 pondělí (n.)  úterý (n.)  středa (f.)  čtvrtek (m.)  pátek (m.)  sobota (f.)  neděle (f.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace ve městě.
Advertisements

Practice with moci Insert the appropriate present tense form of moci into the following sentences. Vzor: Neznáte tady nikoho? ___ vám pomoct já? Neznáte.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Lekce 7.
V pondělí v 1hodinu mám kroužek s p.uč. Najmanovou a pak mám dramaták s paní učitelkou Machalovou. Pak j du ven bobovat.
Týden Denisy Pechové. V pondělí chodím s Taigym a Jejminou na procházky do parku a do lesa.
Future tenses – budoucí časy
Modální slovesa a jejich opisné tvary
Modální- způsobová slovesa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Linking Words and phrases
Semantic Translation Polysemy, meaning change and multiple interpretations. Final Presentation.
ŠKOLNÍ VÝLET C1.A.
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Verbs of Motion Fill in the blanks using the appropriate form of either motion verb given. Vzor: Tak malý Ivan už ___? Tak malý Ivan už chodí?
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Modal verbs Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_108 ZŠ Jenišovice.
Modal Verbs Insert into the following sentences the appropriate present tense forms of the modal verbs mít, moci, muset, smět, and umět, wherever they.
Perfective v. Imperfective Choose the appropriate form of the verb (either perfective or imperfective) to complete the following sentences. For some sentences.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
⇨ sto (nom. sg.; neutral) 200 ⇨ dvě stě (dual) 300, 400 ⇨ tři, čtyři sta (nom. pl.) 500 – 900 ⇨ pět, šest,… set.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_08 Název materiálu: Modální slovesa – gramatická cvičení Tematická oblast: Angličtina 2. ročník – strojírenské.
Přítomný čas Rewrite the following sentences in the present tense. Vzor: Bolela mě hlava. Bolí mě hlava. *Taken from Review Lesson 4, pg. 193, ex. 1 of.
Verbs of Motion II Fill in the blanks with either the perfective or imperfective form of the verb in parentheses. Vzor: Včera jsem (dojíždět/dojet) až.
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Present simple Present continuous
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_07
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Fonologie Cvičení číslo 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Feminine Nouns, Adjectives, and Demonstratives Czech 403.
ZLCJ0383 Čeština pro cizince III Zuzana měla hodně práce. Uklízela celý byt. Když uklidila celý byt, šla do kina. uklízet uklidit IMPERFEKTIVNÍ PERFEKTIVNÍ.
Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes? Koblížek, slavná postava v českých pohádkách. donut.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What will you be able to do tonight? We will be able to dance tonight!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_18.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Angličtina pro 2. stupeň Č. DUMu: VY_22_INOVACE_07_SLOVESO CAN.
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_08_A6_Bartonkova TÉMA : Minulý čas – nepravidelná slovesa OBSAH : Minulý čas – nepravidelná slovesa.
RODINNÝ VÝLET Klára Očadlíková, Sebastian Stryžak, Fanda Šimanovský.
Obsah 1. Odjezd 2. Hotel 3. Oficiální uvítání 4. Slovenská škola v Šal‘e 5. Šal‘a 6. Tvorba slovníku 7. Cyklo výlet 8. Výlet do Bratislavy 9. Odjezd.
MÍSTA Locative sg NÁMĚSTÍ-NA NÁMĚSTÍ NA NÁDRAŽÍ NÁDRAŽÍ.
Čeština: 8. lekce Czech language: 8 th lesson TEST 3. Communicative Competency: My daily routine. University city Brno. Grammar:. Where do you go versus.
Čeština: 6. lekce Czech language: 6th lesson
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Co je dnes? Kolikátého je dnes?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Where? 1) An adverb of place: Doma, tady, tam, vepředu, vzadu, nalevo, napravo, nahoře, dole, uprostřed … 2) A preposition + a noun in locative: V Praze,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Čeština: 11. lekce Czech language: 11th lesson
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY
Čeština: 7. lekce Czech language: 7th lesson
ANGLICKÝ JAZYK – 7. ROČNÍK
Čeština: 10. lekce Czech language: 10th lesson
Instrumentál singuláru
Basic phrases Dobrý den. (F) Ahoj./Čau. (I) Na shledanou. (F)
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Modal verbs.
ZPŮSOBOVÁ SLOVESA I. (Modal verbs I.)
Numerals 0 nula 1 jeden, jedna, jedno 11 jedenáct
Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_09
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_03
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
Název školy Střední škola obchodně technická , s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

 pondělí (n.)  úterý (n.)  středa (f.)  čtvrtek (m.)  pátek (m.)  sobota (f.)  neděle (f.)

 v pondělí  v úterý  ve středu  ve čtvrtek  v pátek  v sobotu  v neděli

 imperfective (uncompleted actions, actions in progress, repeted actions)  perfective (completed actions) Píšu . (imperfective) X Napíšu . (perfective) Učím se každý den. (imperfective) X Anatomii se naučím za jeden den. (perfective)

1)Prefixation Platit (impf.) – zaplatit (pf.) Dívat se (impf.) – podívat se (pf.) Vidět (impf.) – uvidět (pf.) 2) Suffixation Kupovat (impf.) – koupit (pf.) Vracet se (impf.) – vrátit se (pf.) 3) Irregular pairs with stem changes Brát (impf.) – vzít (pf.)

Doplňte slovesa ve správném tvaru: vracet se-vrátit se ____________ mi zítra tu knihu, Jano? V pondělí se vždy __________ domů pozdě. (já) kupovat–koupit Radka každý den ____________ chleba a rohlíky. Petře, _____________ si to auto? platit-zaplatit V obchodě vždy ___________ v hotovosti. (já) _______________ tu večeři, Pavle? dívat se-podívat se Každý večer se ____________ na televizi. (my) _____________ se na mou esej?

1) JÍT  Jdu (present tense): Jdu na koncert.  Půjdu (future tense): Zítra půjdu na koncert.  Přijdu (future tense): Přijdu brzy.  Odejdu (future tense): Odejdu za dvě hodiny. 2) JET  Jedu (present tense): Jedu na kole.  Pojedu (future tense): Pojedu na hory.  Přijedu (future tense): Přijedu v pondělí.  Odjedu (future tense): Odjedu za dvě hodiny.

1) NA + accusative M: na výlet, na koncert, na piknik, na tenis, na fotbal F: na procházk_, na fakult_, na universit_, na pošt_, na káv_/kafe N: na nádraž_, na náměst_ na piv_ 2) DO + genitive E.g. Do obchodu, do Prahy

NA + accusative: Open and unlimited space, actions, activities and some public institutions DO + genitive: Closed or limited space (including continents, most countries, cities, villages, shops, etc.)

školaangličtina nástupištěfakulta prácekancelář bankalekce Slovenskonemocnice Amerikatřída divadlokino Německokavárna

1) Hard or neutral consonants: Mi: -u: do obchodu, do vlaku, do hotelu F: -y: do Prahy, do Kanady, do Evropy N: -a: do města, do Brna, do divadla 2) Soft consonants; F + N ending in –e; Mi + F ending in –l Mi: -e: do pokoje F: -e: do stříně, do restaurace, do postele N: -e: do moře

 Z/ZE + genitive školaangličtina nástupištěfakulta prácekancelář lekcebanka Slovenskonemocnice Amerikatřída divadlokino Německokavárna

 Z/ZE + genitive Řecko Brno Skotsko Portugalsko Londýn Kanada Praha Slovensko Kypr Chicago

MUSET = must, have to (Už musím jít.) SMĚT = may (Smím odejít?) = to be allowed to (Smím tady zůstat.) MOCT = can – permission (Můžu se dívat na televizi?) = can - possibility (Můžete tam jít.) UMĚT = can - ability, to know, to know how to 1) Umím plavat. ⇨ UMĚT + INFINITIV 2) Umím česky. ⇨ UMĚT + ADVERB (a language) CHTÍT = to want (Chci jít domů.) MÍT = to be to, should, ought to (Mám už jít domů.)

Sg.Pl. 1. Musím, smím, umím1.____________________2.____________________ 3.____________________3. Musí/musejí, smí/smějí, umí/umějí Sg. 1. Můžu/mohu1.____________________ 2.___________________2.____________________ 3.___________________3. Můžou/mohou Sg. 1. Chci1.____________________ 2.___________________2.____________________ 3.___________________3. Chtějí

NE + modal verb: E.g. Nemusím, nesmím, nemůžu, neumím English vs. Czech: I must/have to. = Musím. I do not have to. = Nemusím. I must not. = Nesmím.

Pojedu/jedu + instrumental: vlakem (m.) autobusem (m.) taxíkem (m.) trolejbusem (m.) autem (n.) tramvají (f.) Poletím/letím + instrumental: letadlem (n.) M + N ⇨-em F: 1) Soft consonant ⇨ -í 2) Hard consonant ⇨ -ou

Píšu tužkou a perem. Jím příborem. Myju se teplou vodou. ⇨instrument in Czech, with in English Do kina půjdu s Alenou. Pojedu s přítelkyní. Jedeš sám, nebo s přítelem? ⇨s/se + instrument in Czech, with in English

(Buď) – nebo = either – or (Buď) pojedu do Prahy nebo do Brna. (Ani) – ani = neither – nor Do Prahy nepojedu (ani) v sobotu ani v neděli.