Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Pracovní program předsednictví ČR v Radě EU v oblasti energetiky Martin Říman Ministr průmyslu a obchodu ČR 26. ledna 2009, Senát PČR.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Vnější dimenze energetické politiky EU
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Aktuální problematika - Energetika
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Energetická politika EU, stanoviska ČR a vazba na SEK ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Nová energetická politika EU Seminář AEM 19. dubna 2006 Ing. Roman Čížek, DrSc ENVIROS, s.r.o, Praha Nová energetická politika EU.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ing. Josef Kastl, generální sekretář ČPU Žofín,
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha Josef Fiřt - ERÚ

2 Zelená kniha EU a regulace v energetice I.Vznik Zelené knihy a pozice ČR II.Hlavní cíle Zelené knihy a požadavky na členské státy III.Úloha ERÚ

3 Zelená kniha EU a regulace v energetice I.Vznik Zelené knihy  v minulosti členské státy odmítaly společnou energetickou politiku  summit v Hampton Cour+t – britské předsednictví, říjen 2005 → energetická politika EU  požadavky na přijetí společné EP v souvislosti s rusko – ukrajinsko – moldavskými dodávkami ruského plynu v závěru roku 2005

4 Zelená kniha EU a regulace v energetice  01/06 Francouzské memorandum k revitalizaci EP EU s ohledem na udržitelný rozvoj: -dostatek energie pro všechny -za rozumné ceny -za přijatelných vlivů na životní prostředí -požadavek na zpracování středně a dlouhodobé koncepce rovnováhy (potřeba x výroba; ? import) -lepší využívání energií (bydlení, doprava, průmysl, zemědělství) -záruka rozvoje JE -partnerství EU s Ruskem, Indií, Čínou

5 Zelená kniha EU a regulace v energetice  01/06 Dokument rakouského předsednictví „Nová energetická politika EU“: -reakce na aktuální problémy na trhu s ropou a plynem -vypracovat novou směrnici pro energetiku → platná pro všechny členské státy -problémy energetiky - priorita rakouského předsednictví

6 Zelená kniha EU a regulace v energetice  Zelená kniha spolu se zásadami nové EP pro Evropu představena  Zelená kniha diskutována na Radě ministrů  Zelená kniha předmětem jednání Evropské rady  od probíhají veřejné konzultace k Zelené knize (nejen vlád, ale i odborné veřejnosti)  – veřejné slyšení k EP pro Evropu v Bruselu (1. energetický mix; 2. konkurenceschopný a bezpečný evropský trh)

7 Zelená kniha EU a regulace v energetice II.Hlavní cíle Zelené knihy a požadavky na členské státy  Příčiny nové jednotné EP -závislost na dovozech roste (dnes 50%; výhled až 70%) -poptávka po energii roste → je nutné rychle investovat do obnovy a nových zdrojů (1 bilion eur/20 let) -zásoby koncentrovány v několika zemích (50% spotřeby EU v plynu kryje Rusko, Norsko, Alžírsko) -v Evropě se nerozvinuly konkurenční trhy s energiemi -klima se otepluje

8 Zelená kniha EU a regulace v energetice Tři hlavní cíle Zelené knihy 1.udržitelnost -rozvíjet konkurenceschopné OZE -snížit poptávku po energii -úsilí o zastavení změn klimatu 2.konkurenceschopnost -otevření trhu s energiemi musí přinést prospěch KZ -zmírnit dopad mezinárodních cen energie na KZ 3.zabezpečení dodávek -zastavit růst závislosti EU na dovozu energie (řada opatření)

9 Zelená kniha EU a regulace v energetice Pro dosažení cílů definuje Zelená kniha 6 klíčových oblastí 1.Dokončení (dotvoření) vnitřního trhu s elektřinou a plynem („od 07/07 bude mít každý spotřebitel v EU - až na několik málo výjimek – zákonem stanovené právo nakupovat elektřinu a plyn od jakéhokoliv dodavatele z EU“) K tomu přijmout opatření: -evropská distribuční soustava – kodex EDS (přeshraniční přechody) -zvážit potřebu evropského regulačního orgánu -zlepšení propojení členských států (Barcelona r → 10%)

10 Zelená kniha EU a regulace v energetice -investice do kapacit pro výrobu elektřiny, včetně rezervního výkonu -účinnější oddělení přenosu a distribuce od ostatních činností 2.Vnitřní trh s energií, který zabezpečí dodávky: solidarita -zřízení evropské observatoře pro dodávky energií -zvýšení bezpečnosti sítě – vyšší spolupráce TSO → Evropské středisko pro energetické sítě -přehodnocení postoje EU k nouzovým zásobám ropy a zemního plynu (narušení dodávek)

11 Zelená kniha EU a regulace v energetice 3.Účinná a rozmanitá skladba zdrojů energie -každý stát (energetická společnost) si vybírá svou vlastní skladbu zdrojů energie (plyn, jaderná energie) -strategický průzkum EP EU → analýza výhod a nevýhod různých zdrojů vč. OZE

12 Zelená kniha EU a regulace v energetice 4.Integrovaný přístup k řešení klimatických změn -Systém EU pro obchodování s emisemi – přezkum stávajícího systému a vylepšení jeho fungování -energetická účinnost – 20% energie by mělo být uspořeno (do r. 2020) → „akční plán úspor“ -přijetí dlouhodobého plánu pro zvýšení využití OZE (v r – 21% podíl elektřiny z OZE) -nová směrnice o vytápění a chlazení -programy pro snižování závislosti EU na dovážené ropě

13 Zelená kniha EU a regulace v energetice 5.Podpora inovací -nové technologie (vč. např. motorů automobilů) -zlepšit účinnost uhelných elektráren a snížit emise CO 2 -strategický plán pro energetické technologie 6.Společná vnější energetická politika -nutná pro pružné reagování na problémy: vysoké a nestabilní ceny energií, rostoucí závislost na dovozu, zhoršování klimatu -pro jednotné řízení na úkor členských států i společenství

14 Zelená kniha EU a regulace v energetice Pro vytvoření jednotné EP je nutné: -stanovit evropské priority pro výstavbu nových zdrojů -vypracovat smlouvu o celoevropském energetickém společenství -navázat nové energetické partnerství s Ruskem -vytvořit nový mechanizmus Společenství pro rychlou a koordinovanou odezvu v nouzových situacích

15 Zelená kniha EU a regulace v energetice III.Úloha ERÚ -úplná aplikace směrnic č. 54 a 55/2003 -účinný unbundling -model -náklady -přecenění -podpora trhu s energiemi (kontroly účastníků trhu) -elektřina, plyn -podpora výroby elektřiny z OZE -Národní zpráva/compliance program

16 Zelená kniha EU a regulace v energetice -tvorba nové EEP -regionální aktivity – miniregiony -elektřina (Sl, Polsko, N, Rakousko) -plyn (Sl, Maďarsko, Itálie, Polsko) -prosazování zájmu ČR a spolupráce v CEER/ERGEG -podmínky spolupráce TSO -ITC mechanismus -koordinace za ČR (MZV, MPO, ERÚ) -příprava českého předsednictví -ochrana zákazníka