FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Advertisements

INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
1. cvičení úrokování.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
_________________________________________
MS EXCEL Funkce PLATBA.
Základy financí 3. hodina.
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Časová hodnota peněz ..
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika investic.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Seminář o stavebním spoření
ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY
1. cvičení úrokování.
ÚROKOVÁNÍ. Rozlišujeme dva druhy úrokování Jednoduché úrokování  užití AP v praxi  použití výjimečné  např. cenné papíry, směnky Složené úrokování.
Investiční činnost.
VY_62_INOVACE_01_FINANCE Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
2. lekce Úročení. Citát dne Mnohem příjemnější než dělat literaturu, je dělat peníze. Voltaire.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Metody řízení tržních rizik
KSO/FIPV1 Příklad 11.1 Michaela Petrovová K06367.
prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
Prezentace příkladu 7.3. z FIPV1
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
N_OFI_2 2. Přednáška Opce Ing. Miroslav Šulai, MBA 1.
Nauka o podniku Rentabilita.
Nominální a reálná úroková sazba
Matematické modely ve finanční sféře
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_01 Název materiáluFinanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_03 Název materiáluFinanční.
FINANČNÍ MATEMATIKA Jiří Matějíček MENDELU, LDF Brno Kurz CŽV – 2. výukový blok dne
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční gramotnost: Počítání s procenty. PROCENTA A ÚROK 01 Počítání s procenty 2 Existují 2 skupiny lidí. Ti, kteří úroky platí, a ti, kteří je inkasují.
ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.
Call opce a put opce Datum: 16. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Co jsou opce? Datum: 9. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_05 Název materiáluÚrokovací.
Finanční matematika 2. část
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Příklad (investiční projekt)
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Transkript prezentace:

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA doc. RNDr. Petr Budinský, CSc.

FINANČNÍ MATEMATIKA Budoucí hodnota při různých typech úročení VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme FV = 100.000 Kč a úrokovou sazbu r = 12 %. Jak se zhodnotí uvedená investice během 3 let. … … VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Současná hodnota vypočtená z budoucí hodnoty VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme peněžní toky dané následující tabulkou a úrokovou mírou r = 6 %, přičemž úroky jsou připisovány: a) jedenkrát ročně VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme peněžní toky dané následující tabulkou a úrokovou mírou r = 6 %, přičemž úroky jsou připisovány: b) spojitě VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Výnosové procento (výnos) při pevných peněžních tocích VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Rovnosti a nerovnosti mezi výnosy VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Investujeme částku P = 10.000 Kč na dobu 5 let, přičemž po 5 letech inkasujeme částku FV = 21.000 Kč. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme půjčku 1.000.000. Kč na 10 let. Tato půjčka je splácena v pravidelných ročních splátkách (ve stejné výši) tak, aby poskytovala výnos y(1) = 8 % p. a. 1.000.000 = C (1/(1+ y) + 1/(1+ y)2 + ... +1/(1+ y)10) 1.000.000 = C[1-1/(1 + y)10]/y C = 1.000.000 ⋅ 0,08/[1 −1/1,0810 ] = 149.029,49 Kč Z této splátky bude 80.000 činit splátka úroků a o zbylou částku 69.029,49 Kč se sníží splácená částka - zbytková část bude tedy činit 930.970,51 Kč. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Tabulka splátek VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Dluhopisy VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Součtový vzorec pro cenu dluhopisu VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Pravidla pro dluhopisy Pravidlo 1: Je-li výnos y roven kupónové sazbě c, potom je cena dluhopisu P rovna jeho nominální hodnotě FV; je-li výnos y větší, resp. menší než kupónová sazba c, potom cena dluhopisu P je menší, resp. větší než nominální hodnota FV. Pravidlo 2: Jestliže cena dluhopisu vzroste, resp. klesne, má to za následek snížení, resp. zvýšení výnosu dluhopisu. Obráceně: pokles, resp. vzestup úrokových sazeb (výnosů) má za následek vzestup, resp. pokles cen dluhopisů VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Pravidla pro dluhopisy Pravidlo 3: Prodává-li se dluhopis s diskontem, resp. s prémií, potom v případě, že se výnos dluhopisu nezmění, snižuje se výše diskontu, resp. prémie se zkracováním doby do splatnosti dluhopisu. Pravidlo 4: Prodává-li se dluhopis s diskontem, resp. s prémií, potom v případě, že se výnos dluhopisu nemění, diskont, resp. prémie se snižuje se zvyšující se rychlostí s tím, jak se doba do splatnosti dluhopisu zkracuje. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Pravidla pro dluhopisy Pravidlo 5: Pokles ve výnosu dluhopisu vede ke zvýšení ceny dluhopisu o částku vyšší než je částka (v absolutní hodnotě) odpovídající snížení ceny dluhopisu stejně velkém vzestupu ve výnosu dluhopisu. Příklad: Uvažujme 5letý dluhopis s nominální hodnotou FV = 1.000 Kč, kupónovou sazbou c = 10 % a výnosem y = 14 %. Výnos 12 % 13 % 14 % 15 % 16 % Cena 927,90 894,48 862,68 832,39 803,54 Přírůstek 65,22 31,80 -30,29 -59,14 VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Pravidla pro dluhopisy Pokračování příkladu: VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Závislost ceny dluhopisu na zbytkové době do splatnosti VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Oceňování dluhopisu - obecně VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA A + B = 360 VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme 5letý dluhopis s nominální hodnotou FV = 10.000 Kč vydaný 6. 2. 1998 se splatností 6. 2. 2003 a s kupónovou sazbou C = 14,85 %. Výnos toho to dluhopisu byl y = 7 % ke dni 9. 11. 1999. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Citlivost cen dluhopisů na změny ve výnosech Modifikovaná durace dluhopisu Dmod je kladné číslo, které vyjadřuje, o kolik procent se zvýší, resp. sníží cena dluhopisu, jestliže se výnosy sníží, resp. zvýší o 1 %. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Macaulayova durace VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Macaulayova durace VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Parametry dluhopisu jsou následující: FV = 1.000 Kč, n = 5, c = 10 %, y = 14 %. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Závislost durace na C, Y a n 1. 2. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Závislost durace na době do splatnosti VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Odhad změny ceny dluhopisu Příklad: a) b) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Konvexita dluhopisu Konvexita je někdy nazývána „zakřivením“ dluhopisu. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Výpočet konvexity CX = 2/y2 VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA INVESTIČNÍ MATEMATIKA Rizika při investicích do dluhopisových portfolií VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme pětiletý bezkupónový dluhopis, který má nominální hodnotu FV = 1.000 Kč a poskytuje výnos y = 4 %. Do tohoto dluhopisu investujeme a) na 3 roky VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad b) na 7 let VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Investiční horizont X Durace Investujeme-li do konkrétního dluhopisu a je-li náš investiční horizont příliš: krátký - utrpíme ztrátu při vzestupu výnosů („kapitálová ztráta“ > „vnos z reinvestic“) dlouhý - utrpíme ztrátu při poklesu výnosů („ztráta z reinvestice“ > „kapitálový výnos“) Je-li investiční horizont roven (Macaulayově) duraci dluhopisu, potom je „kapitálová ztráta“, resp. „ztráta z reinvestic“ pokryta „výnosem z reinvestic“, resp. „kapitálovým výnosem“, a to při vzestupu i při poklesu výnosů. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme 8letý dluhopis, který má nominální hodnotu FV = 1.000 Kč s kupónovou sazbou c = 9,2 % a výnosem y = 9,2 %. Pomocí tohoto dluhopisu budeme postupně investovat na 1 rok, 2 roky, 3 roky, …, 8 let. Budeme tedy postupně předpokládat 8 nákupu uvedeného dluhopisu. Tyto scénáře předpokládají postupně výnosy ve výši 8,4 %, 8,8 %, 9,2 % (nezměněný výnos), 9,6 % a 10 %. Kombinací zvolené investiční strategie s konkrétním scénářem vývoje výnosů dostaneme 40 různých možností. Pro každou z těchto možností vypočteme výnos k příslušnému investičnímu horizontu. Všechny výsledky jsou shrnuty v tabulce s tím, že každá možnost je popsána blokem, který nazveme hnízdem. Cena dluhopisu P = 1.000 Kč. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Durace dluhopisového portfolia VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Změna hodnoty V0 při změně výnosového procenta VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Konvexita dluhopisového portfolia VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Vliv konvexity na chování dluhopisových portfolií VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Změna hodnoty V4 při změně výnosového procenta VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Chceme investovat částku 2 800 000 Kč na dobu 5 let, přičemž k dispozici máme dva bezkupónové dluhopisy A, B: Sestavíme portfolio zajištěné proti úrokovému riziku a vypočteme jeho výnos k investičnímu horizontu za předpokladu, že se výnosy den po nástupu portfolia zvýšily, resp. snížily o 1%. VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Derivátové kontrakty VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Forwardový kontrakt VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Opční kontrakt VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Grafy zisku a ztrát z opcí VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Portfolia složená z opcí VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Býčí strategie (Bullish Spread) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Medvědí strategie (Bearish Spread) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Motýlí strategie (Butterfly Spread) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Strategie kondora (Condor Spread) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Dolní V - kombinace opcí put a call (Bottom Straddle) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Dolní U - kombinace opcí put a call (Bottom Strangle) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

Zajištění akcie proti poklesu (Hedging) VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Parita put-call VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Příklad: Uvažujme 6měsíční call opci s uplatňovací cenou X = 100 Kč na akcii, jejíž cena St = 100 Kč. Cena této opce ct = 10 Kč, úroková míra r = 8 % p.a. (spojité úročení). Vypočteme „spravedlivou“ cenu put opce se stejnou uplatňovací cenou. Cena put opce je p = 5 Kč místo ceny vypočtené na základě parity put a call opcí (6,08 Kč). Put opce je tedy nadhodnocena (nebo call opce podhodnocena), což umožňuje realizovat čistý zisk ve výši VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Dlouhá pozice Krátká pozice VŠFS FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA