Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe."— Transkript prezentace:

1 Struktura a vlastnosti plynů

2 Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe 2.Molekuly ideálního plynu na sebe navzájem silově nepůsobí kromě vzájemných srážek 3.Vzájemné srážky molekul ideálního plynu a srážky těchto molekul se stěnami nádoby jsou dokonale pružné

3 Rozdělení molekul podle rychlostí

4 Střední kinetická energie molekuly plynu

5 Stavová rovnice ideálního plynu Plyn lze charakterizovat stavovými veličinami – tlak, teplota, objem, počet molekul, látkové množství Popisující veličinyTvar stavové rovnice p, V, T, N p, V, T, n p, V m, T p, V, T, m, M m p, V, T

6 Avogadrův zákon

7 Izotermický děj s ideálním plynem

8 Izochorický děj s ideálním plynem

9 Izobarický děj s ideálním plynem

10

11 Měrná tepelná kapacita

12 Adiabatický děj s ideálním plynem

13 Jak se změní tlak plynu, pokud objem zůstane konstantní a teplota vzroste 4x?

14 Určete hustotu kyslíku při tlaku 5 MPa a teplotě 27°C

15 Hustota vodíku při teplotě 0°C a normál. tlaku je 0,00009 kg/l. Určete objem, který zaujimá 1g H při 200°C a normál. tlaku.

16 V jaké hloubce pod povrchem jezera se bude hustota vzduchové bubliny rovnat 1 % hustoty vody (p : 1000 kg/m3). Teplota vzduchové bubliny je 4°C a venkovní tlak vzduchu je 0,1 MPa. Hustota vzduchu při normálním tlaku a teplotě 0°C je p = 1,293 g/m3.

17 Vzduch v pneumatice má při teplotě -4°C tlak 320 kPa. O kolik kPa budeme muset upustit pneumatiku, abychom měli stejný objem při 20°C?

18 Plyn má při 0°C objem V. Při jaké teplotě bude mít třetinový objem? Uvažujte konstantní tlak.

19 O kolik se zvětší vnitřní energie dusíku N2 o hmotnosti 200 g a jakou práci plyn vykoná, když se ohřeje z 20°C na 100°C? Řešte zvlášť pro izobarický a izochorický děj.


Stáhnout ppt "Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe."

Podobné prezentace


Reklamy Google