Fyziologie a biochemie výživy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Složení tělních tekutin
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Funkce dutiny ústní a jícnu Aleš Pól 7. kruh. Dutina ústní funkce: řeč žvýkání chuť sekrece slin polykání.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
anatomie a fyziologie mluvních orgánů
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Fyziologie a biochemie výživy 1.přednáška

Výživa Příjem potravy ze zevního prostředí je nezbytný pro udržení životních funkcí Zevní prostředí – zdroj ML, V, esenciálních látek Zevní prostředí – odstraňovány produkty metabolismu

Výživa Orgány, které se podílejí na vstřebávání do krve a lymfy jsou uloženy v tr.traktu Dělení: horní (ústa, jícen, žaludek) střední (tenké střevo) dolní (kolon) další orgány

Úkoly GIT Trávení: mechanické a chemické zpracování potravy Vstřebávání: přestup selektovaných látek stěnou GIT Skladování: vyrovnání nárazovitého příjmu potravy Ochrana: vlastní imunitní systém a trávení likvidují mikroorg.a rozrušuje se antigenní struktura látek Endokrinně aktivní látky : uvolňují se při zpracování a vstřebávání potravy

Mechanismus trávení Potrava je vystavena fyzikálním a chemických vlivům – trávenina – chymus Horní část GIT – mechanické rozmělnění a rozpuštění některých součástí Enzymatické štěpení – mohlo by začít v ústech, ale potrava je velmi krátce, nejvíce se chemické štěpení děje v žaludku – smíchání s HCl, nastává enz.rozklad bílkovin, pokrčující v tenkém střevě společně s rozkladem T, S a dalších org.látek

Mechanismus trávení Tenké střevo – z tráveniny resorbována převážná většina látek potřebných pro organismus Tlusté střevo – trávenina se zahušťuje, působení mikroorganismů a mění se ve stolici V GIT probíhají přesuny tekutin ve smyslu exkrece a resorpce

Řízení GIT Nervově – vlastní nervové pleteně ovlviňované parasympatikem Humorálně – hormony produkované přímo v GIT Přímým mechanickým a chemickým působením obsahu Vysoký stupeň autonomie – většina funkcí je ovládána vlastním nervovým a hormonálním systémem

Trávení v ústech První kontakt s tr.traktem Hrubé mechanické zpracování – žvýkání – chuť, čich, dotyk – informace o kvalitě potravy Znamená přípravu GIT na trávení potravy, zároveň může být ochranným mechanismem Mech.příprava – rozmělnění pomocí zubů a jazyka a tvorba soust, která jsou obalována ochranné vrstvy mucinu Potrava se částečně rozpouští ve slinách, vyrovnává se teplota

Pohyby ústní dutiny Zajišťuje kosterní svalstvo Část obličejového svalstva – pohyb rtů, uzavření dutiny ústní, sání, artikulace Žvýkací svaly – pohyb dolní čelisti spojený se žvýkáním a artikulací Svaly jazyka – rozmělnění potravy, tvorba soust, posouvání potravy, polykání, artikulace Svaly oblasti hltanu - polykání

Ústa Neprobíhá významné trávení ani vstřebávání, i když sliny obsahují trávicí enzymy Resorpční schopnosti sliznice se využívá při aplikaci některých léků

Žvýkání Svalová činnost, kdy je za pomoci jazyka potrava zuby řezána, trhána, drcena na menší části a zároveň promíchávána se slinami Usnadňuje a urychluje trávení Žvýkací reflex – nervové centrum řídící žvýkání je v mozkovém kmeni

Žvýkání Spouštěč: podráždění dutiny ústní tuhým soustem, je vyvolán reflexní pokles tonu žvýkacího svalstva s následným prudkým, poklesem dolní čelisti Pokles je provázen prudkým protažením žvýkacích svalů, což vyvolá jejich kontrakci Kontrakce vede k přitlačení sousta na povrch dutiny ústní a k opakování celého reflexního děje

Sliny Sekretem 3 párů velkých slinných žláz, které popsal ve 2.století Galen, a dalších drobných žlázek rozesetých po celých ústech Významné pro správnou funkci dutiny ústní, jícnu a žaludku Sekrece je stálá, může i výrazně stoupnout – vyvolaná sekrece Závisí také na úrovni hydratace organismu

Sliny Při nedostatku vody tvorba slin klesá a vysychají ústa a hltan Pocit žízně Průměrně do 2 l slin denně pH neutrální, jsou hypotonické v porovnání s plazmou Obsahují 99,4% vody, organické (mucin, alfa amylázu, lozozym, imunoglobulin A) a anorganické látky (H2O, HCO3, I, K, Cl, Na, Ca, fosfáty)

Význam slin Muciny uhlazují povrch sousta a tím usnadňují jeho zpracování v ústech, chrání sliznici Rozpouštědlo částečné, začátek trávení škrobů Stimulace chuťových pohárků Ochrana před infekcí imunoglubulin A Čištění dutiny ústní a jícnu od zbytku potravy Vápenaté ionty chrání zubní sklovinu před odvápněním

Hltan a jícen Hltan místo, kde dochází k definitivnímu odd. vstupu do GIT a do dýchacích cest Jícen je součástí GIT, která dokončuje polykací akt Svalovina je v horní části příčně pruhovaná, ve střední smíšená a v dolní hladká stejně jak žaludek a střevo Horní část vyšší tlak – horní esefagální svěrač a dolní esofagální svěrač

Polykání Vyžaduje přesnou koordinaci mnoha svalů úst, nosohltanu, hrtanu, jícnu, žaludku a svalů dýchacích Bývá rozdělováno podle místa, kde se nachází sousto Průběh polykání: žvýkání rozmělní potravu a promíchává se slinami, sousto je vtlačeno dozadu do d.ústní a hltanu, tam je vyvolán polykací reflex – dotykem podráždí kořen jazyka, patrové oblouky a hltan