Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Advertisements

Chemická termodynamika I
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
KALORIMETR.
Vnitřní energie, práce, teplo
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
Struktura a vlastnosti plynu
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Molekulová fyzika a termika
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
V. PLYNY. IDEÁLNÍ PLYN:   molekuly zanedbatelné velikosti   síla mezi molekulami zanedbatelná   molekuly se chovají jako dokonale pružné koule Pro.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Teplo Ing. Radek Pavela.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Směsi plynů Rozdělení výpočtu plynů :
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Příklad tepelně izolované soustavy:
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Měrná tepelná kapacita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo ZŠ Velké Březno.
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Molární hmotnost, molární objem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_694.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_10 Název materiáluPráce plynu,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_14 Název materiáluIzobarický.
Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
Avogadrův zákon.
Stavová rovnice ideálního plynu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Základní pojmy.
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
„Svět se skládá z atomů“
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
Struktura a vlastnosti plynu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Třída 3.A 15. hodina.
Agrochemie – 7. cvičení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Transkript prezentace:

Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka jeho paží je 50 cm a energetická hodnota makového těsta je 1200 kJ/100 g. Hmotnost rukou neuvažujte. Získaná energie je E =250g.1200 kJ/100g=3000 kJ. Tato rovnice se musí rovna vydané energie, která je E = N.mgh,kde N je počet zvednutí Sportovec musí zvednout činku krát.

Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. O kolik stupňů by vzrostla tělesná teplota sportovce, kdy veškerou energii spálil (a nepotil se)? Dodaná energie je 3000 kJ se musí rovnat energii potřebné na ohřátí tělesa o hmotnosti m (uvažujme 80 kg) o teplotní rozdíl  T, při měrné tepelné kapacitě c (uvažujme 4184 J/kg/K, tj. hodnotu pro vodu).

Termodynamika Tlaková nádoba o objemu 40 l obsahuje 10 kg oxidu uhličitého. Láhev vydrží maximální tlak 32 MPa. Určete, při jaké teplotě plynu může dojít k roztržení láhve. Molární hmotnost oxidu uhličitého je M(CO 2 )=M( 6 C)+2M( 8 O)= =44 g/mol. Látkové množství n deseti kg CO 2 je proto V tomto vztahu je praktičtější dosazovat molární i ‘obyčejnou’ hmotnost v gramech, protože molární hmotnost v gramech odpovídá celkovému nukleonovému číslu a dobře se pamatuje. Jinak bychom museli dosazovat obojí v kg: Molární hmotnost oxidu uhličitého je M(CO 2 )=M( 6 C)+2M( 8 O)= =44 g/mol. Látkové množství n deseti kg CO 2 je proto V tomto vztahu je praktičtější dosazovat molární i ‘obyčejnou’ hmotnost v gramech, protože molární hmotnost v gramech odpovídá celkovému nukleonovému číslu a dobře se pamatuje. Jinak bychom museli dosazovat obojí v kg:

Termodynamika Tlaková nádoba o objemu 40 l obsahuje 10 kg oxidu uhličitého. Láhev vydrží maximální tlak 32 MPa. Určete, při jaké teplotě plynu může dojít k roztržení láhve. Teplota, při které bude dosažen maximální tlak 32 MPa je rovna

Látkové množství Mezi nejúčinnější látky dráždící horní cesty dýchají patří jed Clark II, (C 6 H 5 ) 2 AsCN. Hranici minimální dráždivosti je pouze 0,02 mg/m 3. Kolika molekulám tato hodnota odpovídá? Kolik molekul při této koncentraci je v prázdném půllitru od piva? M(As) = 75 g/mol. Půllitr obsahuje 0, , = 2, částic. Molární hmotnost Clarku je M(Clark)=2.(6.M(C)+5M(H))+M(As)+M(C)+M(N) =2.( ) g/mol=255 g/mol. Počet částic N je roven N = N A.n, kde N A je Avogadrova konstanta a n je látkové množstí n = m/M. V jednom m 3 je 4, částic

Látkové množství

Vztlaková síla

Proudění kapaliny

Teplo & Fázové přeměny