Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_12 Název DUMu: Zavářky do polévek Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:
Střední škola Oselce Zavářky do hnědých polévek polévek Jsou to potraviny nebo výrobky, které se mohou zavařovat přímo do polévky, často je však zavařujeme mimo polévku, protože by nám mohli polévku (vývar) zakalit.
Střední škola Oselce Vaječná těsta Domácí nudle vejce, hrubá mouka, voda vypracujeme tuhé těsto necháme 15 minut uležet vyválíme tenké pláty a necháme proschnout nakrájíme nudle, velikost podle potřeby vaříme v osolené vodě
Střední škola Oselce Vaječná těsta Strouhání příprava stejná jako u nudlového těsta nudlové těsto strouháme na hrubém struhadle strouhání necháme proschnout a vaříme v osolené vodě
Střední škola Oselce Vaječná těsta Kapání mléko, hrubá mouka, vejce důkladně rozmícháme, necháme odležet 15 minut přes síto nebo struhadlo necháme kapat do mírně osolené vařící vody, nebo polévky
Střední škola Oselce Odpalované těsto Noky mléko svaříme s máslem, muškátovým květem a opatrně přisypáváme hrubou mouku, odpalujeme na plotně, dokud se nepřestane lepit necháme vystydnout, pak postupně přimícháme vejce navlhčenými kávovými lžičkami tvoříme noky a vaříme v mírně osolené vařící vodě hotové noky zchladíme ve studené vodě
Střední škola Oselce Odpalované těsto Krupicové noky postup stejný jako u noků, ale používáme mouku krupici
Střední škola Oselce Odpalované těsto Zeleninové noky uvaříme zeleninu (mrkev, květák...) nakrájíme na kostičky do vývaru od zeleniny přidáme máslo, opatrně přisypeme hrubou mouku a připravíme odpalované těsto necháme vychladnout, vmícháme vejce, nakrájenou zeleninu a hrášek navlhčenými kávovými lžičkami tvoříme noky a vaříme v mírně osolené vařící vodě hotové noky zchladíme ve studené vodě
Střední škola Oselce Játrové knedlíčky, noky, rýže umeleme hovězí játra, přidáme namočenou žemli, vejce, cibuli, strouhanku, hladkou mouku, česnek, sůl, majoránku a mletý pepř a promícháme vaříme ve vývaru nebo osolené vodě minut knedlíčky – tvarujeme malé kuličky noky – tvarujeme pomocí lžiček rýže – protlačujeme přes síto nebo hrubé struhadlo
Střední škola Oselce Masové knedlíčky jemně semeleme vepřové a hovězí přední maso, přidáme namočenou žemli, cibuli, strouhanku, hladkou mouku, sůl, vejce, mletý pepř a promícháme tvoříme malé kuličky (knedlíčky) vaříme ve vývaru nebo osolené vodě minut
Střední škola Oselce Špekové knedlíčky nakrájíme slaninu a roztavíme, přidáme nakrájenou žemli a opečeme z vajec, mléka a hrubé mouky připravíme těstíčko, přidáme orestovanou žemli se slaninou, mletý pepř, sůl, zelenou petrželku a vypracujeme těsto tvarujeme malé kuličky a vaříme ve vývaru nebo v osolené vodě minut
Střední škola Oselce Obiloviny Rýže přebereme, propláchneme studenou a pak horkou vodou vaříme v osolené vroucí vodě, pak scedíme a propláchneme ve studené vodě vařené vložíme do polévky Kroupy, krupky, perličky vaříme v osolené vroucí vodě, pak scedíme a propláchneme ve studené vodě vařené vložíme do polévky Krupici, vločky vaříme v polévce
Střední škola Oselce Zelenina např. - kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), květák, hrášek, fazolové lusky… zeleninu do polévky upravujeme krájením na nudle, kostky a plátky takto upravenou zeleninu vaříme ve vývaru
Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi domácí nudle jsou z odpalovaného těsta rýže je obilovina krupicové noky jsou z odpalovaného těsta krupici a vločky vaříme jenom v polévce ano ne ano ne
Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi játrové knedlíčky jsou z vepřového a hovězí předního masa, namočené žemle, cibule, strouhanky, hladké mouky, soli, vejce a pepře masové knedlíčky jsou z vepřového a hovězí předního masa, namočené žemle, cibule, strouhanky, hladké mouky, soli, vejce a pepře ano ne
Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.