Elektronická komunikace, podpora EU a veřejná správa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
a Internetové dispečinky
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Komplexní řešení metropolitních sítí
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Celostátní síť pro venkov
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
e-learning Lucie Rohlíková
ČD-Telematika a.s., Pod Táborem 6, Praha 9 Internet a elektronické komunikace pro veřejnou správu z pohledu ČD-Telematika a.s. Ing. Miroslav Šídlo.
IP telefonie studie a co dál
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Elektrotechnika Stroje a zařízení
Město Nové Město na Moravě Projekt Regionální informační síť iNOVOMĚSTSKO
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky e-Learning na Portálu veřejné správy Renata Brožková, Jiří Průša Ministerstvo informatiky.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Metropolitní a regionální sítě Nejen infrastruktura, ale i obsah.
======!"§==Systems= Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš Strana: 1 Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš T-Systems.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Mobilní komunikace ve státní správě a samosprávě Možnosti využití mobilních sítí pro komunikaci s občany a a správními orgány.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Zdravotnictví Ústeckého kraje on-line Lenka Jeřábková ČD - Telematika a.s. Martin Zeman, Jan Pejchal Krajská zdravotní,
Nový KIVS Technologická část
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
T-Mobile Moje Info Možnosti využití SMS v komunikaci s občany.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí REGEO ICT ŘŠENÍ PRO VENKOVSKÝ TURISMUS.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Telekomunikační a informační infrastruktura
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Informační zdroje české veřejné správy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Elektronická komunikace, podpora EU a veřejná správa

Představení společnosti TTC MARCONI TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. vznik v roce1993… Itálie USA Německo Velká Británie ... jako zastoupení obou firem pro střední a východní Evropu

Představení společnosti TTC MARCONI Společnost byla založena v roce 1993 jako společný podnik mezi společnostmi TTC TELEKOMUNIKACE a Marconi Podnikatelské aktivity jsou zaměřeny především do oblasti návrhu, dodávek a realizace telekomunikačních řešení a služeb pro provozovatele telekomunikačních sítí Aktivně působíme na trhu v České republice, Slovenské republice, Ukrajině a Rusku.

Nejvýznamnější zákazníci v ČR Veřejný operátor Český Telecom Alternativní operátoři GTS Novera T-Systems - Pragonet Radiokomunikace net4net (TransgasNet) Broadnet Telenor

Nejvýznamnější zákazníci v ČR Alternativní operátoři služby ČD-Telematika ČEZnet Rozvodné energetické závody Státní správa a velké podniky Ministerstvo vnitra Ministerstvo obrany Orgány státní správy České dráhy Transgas Partneři SITEL Praha Vegacom AŽD Praha

Podpora rozvoje komunikační infrastruktury Evropské strukturální fondy Dotace na rozvoj vysokorychlostního přístupu

Evropské strukturální fondy Zaměření na méně rozvinuté regiony a na regiony, které procházejí ekonomickou nebo sociální restrukturalizací Informační společnost je hybnou silou ekonomického rozvoje

Evropské strukturální fondy Katalyzátor dalšího vývoje Modernizace a zefektivnění veřejného sektoru Stimulace poptávky soukromého sektoru Vývoj a rozvoj obsahu Zvyšování „Digitálních“ znalostí

Výhody a úskalí elektronické komunikace Komunikace je obousměrná na rozdíl od tištěných materiálů a regionálního TV vysílání, umožňuje širokou pluralitu zdrojů Informace lze kdykoliv a snadno aktualizovat, ale také mohou zastarat a stát se neaktuálními, a tím i matoucími Je přístupná všem (ale jen těm, kdo k ní umějí přistoupit) a vždy, a to i na dálku ze vzdálených míst Snižuje náklady na produkci, odpadají náklady na distribuci, umožňuje snadné vyhledávání informací O výhodách oproti tištěným obecním zpravodajům a analogovým regionálním TV kanálům dnes už nikdo nepochybuje *pokud je zajištěn přístup na internet Kromě informací pro obyvatele

Výhody a úskalí elektronické komunikace Vytváří nebezpečí „digitálního“ rozdělení společnosti z pohledu teritoriálního i socioekonomického Znamená totální změnu odvěkého modelu mezilidské komunikace O výhodách oproti tištěným obecním zpravodajům a analogovým regionálním TV kanálům dnes už nikdo nepochybuje *pokud je zajištěn přístup na internet Kromě informací pro obyvatele

Charakteristiky současných projektů Projekty zaměřené na vybudování přístupu k internetu na bázi WiFi technologie, v některých případech kombinované s bezdrátovými systémy pro varování obyvatelstva (el. sirény a veřejný rozhlas) Projekty řešící přístup k internetu v kombinaci optických a bezdrátových systémů Projekty kombinující přístupy podle A a B doplněné řadou SW a HW řešení, která podporují činnost místních samospráv.

Možná úskalí současných projektů Nerespektování principu technologické neutrality Krátká morální životnost řešení, nízká schopnost jejich další evoluce Malá nebo žádná otevřenost pro poskytovatele služeb, zejména však pro poskytovatele obsahu Omezení volné konkurence Přílišná snaha po originalitě, neexistence nebo nerespektování běžně užívaných standardů

Stručné shrnutí a subjektivní názor Převážná většina současných projektů je zaměřena hlavně na rozvoj infrastruktury Podle mého názoru by stálo za to, zaměřit se v dalších fázích projektů více na obsah, který by infrastruktura mohla a měla zprostředkovat Bylo by velmi užitečné více podpořit vzdělávání potenciálních koncových uživatelů, a to jak ze sféry podnikatelských subjektů, tak i ze sféry obyvatelstva Je nutné zajistit monitorování efektů vznikajících v důsledku realizace projektů podporovaných z veřejných zdrojů

Technologie a topologie síťové struktury

Používané technologie Přístupové sítě Bezdrátové technologie WiFi 2,4 a 5,8 GHz s generální licencí Výhody, nevýhody a související rizika Bezdrátové technologie 3,5 GHz v individuálně licencovaném pásmu Výhody a nevýhody a související rizika Optické technologie, optické kabely, Free Air optické systémy Technologie xDSL, ceny, dostupnost, LLU, VPN, regulace Páteřní sítě Bezdrátové systémy bod – bod v pásmu s generální licencí, nebo v individuálně licencovaném pásmu Optické přenosové systémy, optické kabely, optické konvertory, optické sítě vázané přímo na prvky IP struktury, metropolitní optické sítě

Používané topologie Přístupové sítě Jednoúrovňová hvězdicová struktura Výhody a nevýhody a související rizika

Používané topologie Přístupové sítě Dvouúrovňová hvězdicová struktura Výhody a nevýhody a související rizika

Příklad širokopásmového připojení Editoři, publikační politika Společná servisní platforma VoD server TV set Set Top Box Firewall IP Protection Proxy server TV set Set top Box Telefon, telefonní brána IP telefon Širokopásmová síť Přispěvatelé - uživatelé Školská zařízení

Používané topologie Páteřní sítě Liniová nebo hvězdicová struktura

Používané topologie Páteřní sítě Kruhová nebo „mesh“ struktura

Vazba na možnost poskytovat různé služby Základní požadavky Pouze přístup na internet s minimálním rozsahem garantovaných parametrů Připojení „veřejných míst“ a „informačních kiosků“ Přístup na internet pro individuální uživatele Rozšířené požadavky Komunitní portály, občas s požadavky na editační systémy, velkoplošné zobrazovače atd. Systémy hlasové komunikace po IP síti určené pro vnitřní komunikaci v rámci komunální/regionální správy

Další možné služby sběr informací: ankety, zjišťování veřejného mínění, elektronické odečty * e-platby e-shopping e-learning e-voting* on-line hry individuální informace na vyžádání poskytování jednoduchého SW (ke stažení nebo k okamžitému využití, např. "kalkulačky") *po doplnění o elektronický podpis

Poskytování SW - kalkulátory Zdroj: www.finance.cz aktualizované informace s možností porovnání on-line

Výhody širokopásmového připojení možnost stahování větších souborů (rozsáhlejší publikace, hudba, obrázky, video) e-learning na vyšší úrovni (hlas, video) videotelefonie videokonference sledování veřejných web-kamer (doprava, bezpečnost, počasí, příroda, výzkum,…) IP TV on-line hry pro větší počet hráčů *po doplnění o elektronický podpis

Má být připojení na Internet zdarma? + komunikace mezi úředníky státní správy z terénu a z domova + bezplatně šířený infokanál komunity + platforma pro VoIP pro občany a pro turisty, ovšem s relativně nízkou kvalitou - nutné investice na infrastrukturu ale přístup na internet stejně nebudou mít úplně všichni (je třeba mít vhodný terminál a mít základní znalosti a dovednosti) - problémy se zajištěním atraktivního a aktuálního obsahu a se zajištěním bezpečnosti sítě - brzy bude nutný HW upgrade sítě, a tedy další investice V současné době padá cena připojení na Internet v Evropě velmi prudce – ADSL: downstream 6 MB/s, upstream 576 kb/s pod 10 EUR, navíc ve výhodných balíčcích s volnými minutami v pevné i mobilní síti…..operátoři těžko hledají obchodní modely…. Pro zajištění bezpečnosti sítě a získávání kvalitního obsahu nemá obec lidské zdroje – nutná specializace – technika jde rychle dopředu, informace je třeba aktualizovat denně.

Vývoj multimediálních terminálů Asus Origami Origami a Sony-Ericsson P990i jsou novinky z letošního CeBITu Notebook + WiFi nebo GPRS Sony-Ericsson P990i Informační kiosek Neptun 2002 2004 2006

Příklad konferenčního systému je moderní komunikační systém z vlastního vývoje společnosti TTC TELEKOMUNIKACE. Umožňuje skupinovou hlasovou komunikaci, její řízení na bázi IP protokolu a přenos videosignálu. Obsahuje dvě „konferenční místnosti“ pro nezávislou komunikaci skupin účastníků.

Slovo závěrem Společnost TTC MARCONI navrhuje ICT projekty v celém rozsahu tohoto pojmu, včetně potřebné integrace různých technologií do jednoho funkčního celku Rozsahem projektů pokrývá potřeby jak velkých provozovatelů ICT, tak potřeby středních a malých podnikatelských subjektů Navrhujeme a realizujeme projekty také pro státní správu a samosprávu Společnost TTC MARCONI takovéto projekty implementuje a zajišťuje veškerou provozní podporu a potřebný servis

Ředitel strategického rozvoje Děkuji za pozornost Ing. Lubomír Bokštefl Ředitel strategického rozvoje e-mail: bokstefl@marconi.ttc.cz