Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_06_A7_Bartonkova TÉMA: Budoucí čas OBSAH: Budoucí čas ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Žáci se seznámí s vyjádřením budoucího času pomocí WILL a SHALL. Hodina umožňuje žáků přímou interakci s učivem, neboť učitel se může kdykoliv vrátit zpět k probíranému gramatickému jevu. Po vysvětlení gramatiky následují cvičení, na nichž si žáci opakují učivu. Cvičení jsou různorodá a umožňují tak žákům širší záběr probíraného učiva, které v současnosti učebnice a pracovní sešity neumožňují. Snímek č obsahuje hypertextový odkaz, díky němuž si žáci mohou ověřit své zvládnutí učiva přímo ve škole. Součástí hodiny je rovněž domácí úkol, který by měli žáci na následující hodinu vypracovat. Hodina je připravována k odučení v multimediální či počítačové učebně.

3 Budoucí čas lze vyjádřit několika způsoby:
vazbou BE GOING TO PŘÍTOMNÝM ČASEM PRŮBĚHOVÝ POMOCNÝM SLOVESEM WILL pomocné sloveso WILL užíváme tehdy, chceme – li vyjádřit úmysl nebo záměr, ale nejde o definitivní rozhodnutí WILL je ale pouze pomocné sloveso, proto musí být doplněno infinitivem plnovýznamového slovesa např. I will go I will write WILL platí pro všechny osoby

4 Věta oznamovací se tvoří následovně:
podmět + will + plnovýznamové sloveso +…….. I will write You will write He will write She will write We will write They will write můžeme také použít zkrácený tvar - 'll I'll write = I will write She'll write = She will write časové výrazy užívané s budoucím časem: tomorrow zítra next week/month příští týden/měsíc in the future v budoucnu

5 Otázka vytvoříme tímto schématem:
Will + podmět + plnovýznamové sloveso + ……. Will you write a test? Budete psát test? Will they play tennis? Budou hrát tenis? Will she be at home? Bude doma? Příslovce + will + podmět+ plnovýznamové sloveso + … What wiĺl you do? Co budeš dělat? When will he return? Kdy se vrátí? Where will they live? Kde budou bydlet?

6 Zápor se tvoří pomocí WILL a záporkou NOT
I will not be at home. Nebudu doma. She will not sing. Nebude zpívat. They will not go home. Nepůjdou domů častěji je ale užíván zkrácený tvar WON' T They write a test. Nebudou psát test. I won't learn Frech. Nebudu se učit francouzsky. She won't play tennis. Nebude hrát tenis.

7 budoucí čas lze vyjádřit pomocí pomocného slovesa SHALL
toto se užívá pouze v 1. os. č. j. a 1. os. č. mn. dnes je využíváno málo, jedná se spíše o knižní tvar nebo je využíván k vyjádření žádosti Shall I open the window? Mohu otevřít okno? Shall we go home? Můžeme jít domů?

8 Make a sentence, a question and negative
She They We He I

9 Translate Koupíte si nové auto? Will you buy a new car?
Oni přijdou domů v 7. They will come home at 7. Já se nebudu dívat na televizi. I won't watch TV. Budeš poslouchat nové CD. Will you listen to new CD? Oblékneš si to nové tričko? Will you dress the new T-shirt? Maminka bude vařit večeři. Mum will cook dinner. Nenavštívíme babičku příští týden. We won't visit our Granny next week. Ona bude zalévat květiny. She will water the plants.

10 Do this test.

11 Your homework Petr bude hrát fotbal s Pavlem. Ona nebude tančit sama.
Navštívíte Lucy příští týden? V pátek nepůjdu do školy. On bude slavit narozeniny. Pojedou do Francie příští měsíc? Nebudeme tě poslouchat. Zítra budu uklízet. Jak dlouho tu zůstanete? Já nebudu žít na vesnici.

12 Citace KOCIÁNOVÁ, Mgr. Zdeňka; KOCIÁN, Mgr. Petr. New English for You - workbook. Nový Jičín: EDUCI, 2004, ISBN KOCIÁNOVÁ, Mgr. Zdeňka; KOCIÁN, Mgr. Petr. New English for You - Pupil´s book. Nový Jičín: EDUCI, 2004, ISBN VÍT, Marek. Budoucí čas [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Ilustrace : Kliparty Office


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"

Podobné prezentace


Reklamy Google