Možnosti podniků v péči o životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Projektové řízení Modul č.1.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Systém managementu jakosti QMS
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
2.Marketingové prostředí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Ing. Petra Andrlová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
MARKETING.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Integrovaná výrobková politika I P P. Co to je a kvůli čemu?  Iniciativa EU s cílem formulovat obecnou výrobkově orientovanou environmentální politiku;
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
NAUKA O PODNIKU I Hmotný investiční majetek a materiál jako výrobní faktory.
PROJEKT TRAWA OBECNÁ PREZENTACE. TRAWA znamená zkratku slov: Technology Research Advanced Weed Application. Ve volném překladu: Technologie a pokročilý.
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Industry and Air Expert Team
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Integrované inspekční přístupy IPPC & inspekce Marinus Jordaan Koncepční poradce DCMR Notes.
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
ENV010 LCA - hodnocení životního cyklu výrobků a služeb.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Transkript prezentace:

Možnosti podniků v péči o životní prostředí

Klíčovým cílem podniku byl a zůstává zisk → každá aktivita musí být posouzena dle tohoto cíle

Vývoj vztahu podniku k ochraně žp Pasivní postoj – přijímání nařízení „shora“, → reaktivní strategie (viz snížení znečištění ovzduší v 90. tých letech) Koncové technologie – přesunou vzniklý odpad do jiné složky žp

Aktivní postoj – činnosti na ochranu žp jsou formulovány jako konkurenční výhoda → proaktivní strategie Preventivní opatření

Proaktivní strategie Strategie prevence znečištění Stojí u vstupu surovin a materiálů do podniku a snaží se o co nejefektivnější přerod do žádaných výstupů („každý odpad je neefektivně zpracovaný vstup“) Snižuje náklady na vstupy Snižuje náklady na nápravné akce

Strategie opětovného využívání zdrojů Zaměřuje se na výstup Z odpadů se snaží zachytit a vrátit zpět ještě použitelné materiály a energii Ideálem uzavřený koloběh Znovu-využití výrobků, recyklace materiálů, materiálová změna (využití energie vzniklé z likvidace výrobku

Preventivní opatření Nástroje orientované na proces výroby Složková legislativa (kontrola dodržování emisních limitů) IPPC (kontrola dodržování emisních limitů a prevence znečištění u zdroje) EMS (systémy řízení podniku) Čistší Produkce (minimalizace produkce znečištění a hledání alternativ)

Preventivní opatření Nástroje orientované na výrobky Ekodesign (čistší produkce aplikovaná na výrobek, na celý jeho „život“) Dematerializace – přeměna výrobku na službu LCA (informační nástroj identifikující vlivy na žp v rámci celého životního cyklu produktu) Některá legislativa, např k obalům, vyřazeným automobilům, zákazy určitých látek (CFC)