Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Advertisements

Změny teploty těles tepelnou výměnou
ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zásady sběru léčivých bylin
Petržel Petroselinum crispum.
Prezentace - Jarmila Kirvejová
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Biomy - popis.
Léčivé rostliny I..
Rostliny rybníka a jeho okolí
Jak je to s odpady ?.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.
Projekt – Ziel 3 / Cíl 3 Ahoj sousede – Hallo Nachbar Ekologická výchova pro všechny generace „ PAMPELIŠKY „ Bc. Vlasta Tesařová Bedřichov
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Stromy a keře.
HOBITI.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Hlávkový salát.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Strom po celý rok podzim
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů.
Zpracovala: Dominika Studená
Strom po celý rok Autor: Weissová Klára.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
Byliny.
Strom po celý rok Autor: Matěj Vyskočil JARO LÉTO zima PODZIM.
Lektvary Pro 1.ročník.
Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Kompostování Vyrobila g2.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Regenerační přípravky II.
Potravinářské zbožíznalství
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Autorka: Vendula Szappanosová
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_19_podzim
Strom po celý rok Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
jsou rostliny, které se pěstují na polích je označení pro skupinu rostlin a jejich plodů Plody luštěnin poskytují velké množství bílkovin.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas, na správném místě a správným způsobem. Nejlepší léčivé účinky mají rostliny čerstvě nasbírané. Čerstvé rostliny můžeme sbírat v časném jaru, někdy již od konce února a až do listopadu. Některé najdeme i v zimě pod sněhovou pokrývkou – pokud si pamatujeme jejich stanoviště (například vlaštovičník větší). Sbíráme je v době, kdy mají největší obsah léčivých látek: Květy – na začátku vykvétání Listy – před a po odkvetení Kořeny – časně na jaře nebo na podzim Plody – když jsou zralé

Sušení Rostliny před sušením nemyjeme, ale nadrobno je nařežeme. Nasbírané byliny volně rozložíme na plachtu nebo nepotištěný papír a sušíme ve stínu, anebo na vzdušném, teplém místě (na půdě), pokud možno rychle. Kořeny, kůru nebo velmi vodnaté rostliny musíme někdy sušit umělým teplem. Přitom však teplota nesmí překročit 35 oC. Kořeny důkladně omýváme, větvičky jmelí a vrbovky raději před sušením rozřežeme. Na zimu ukládáme jen ty rostliny, které po usušení při zlomení praskají. Pro uschování léčivek jsou nejvhodnější sklenice (nejlépe zelené) nebo uzavíratelné krabice. Nepoužíváme plastové a plechové nádoby. Rostliny chráníme před světlem. Zásobíme se pouze na zimu! Rostliny po čase ztrácejí léčebné účinky.

Příprava čaje Zápar nebo nálev: Čerstvé rostliny umyjeme, pokrájíme a dáme do skleněného džbánku nebo nekovového hrnečku. Vodu uvedeme do varu, odstavíme a zalijeme jí rostliny. Čerstvé rostliny vyluhujeme velmi krátce (stačí půl minuty!). Čaj musí být světlý, bledožlutý nebo světle zelený. Sušené rostliny necháváme vyluhovat déle (jednu až dvě minuty). Takto připravený čaj je lahodnější a má i příjemnější vzhled. Výluh za studena (macerát): Některé rostliny (např. sléz, jmelí bílé, puškvorec) se vařit nesmějí, neboť působením tepla by ztratily léčivé účinky. Z těchto rostlin získáváme čaj jen vyluhováním za studena. Množství uvedené v návodech u jednotlivých rostlin necháme vyluhovat ve studené vodě 8 až 12 hodin (přes noc), potom jen mírně zahřejeme (na teplotu vhodnou k pití) a denní dávku nalijeme do termosky (skleněné), kterou jsme před tím vypláchli vřelou vodou.

Dále se z bylin můžeme vyrábět: - Tinktury (esence) - Čerstvá šťáva - Kaše z bylinek - Bylinné „parné“ zábaly - Příprava masti a oleje

Bez černý má bílé květy a plody má černé.Bezu černému se říkalo různě například psí bez nebo smradlaví bez a jiné názvy. Z černého bezu se dělá i domácí šťáva, marmeláda nebo bezové víno. Bez černý 

Černý bez léčí a čistí tělo od usazených toxinů a je také výborným pomocníkem v chřipkovém období. Své místo si najde nejen v lékárničce, ale také v kuchyni. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dost velké množství vápníku. Vhodné jsou pro přípravu obkladů. Mladé listy rozmačkáme válečkem na nudle a přikládáme na bolestivé záněty kloubů, znehybněné klouby, na končetiny postižené revmatismem.