3-10ms ROM typicky 64kB RAM typicky 4kB, zápis 70ns Též Flash EEPROM, zápis 10μs Flash EEPROM někdy doplňuje (nahrazuje) EEPROM pro rychlejší práci s pamětí. Koprocesor 3DES - velmi rychlý (operace v desítkách mikrosekund) Koprocesor pro asymetrické kryptografické algoritmy (Příklad: FAME-X) ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Technické parametry Kapacita - obsazení paměti EEPROM pro PKI Velikost digitálního ID pro e-podpis se pohybuje typicky kolem 3kB (záleží na šifře – délce klíče, počtu a obsahu jednotlivých položek certifikátu). Je třeba počítat ještě s režií pro souborový systém na čipu. Lze rezervovat místo pro komplexní profily systémů jako je CA/PKI od Entrust nebo Baltimore, které mohou na čipu zabírat až 6kB. Jako minimální velikost paměti pro ID-kartu lze doporučit 16kB. Přenosový protokol - TPDU (Transmission Protocol Data Unit) Přenosový protokol. Terminál (master) komunikuje s kartou (slave) tak, že APDU je konvertován do TPDU a zaslán smart kartě přes seriové (či jiné) rozhraní. V prostředí komunikace smart karet přes kontaktní rozhraní je obvykle ve smart kartě implementován některý z těchto protokolů (nebo oba dva) protokol T=0 (asynchronní, half duplex, bytově orientovaný, ISO7816-3) protokol T=1 (asynchronní, half duplex, blokově orientovaný, ISO7816-3, Amd.1) ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Využití Karty ID/PKI a karty ID/nonPKI jsou nasazovány mj. jako elektronické občanské a profesní doklady, pro e-government, pro e-commerci, pro zdravotní péči atd. Karty EMV jsou platební čipové karty. Loyalty - věrnostní karty pro obchodní a čerpací sítě, elektronické peněženky. Karty ID/nonPKI též pro starší ID techniky, ACS (fyzický přístup) aj. RFID –pro logistiku, pohyb zboží, skladové systémy SIM pro mobilní telefonii ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

Využití ve zdravotnictví Program Prevence 2000 – Centrum preventivní medicíny Každý klient systému obdržel kartu sloužící K identifikaci - Každá karta má celosvětově jedinečné sériové číslo a sekundární identifikaci v podobě rodného čísla. Jako platební karta - přehledná evidenci o aktuálním stavu konta klienta a o bonifikacích, kterých v péči o svůj zdravotní stav dosáhl. Klient po konzultaci s lékařem určí, ve které oblasti by se měl jeho stav zlepšit a jakých cílů má být dosaženo. Lékař definuje prostředky, které k tomu mají být použity. Čerpání těchto prostředků je poté pacientem předplaceno a z této zálohy jsou pak jednotlivé realizované úkony postupně hrazeny. Například proběhl motivační program „Kilo za kilo“ – obézní klienty motivoval ke snižování nadváhy (provozováno se sítí Julius Meinl). ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

Využití ve zdravotnictví Jako dokumentace zdravotního stavu pacienta - spolehlivé uložení a bezpečný přenos zdravotních dat mezi jednotlivými zdravotními zařízeními. K motivaci klienta – pokud pacient dodržuje doporučený životní styl a v důsledku toho, se mu zlepší zdravotní stav, dostane odměnu. Bonifikace se přiznávají průběžně během celého programu, kdykoliv se zjistí dosažení některého z definovaných dílčích nebo konečných cílů. Čipové karty pro zdravotnictví jsou diskutovány již od poloviny 90. let a byly vyzkoušeny v pilotním provozu v roce 1997 v okresu Litoměřice. Byly zde však problémy s financováním (karty, čtečky v nemocnicích, lékárnách apod.). V současné době probíhá ve VZP nová analýza, která ukáže jaké náklady, úspory a výhody zavedení čipových karet ve zdravotnictví může přinést. ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Závěr Řada mezinárodních čipových projektů je v různém stadiu realizace. Zejména postupují projekty migrace papírových občanských dokladů na čipové ID-karty. Výrobci zaručují životnost karet v průběhu 100.000 až 1 milion transakcí a dobu uchování dat minimálně 10 let. Čipová karta může být používána v rozmezí teplot -25 až +85 °C. ID karty nabízí užitečný a dostupný stavební prvek pro většinu IT aplikací. Využít je můžeme všude, kde je zapotřebí zabezpečený přístup (ať už do objektů či k zabezpečeným datům). ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Zdroje informací www.google.com www.cesnet.cz www.cipovekarty.cz www.tsoft.cz http://www.prevence2000.cz/cipkarty.html ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová

ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová Děkuji za pozornost. ČVUT - Fakulta elektrotechnická Barbora Kacířová