Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník (Hotelnictví) M/01 Tématická oblast: Oběžný majetek – členění a koloběh Oběžný majetek – členění a koloběh Předmět Ekonomika Ekonomika Anotace: Výukový materiál slouží k ucelení informací o majetku firmy Výukový materiál slouží k ucelení informací o majetku firmy Šablona Číslo materiálu III/2-34 III/2-34 III/ III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Oběžný majetek (členění) 1. Zásoby (u níže uvedených doplňte příklady): materiálu …. nedokončených výrobků ……. polotovarů ………. hotových výrobků ……… zboží ……….. zvířat ………..
Určete správný druh zásob Deska dřeva pro stolaře Předsmažené hranolky Rozešité kalhoty Benzín Kancelářské potřeby – papír.. Hotové kalhoty – nemají vypočtenou hodnotu Hotové kalhoty – mají vypočtenou hodnotu zboží výrobek materiál polotovar nedok.výrobek materiál materiál Výrobek, materiál, polotovar, nedokončený výrobek, zboží,
Oběžný majetek (členění) 2. Peníze: hotovost v pokladně prostředky na bankovním účtu ceniny …. ??? krátkodobé cenné papíry … ??? pohledávky … ???
Koloběh oběžného majetku (vysvětlení pojmu „oběžný“) Úkol: Seřaďte následující situace (formy oběžného majetku) do správné posloupnosti. Nákup, peníze, výroba, prodej, materiál, hotový výrobek, nedokončený výrobek, zboží, peníze, výdej ze skladu materiálu do výroby, převod z výroby do prodejny Pomůcka k určení správné posloupnosti = PENÍZE „vydělávají“ další PENÍZE PENÍZE „vydělávají“ další PENÍZE
Správné řešení Peníze – nákup - materiál – výdej ze skladu materiálu do výroby – výroba – nedokončený výrobek – hotový výrobek – převod z výroby do prodejny – zboží - prodej – a zase peníze!!!! Nákres koloběhu OM (z učebnice nebo z tabule)
S oběžným majetkem souvisí pojem zásobování Každý podnikatelský subjekt by měl mít zájem o efektivitu ve všech oblastech firmy a konkrétně u zásob je nutné dodržovat tzv. zásady racionálního zásobování: nakupovat jen to, co potřebujeme, nakupovat jen tolik, kolik toho potřebujeme, zvažovat náklady související s pořízením zásob.
Použité zdroje: 2. MACH, J. Ekonomika pro SOU: obor kuchař/číšník. 1. vydání. Praha: Fortuna, ISBN Vlastní tvorba 1.ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled. Zlín: CEED, ISBN