Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te.1.04 Charakteristika dnešního stravování Vytvořeno: Ověřeno: Třída:PE1
Charakteristika dnešního stravování Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Technologie Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook projektor Klíčová slova:stravování, nedostatečný a nadměrný konzum, rychlé občerstvení Anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s některými zajímavostmi dnešního stravování.
Zajímavosti o stravování Podle statistického průzkumu se alespoň několikrát týdně vaří v devíti z deseti českých domácností. Alespoň několikrát do měsíce se stravuje v restauracích 3/4 obyvatel, ale každý pátý respondent uvedl, že on a jeho rodina v restauracích nejedí vůbec. Pět procent Čechů nesnídá, stejný počet neobědvá. Ráno a večer jí většina občanů doma, oběd jedí čtyři z 10 Čechů doma, stejná část z nich v zaměstnání.
Charakteristika dnešního stravování Nadměrný obsah energie ve stravě. Nadměrný konsum tuku (cholesterolu) - z vajec, sádla, másla, mléčných výrobků a masa, cukru (pečivo a čokoláda), alkoholu (vysoká spotřeba piva, vína a lihovin). Nedostatečný konsum vitamínu C (nízká spotřeba ovoce a zeleniny). Nedostatečný obsah vlákniny, který je dán nízkou spotřebou ovoce, zeleniny, luštěnin a cereálií.
Dnešní stravování Charakteristickým rysem jsou podniky pro rychlé a levné občerstvení (fast foods). Jsou oblíbené především mezi mladými lidmi. Vyznačují se poměrně úzkým sortimentem. Pokrmy jsou poměrně tučné, chuťově velmi výrazné s vyšším obsahem soli nebo cukru.
Obecné zásady– zdravé stravovací návyky snížit požívání tuků, zejména živočišných více požívat rostlinné oleje bez tepelné úpravy (např. jako zálivky na saláty) zvýšit konzumaci zeleniny, pokud je to možné tak v syrovém a neupraveném stavu méně požívat tmavá masa, zvýšit konzumaci ryb a rybích výrobků
Obecné zásady– zdravé stravovací návyky častěji zařazovat do jídelního lístku mléčné výrobky se sníženým podílem tuku méně požívat bílé pečivo, ve zvýšené míře podávat celozrnné výrobky omezit požívání vajec a vnitřností pokrmy méně solit, totéž platí o používání cukru moučníky nahrazovat ovocem
Kontrolní otázky 1.Charakterizujte stručně dnešní stravování. 2.Vyjmenujte některé zdroje cholesterolu druhy pečiva.
Správné odpovědi 1.Nadměrná konzumace tuků a malá konzumace vitamínů a vlákniny. 2.Vejce, sádlo, máslo, mléčné výrobky a maso.
Použité zdroje pruzkumy/stravovani-lidi-v-dn/ uncategorised/51-skolni-stravovani Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.